Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė laimina Kultūros tarybos steigimą

2012-03-07 14:00
Vyriausybė laimina Kultūros tarybos steigimą
Vyriausybė laimina Kultūros tarybos steigimą / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vyriausybė iš esmės pritaria Seime svarstomam siūlymui šiemet įsteigti Kultūros tarybą, tačiau siūlo persvarstyti šios įstaigos pavadinimą, ir perkrikštyti ją, pavyzdžiui, agentūra, tarnyba ar departamentu.

Tai numatančiam Kultūros ministerijos parengtam projektui Ministrų kabinetas pritarė trečiadienio posėdyje.
Vyriausybė pateikia ir pastabų dėl naujos įstaigos kūrimo, tarp jų - atsisakyti jos vadovo dvigubo atskaitingumo, aiškiai apibrėžti, ar tarybos valdyba yra valdymo, ar priežiūros organas.

Ši įstaiga administruotų kultūrai ir menams skiriamas lėšas, vykdytų kultūros sektoriaus stebėseną, analizuotų valstybės biudžeto lėšomis vykdomų programų, projektų ir kitų priemonių kokybę.

„Kultūros ministerijos veikla, perdavus kultūros politikos įgyvendinimo funkcijas kitam subjektui, būtų optimizuota ir koncentruota ties kultūros politikos formavimu“, - teigia Kultūros ministerija.

Anot jos, tarybai steigti papildomų valstybės biudžeto lėšų ir naujų patalpų nereikės. Tarybai įsteigti ir išlaikyti 2011-2013 metams ministerija yra suplanavusi po 940 tūkst. litų metams, įstaigai yra numatytos patalpos.
Vyriausybės išvadų dėl Kultūros tarybos steigimo prašė Seimas.

2011-ųjų gruodžio viduryje parlamentas po pateikimo pritarė projektams, kuriais numatoma nuo kitų metų liepos įsteigti Kultūros tarybą. Projektus numatyta svarstyti pavasario sesijoje.
Projektas numato, kad taryba yra biudžetinė įstaiga prie Kultūros ministerijos, pagal kompetenciją įgyvendinanti valstybės politiką kultūros ministrui pavestose valdymo srityse.

Taryba priimtų sprendimus dėl kultūros ir meno projektų finansavimo, administruotų Kultūros rėmimo fondą, skirtų stipendijas meno ir kultūros kūrėjams, teiktų siūlymus ir ekspertinę nuomonę dėl kultūros ir meno politikos klausimais.

Kultūros tarybai vadovautų Vyriausybės paskirtas pareigūnas. Numatyta, kad jis būtų skiriamas ketverių metų kadencijai ir ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės. Kultūros tarybos valdybą sudarytų renkamų 10 narių, jos sudėtį ketveriems metams irgi tvirtintų Vyriausybė, o kandidatūras atrinktų kultūros ir meno organizacijų deleguojami rinkėjai.

Šie projektai Seimui buvo pateikti patobulinus anksčiau teiktus, bet parlamente atmestus projektus dėl Menų tarybos steigimo.

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas anksčiau yra teigęs, kad Menų taryba turėtų nebeleisti politikams daryti įtakos kultūros ir menų projektų, turinčių gauti finansavimą, atrankos procesui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų