Pereiti į pagrindinį turinį

V.Tomaševskio rinkimų kampanija: už balsus – benzinas?

2009-08-21 09:22
Versija: pareigūnai įtaria, kad V.Tomaševskio partija, naudodama degalų korteles, atsiskaitė už rinkėjų vežiojimą į apylinkes prezidento rinkimų dieną.
Versija: pareigūnai įtaria, kad V.Tomaševskio partija, naudodama degalų korteles, atsiskaitė už rinkėjų vežiojimą į apylinkes prezidento rinkimų dieną. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderio Valdemaro Tomaševskio prezidento rinkimų kampanija užkliuvo mokesčių inspektoriams. Gali būti, kad už partinius pinigus slapta buvo perkamos ne itin skaidrios paslaugos.

Labai reikėjo mašinų

Pasirodo, V.Tomaševskio rinkimų kampanijai papildomai prisireikė 26 automobilių. Jie nebuvo išnuomoti ar nupirkti – visas mašinas LLRA pagal panaudos sutartis patikėjo privatūs asmenys. Sudarius panaudos sutartis, mašinos turėtų nieko nekainuoti, tačiau LLRA šioms mašinoms nupirko degalų kortelių už nei daug, nei mažai – 10 tūkst. litų.

LLRA finansinėmis operacijomis per rinkimų kampaniją susidomėjo Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI). Surinktą medžiagą VMI perdavė Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), nuo kurios sprendimo priklausys tolesnė tyrimo eiga.

"VMI pateikė paklausimą dėl lėšų, už kurias buvo įgytos degalų kortelės. Buvo nupirkta 200 degalų kortelių po 50 litų, bendra suma – 10 tūkst. litų", – dienraščiui pasakojo VRK pirmininko pavaduotojas Pavelas Kujalis.

Pašnekovo teigimu, LLRA deklaravo, kad visos 200 degalų kortelių panaudotos rinkimų kampanijos tikslams. "Tos kortelės buvo panaudotos pilant degalus į automobilių bakus, kad mašinomis būtų galima važiuoti, kaip parašyta, rinkimų klausimais ir t. t.", – sakė P.Kujalis.

Beje, V.Tomaševskio rinkimų kampanijos finansavimo ataskaitoje nurodoma, kad transporto priemonių reikmėms skirta kaip tik 10 tūkst. litų. Taigi peršasi išvada, kad iš LLRA lyderio rinkimų sąskaitos degalai pilti tik minėtoms 26 mašinoms, o nė vienas, pavyzdžiui, rinkimų štabo ar partijos automobilis tokios malonės negavo.

Įtaria vežiojus rinkėjus

Anot P.Kujalio, VMI teiraujasi VRK ekspertų nuomonės – ar 26 Lenkų rinkimų akcijai patikėti automobiliai traktuotini kaip jų savininkų auka. Šią situaciją VRK turėtų narplioti jau artimiausiame posėdyje.

VRK pirmininko pavaduotojas užsiminė, esą 10 tūkst. litų vertės degalų kortelės iš tikrųjų galėjo būti tam tikras atlygis mašinų savininkams. "Galbūt VMI kilo klausimas, ar degalų kortelės nebuvo kaip atlyginimas. Tai irgi galimas variantas. Mes žinome iš ne vienų rinkimų. Tai ne vien LLRA bėda: žmonių vežimas į balsavimo apylinkes ir pan.", – svarstė P.Kujalis.

Jeigu paaiškės, kad partija degalų kortelėmis atsiskaitė už rinkėjų vežiojimą į apylinkes rinkimų dieną, LLRA gali grėsti sankcijos ne tik iš VMI, bet ir iš VRK pusės, mat tai draudžia rinkimus reglamentuojantys įstatymai.

Priekaištų nesupranta

Su pačiu V.Tomaševskiu dienraščiui nepavyko susisiekti, tačiau apie šią istoriją sutiko pakalbėti LLRA parlamentaras Jaroslavas Narkevičius. Politikas teigė nesuprantantis, kuo 26 mašinų panauda galėjo užkliūti VMI ar VRK.

"Nematau jokių neaiškumų. Visas procesas buvo organizuotas valstybės mastu. Žmonės vyko susitikti su rinkėjais. Nematau čia jokios bėdos", – sakė J.Narkevičius.

Pasak jo, LLRA kaip tik stengėsi, kad automobilių naudojimas V.Tomaševskio kampanijos tikslams būtų kiek įmanoma skaidresnis. "Smulkiai surašytas ir kilometražas, fiksuota kiekviena išvyka ir kiekvienas susitikimas. Nieko paslėpta čia nėra. Vieni naudoja juodąsias technologijas, o pas mus viskas skaidru ir aišku", – tikino politikas.

Jeigu LLRA sulauks VMI arba VRK sankcijų, tai bus jau antras kartas, kai ši partija baudžiama už pažeidimus per rinkimų kampaniją. Valstybinė kalbos inspekcija birželį partiją nubaudė už nelietuviškų rašmenų naudojimą agitaciniuose plakatuose, kuriais raginta balsuoti už LLRA kandidatus Europos Parlamento rinkimuose. Tiesa, Kalbos inspekcija griežčiau partijos nebaudė, tik įspėjo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų