Pereiti į pagrindinį turinį

V.Tomaševskis - mokesčių inspektorių akiratyje

2009-09-11 07:40
Sąmokslas: Lenkų rinkimų akcijos lyderis V.Tomaševskis tvirtina, kad prieš jo partiją susimokė Mokesčių inspekcija, žiniasklaida ir pati Vyriausioji rinkimų komisija.
Sąmokslas: Lenkų rinkimų akcijos lyderis V.Tomaševskis tvirtina, kad prieš jo partiją susimokė Mokesčių inspekcija, žiniasklaida ir pati Vyriausioji rinkimų komisija. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Mokesčių inspektoriai prašo Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) kreiptis į teisėsaugą dėl galimai neskaidrių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) finansų. Įtariama, kad nešvarūs pinigai išplauti per benziną.

Pakaktų apvažiuoti žemę

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) kreipėsi į VRK pastebėjusi galimas manipuliacijas rinkimų į Europos Parlamentą metu. Įtariama, kad iš partijos sąskaitos slapta plaukė milijonai litų.

Pavyzdžiui, LLRA pagal panaudos sutartį išsinuomotų automobilių savininkams padalijo kuro kortelių už milžinišką sumą. Taip pat LLRA elgėsi ir tuomet, kai jos lyderis Valdemaras Tomaševskis kandidatavo į prezidentus, tačiau anuomet kuro išdalinta vos už 10 tūkst. litų.

"Už tokią sumą galima užsipilti tiek degalų, kad pakaktų apvažiuoti visą Žemės rutulį. Ir dar liktų", – dienraščiui sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Kaip dienraščiui teigė Vilniaus AVMI viršininko pavaduotoja Raimonda Savickienė, rinkimų kampanijos laikotarpiu LLRA iš "Lukoil" degalinių tinklo įsigijo net 7800 degalų kortelių po 50 litų, jos išdalintos 477 mašinų, kurias partija išsinuomojo iš privačių asmenų pagal panaudos sutartis, savininkams. Degalų kortelėms išleista net 390 tūkst. litų. Už tiek pinigų būtų galima nusipirkti maždaug 100-110 tūkst. litrų populiariausio benzino. Vienam mašinos savininkui vidutiniškai teko degalų kortelių už 817 litų.

Ir iš tikrųjų – partija deklaravo, kad su 477 mašinomis iš viso nuvažiuota daugiau kaip 1,13 mln. kilometrų. Per maždaug mėnesį trukusį rinkimų maratoną kiekvienas vairuotojas turėjo nuvažiuoti po beveik 2,4 tūkst. kilometrų.

Gal persistengė?

Tačiau LLRA per rinkimų laikotarpį nepanaudojo nė pusės degalų kortelių. Iš viso panaudotos tik 3766 kortelės. Likusios (daugiau kaip 4 tūkst. kortelių už 201,7 tūkst. litų sumą) panaudotos nebuvo, tačiau partija jų įsigijimo išlaidas įtraukė į savo rinkimų ataskaitą.

Pašnekovės teigimu, Vilniaus AVMI oficialiai užklausė "Lukoil" degalinių tinklo apie nepanaudotų kortelių likimą. Paaiškėjo, kad LLRA įsigytos kortelės buvo sėkmingai naudojamos po rinkimų - birželio bei liepos mėnesiais.

Mokesčių inspektoriai taip pat pastebėjo, kad ne visas panaudos sutartis sudarė automobilių savininkai. Esą sutartis pasirašę asmenys net nebuvo įgalioti automobilių savininkų.

Prašosi prokurorų dėmesio

"Atkreipėme VRK dėmesį į (LLRA, – red. past.) išlaidas. Mes savo išvadas atiduodame VRK, ir jie priims atitinkamą sprendimą", – sakė R.Savickienė.

Tai jau antras kartas šiemet, kai Lenkų rinkimų akcija užkliūva mokesčių inspektoriams. Pirmą kartą už Prezidento rinkimų kampanijos metu pirktas degalų korteles LLRA atsipirko įspėjimu.

VRK dar neapsisprendė, ar kreipsis į prokurorus dėl milžiniškų Lenkų rinkimų akcijos išlaidų kurui Europarlamento rinkimų kampanijos metu. Tačiau Z.Vaigauskas užsiminė, kad sprendimas bus priimtas jau netrukus.


Regi visuotinį sąmokslą

LLRA lyderis europarlamentaras V.Tomaševskis, paklaustas, kaip vertina Vilniaus AVMI pastabas, ėmė žarstytis kaltinimais. Esą tiek Mokesčių inspekcija, tiek VRK, tiek žiniasklaida vykdo politinį užsakymą.

"O jūs ką? Turit kažkokį užsakymą? Taip dažnai jūs rašot. Jums apie tai rašyti yra užsakymas, ir greičiausiai buvo užsakymas Mokesčių inspekcijai. Ką tikrinti? Aš nežinau, ką reikia tikrinti. Kaip gali būti švariau?", – atkirto V.Tomaševskis.

Pasak jo, VRK šoka pagal valdančiųjų dūdelę ir mėgina sužlugdyti lenkus, sugebėjusius prasibrauti į Europos parlamentą. "Yra partijų, kurios iš viso neužrašė išlaidų transporto. Nulis! Tai jie pėsti vaikščiojo, ar ne? O niekas netikrino. O kai užrašė panaudą – reikia tikrinti. Mes turime švarius pinigus, mes neėmėme pinigų iš verslo struktūrų. Per daug balsų surinkome, ir reikia tikrinti. Praėjusiuose Seimo rinkimuose mes panaudojome dar daugiau (degalų kortelėms, – red. past.), panaudojome 470 tūkst. litų. Tai žymiai daugiau negu dabar, o joks Vaigauskas, niekas netikrino. Kodėl? Todėl, kad mums balsų pritrūko, surinkom 4,8 proc. ir nereikia tikrinti", – tęsė LLRA lyderis.

Dienraščio žurnalistas kelis kartus klausė V.Tomaševskio, kam prireikė tokio didžiulio kiekio degalų kortelių, tačiau jis nė karto į klausimą konkrečiai neatsakė. "Norim nors po 50-100 litų duoti savo aktyvistams, kad jie iš savo lėšų nepiltų benzino. Mes tą ir padarėm. Viskas surašyta: transportas, maršrutai ir t.t.", – teigė politikas, tarsi pamiršęs, kad vienam aktyvistui teko degalų kortelių ne už 50 ar šimtą, o už daugiau kaip 800 litų.


Prisidirbo ne vieni

Vilniaus AVMI užkliuvo ne vien LLRA. Savo finansinėse ataskaitose pažeidimų nepadarė tik septynios iš penkiolikos Europos Parlamento rinkimuose dalyvavusių partijų.

LLRA padaryti pažeidimai – vieni didžiausių. Tačiau nuo jų menkai teatsilieka Fronto partija, kuri pažeisdama įstatymus daugeliui finansinių operacijų naudojo grynuosius pinigus. Grynaisiais buvo nešamos aukos partijos rinkiminei kampanijai (pavyzdžiui, jos lyderis Algirdas Paleckis vienu metu turėjo nešiotis 15 tūkst. litų grynais), grynais įneštas ir 46,4 tūkst. litų rinkiminis užstatas, partijos aktyvistai grynaisiais atsiskaitinėjo net už politinę reklamą regioninėje spaudoje.

Taip pat elgėsi ir nedidukė Tautinė partija "Lietuvos kelias". Jos vadovė Lilijana Astra savo partijai grynais paaukojo net 46,4 tūkst. litų – kaip tik tiek, kiek reikia rinkimų užstatui. Taip ji daugiau kaip 7 tūkst. litų viršijo limitą, kurį leidžiama paaukoti vienam politinės kampanijos dalyviui.

Prasikalto ir liberalcentristas Arminas Lydeka. Jis įsigudrino savo partijai beveik 3,3 tūkst. litų paaukoti birželio 12 d., po rinkimų. Partija tokios pavėluotos aukos negrąžino, nors įstatymas ją įpareigoja tai padaryti. Beje, rinkimuose fiasko patyrę liberalcentristai nurodė kampanijos metu sukaupę net 192 tūkst. litų skolų.

Nusižengė ir Liberalų sąjūdis. Šios partijos narė iš asmeninių lėšų, pažeisdama įstatymą, apmokėjo partijos politinės kampanijos išlaidas. Beje, Liberalų sąjūdis prasiskolino dar labiau už liberalcentristus – jų skola siekia net 343 tūkst. litų.

Neliko nepastebėti ir socialdemokratai. Jie į apskaitą neįtraukė net penkių atvejų, kuomet mokėjo už politinę reklamą nedideliuose leidiniuose.

Taip pat nustatyta, kad 25 asmenys partijoms sugebėjo paaukoti daugiau kaip 10 proc. savo metinių pajamų. Tokios aukos kelia įtarimą. Tarp tokių uolių aukotojų – jau minėti A.Paleckis ir L.Astra, buvęs europarlamentaras Šarūnas Birutis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų