Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė nutarė kompensuoti dalį studijų paskolų palūkanų

2009-08-26 21:11
Vyriausybė nutarė kompensuoti dalį studijų paskolų palūkanų
Vyriausybė nutarė kompensuoti dalį studijų paskolų palūkanų / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

Vyriausybė trečiadienį nusprendė pritarti Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) siūlymui kompensuoti 5 proc. viršijančią palūkanų dalį už studijų paskolas, paimtas litais.

Kompensuos tik mokesčio už studijas palūkanas

Tai reiškia, kad studentai, mokantys už studijas, turės įnešti ne didesnes kaip 5 proc. palūkanas. Palūkanos už eurais paimtas paskolas nebus kompensuojamos - jos mažesnės nei 5 proc.

Kompensacija būtų teikiama tik mokėti už studijas, tačiau ne pragyvenimo išlaidoms padengti.

Studentai palūkanas turės mokėti ne tik atiduodami paskolas po aukštosios mokyklos baigimo, bet ir iškart jas pasiėmę - dar besimokydami.

Baigę palūkanas mokės patys

„Paskolos grąžinimas prasideda ne vėliau kaip vieneri metai po studijų baigimo, tačiau palūkanos mokamos ir studijų laikotarpiu", - trečiadienį žurnalistams sakė švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

Valstybė kompensuos dalį palūkanų tik dar studijuojantiems paskolų ėmėjams ir tik tol, kol jos viršys 5 proc., o baigę jie turės mokėti visas palūkanas patys nepriklausomai nuo to, koks bus jų dydis.

G.Steponavičiaus teigimu, studentams kompensuojamos palūkanos už valstybės garantuojamas studijų paskolas sieks keliasdešimt litų.

Anot jo, norintieji gauti paskolą bus pradėti registruoti ketvirtadienį.

Į valstybes remiamas paskolas pretenduojančiųjų registravimą Valstybinis mokslo ir studijų fondas ketina baigti spalio 4 d., o iki spalio 18 d. ketinama paskelbti paskolas gavusių studentų sąrašus.

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis posėdžio metu siūlė apsvarstyti, kaip reikėtų išieškoti valstybės kompensuojamą palūkanų dalį iš paskolas pasiėmusių, bet mokslus metusių studentų.

Teks atseikėti 1,3 mln. litų

Pasak G.Steponavičiaus, valstybė šiemet kompensuojamoms palūkanoms turės atseikėti iki 1,3 mln. litų iš Valstybinio mokslo ir studijų fondo, o kitąmet - 9 mln. litų iš Europos struktūrinių lėšų.

Valstybės garantuojamas paskolas teiks 5 bankai: „DNB Nord", „Swedbank", „Snoras", „Nordea" ir „Šiaulių bankas".

Sprendimas kompensuoti dalį palūkanų priimtas dėl to, kad pagal susitarimą su penkiais bankais palūkanos, palyginti su pernai, išaugo dvigubai - litais jos bus nuo 9,88 iki 11,03 proc., eurais - nuo 3,37 iki 3,87 proc.

Tokiais skaičiais pasipiktino studentų atstovai, teigdami, kad tokios palūkanos užkerta kelią daugeliui siekti aukštojo mokslo.

Šiemet į mokamas vietas įstojo apie 15,5 tūkst. jaunuolių: 12 tūkst. universitetuose ir apie 3,5 tūkst. kolegijose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų