Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė nieko nedarys

2009-05-26 09:00
Įvaizdis: Liberalų ir centro sąjunga tradiciškai šeštadienį tempė "mokesčių akmenį", tačiau Vyriausybė, į kurią įeina ir šios partijos atstovai, nesiruošia keisti mokesčių...
Įvaizdis: Liberalų ir centro sąjunga tradiciškai šeštadienį tempė "mokesčių akmenį", tačiau Vyriausybė, į kurią įeina ir šios partijos atstovai, nesiruošia keisti mokesčių... / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Vyriausybė atsisako planų birželį dar kartą apkarpyti šių metų biudžetą, taip pat nebenori kardinaliai keisti mokesčių sistemos, nors dėl to neseniai buvo labai rimtai kalbama valdančiosios koalicijos lyderių susitikime.

Neoficialios vakarienės

Praėjusio ketvirtadienio vakarą į premjero Andriaus Kubiliaus rezidenciją Turniškėse į iš anksto viešai nepaskelbtą susitikimą rinkosi ministrai. Kaip paaiškėjo, tokius "neoficialius pasikalbėjimus prie vakarienės stalo" Vyriausybės vadovas rengia reguliariai – maždaug kas mėnesį.

Tokiuose susitikimuose ministrai pasitaria dėl būsimų darbų, kartais netgi priima svarbius sprendimus, kurie netrukus jau oficialiuose pasitarimuose bei posėdžiuose būna įforminami teisiškai.

Šįkart ministrai su premjeru pasikalbėjo apie tai, ką reikės daryti birželį. Iki šiol ir premjeras, ir kiti valdantieji politikai viešai ne kartą minėjo, kad birželį turėtų būti dar kartą koreguojamas šių metų biudžetas. Užsiminta, jog išlaidos gali būti dar kartą karpomos keliais milijardais litų.

Pernai gruodį dirbti pradėjusios keturių centro dešiniosios partijų koalicijos patvirtintas šių metų biudžetas vos prieš kelias savaites buvo smarkiai pakoreguotas. Valstybės ir savivaldybių, "Sodros" ir privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetai buvo sumažinti maždaug 3,2 mlrd. litų.

Po šios korekcijos premjeras A.Kubilius ir finansų ministras Algirdas Šemeta pakartojo, kad birželį biudžeto laukia dar viena peržiūra.

Atideda iki rudens

Tačiau atrodo, kad biudžetas vasarą nebebus mažinamas. Ketvirtadienio vakarą ministrai susitarė palaukti rudens, tik tuomet iš naujo įvertinti padėtį ir spręsti, ar reikia korekcijų.

Tai, kad šalies iždas nebus keičiamas bent iki rudens, reiškia, jog vargu ar nuo liepos 1 d. gali būti keičiami kokie nors mokesčių tarifai. Mat tik tuomet, jei koreguojamas biudžetas, galima skubiai pakeisti mokesčius. Jeigu biudžeto pataisų nėra, mokesčių pakeitimai įsigalioja tik po pusmečio.

Vadinasi, jeigu birželį nėra teikiamos biudžeto pataisos, nuo liepos 1 d. negali įsigalioti jokie mokesčių pakeitimai.

Neoficialiame Vyriausybės narių susitikime premjero rezidencijoje dalyvavęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius iš esmės pripažino, kad didelių mokesčių pakeitimų artimiausiu metu nenumatoma. Paklaustas, ar nuo liepos galima tikėtis didelių pokyčių mokesčių srityje, jis atsakė tiesiai šviesiai: "Ne."

Kita vertus, pasak ministro, padėtis bus stebima ir jau birželį arba liepą galimos nedidelės mokesčių korekcijos. Pavyzdžiui, gali būti sumažintas degalų akcizas. "Jautriai reaguosim į pasikeitimus ekonomikoje, jeigu reikės, tai ir darysim pokyčius", – sakė K.Starkevičius.

Jis taip pat neigiamai atsakė į klausimą, ar gali būti grąžintos kai kurios lengvatos, panaikintos šių metų pradžioje, pavyzdžiui, mažesnis pridėtinės vertės mokesčio tarifas mėsai ir daržovėms.

"Bet kuriuo atveju galimas biudžeto pataisas atidedame trims mėnesiams, iki rudens. Tada ir žiūrėsime", – teigė žemės ūkio ministras.

Nenorėjo detalizuoti

Vakarėlyje pas premjerą dalyvavęs švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius nenorėjo detalizuoti pasiektų susitarimų. "Apie juos bus pranešta atskirai", – teigė ministras.

Jis tvirtino esąs optimistiškai nusiteikęs dėl kai kurių galimų su mokesčiais susijusių permainų. Tačiau nepatikslino, kada jos gali būti įgyvendintos – jau liepą ar tik po gero pusmečio, jeigu išvis bus priimtos Vyriausybėje ir Seime.

G.Steponavičius nepaneigė, kad dalis naujienų, susijusių su biudžetu ir mokesčiais, bus paskelbta jau po Europos Parlamento rinkimų birželio 7 d. Taip leista suprasti, kad tik po Europos Parlamento rinkimų bus praneštos rinkėjams ne itin patrauklios žinios apie galimas biudžeto ir mokesčių korekcijas.

Kita vertus, švietimo ir mokslo ministras tvirtino, kad dar iki rinkimų bus ir gerų naujienų. "Jas paskelbs Finansų ministerija arba premjeras", – išsisukinėjo jis.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius, į Vyriausybę deleguotas Liberalų sąjūdžio, kaip ir G.Steponavičius, tvirtino, kad susitikime pas premjerą dėl nieko konkretaus nebuvo susitarta. Todėl esą birželį bus tęsiamos konsultacijos dėl galimybės koreguoti mokesčius. "Nenorėčiau atskleisti to susitikimo detalių. Bet galiu pasakyti, kad kalbėjome apie ekonomikos būklę, apie perspektyvas ir apie tai, kaip dirbsime toliau", – apibendrintai kalbėjo R.Šimašius.

Pasak žemės ūkio ministro K.Starkevičiaus, pastaruoju metu gaunama informacija leidžia spėti, kad ekonomikos padėtis stabilizuojasi, todėl esą gali pakakti tų priemonių, kurių buvo imtasi iki šiol. Tai reiškia, kad didesnių pokyčių nei biudžete, nei mokesčių sistemoje išties neprireiks.

Išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat leido suprasti, kad naujų biudžeto pataisų šių metų viduryje gal ir neprireiks. Tačiau, pasak jos, turi būti ištaisytos kai kurios "naktinės" klaidos, įskaitant ir mokesčių srityje.

Iššūkis koalicijai

Vyriausybės sprendimas birželį nieko iš esmės nekeisti gali sukelti kai kurių valdančiosios koalicijos partnerių nepasitenkinimą.

Liberalų ir centro sąjungos lyderis Artūras Zuokas iki šiol ne kartą pareiškė tikįs, kad pirmą vasaros mėnesį koalicijoje bus intensyviai diskutuojama dėl kai kurių mokesčių korekcijų. "Bus iš esmės peržiūrėta mokesčių sistema, mokesčių dydžiai, efektyvumas ir administravimo kaina. Tuomet bus pateikta bendra pozicija ir ilgalaikė perspektyva", – sakė A.Zuokas.

Keltas klausimas dėl asmenų, gaunančių pajamas pagal autorių sutartis, individualių įmonių savininkų ir dirbančių pagal verslo liudijimus. Skelbta, kad visi koalicijos partneriai dėl šios srities esą vieningi.

Kita vertus, nebe taip ryžtingai kalbama apie tai, kad reikia mažinti veiklų, kuriomis galima užsiimti pagal verslo liudijimą, sąrašą.

"Mes ieškome geresnių sprendimų. Individualių įmonių apmokestinimas bus pakeistas, rasime būdą, kaip nuo bendrų pajamų atskirti jo individualias pajamas. Darbo grupė ieškos atsakymų, kaip keisti ir autorių sutarčių apmokestinimą", – praėjusią sakė A.Kubilius.

Jis kiek santūriau kalbėjo apie kokius nors pakeitimus, pirmiausia žadėjo aptarti bendras ekonomikos tendencijas ir iššūkius, kurie kyla atsižvelgiant į prognozes. "Kaip sakėme, birželį svarstysime kai kuriuos mokesčių klausimus, kurie gal makroekonomikos prasme neturi labai didelių pasekmių, pavyzdžiui, vieni ar kiti akcizai", – aiškino premjeras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų