Pereiti į pagrindinį turinį

Žmonės tikisi Bažnyčią persigalvosiant

2010-06-30 05:59
Autoritetas: sprendimą, kad A.Brazausko karstas nebus įneštas į Katedrą, priėmė kardinolas A.J.Bačkis.
Autoritetas: sprendimą, kad A.Brazausko karstas nebus įneštas į Katedrą, priėmė kardinolas A.J.Bačkis. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Visuomenė prieštaringai sutiko Katalikų bažnyčios hierarchų nuostatą šv. Mišias už mirusį Prezidentą Algirdą Brazauską Vilniaus arkikatedroje aukoti be velionio karsto. Nemažai žmonių tikisi, kad Bažnyčia savo sprendimą pakeis.

Nesupranta tokio sprendimo

"Tas sprendimas, švelniai kalbant, nelabai suprantamas. Dėl to, kad jis normaliai nepaaiškinamas, kyla labai daug visokių spekuliacijų, kurios neprideda populiarumo Bažnyčiai", – svarstė trisdešimtmetis vilnietis Alvydas, vakar stovėjęs eilėje prie įėjimo į prezidentūrą, kad galėtų atsisveikinti su praėjusį savaitgalį mirusiu A.Brazausku.

"Bet hierarchai gal dar pakeis savo sprendimą, išgirdę tautos balsą, nes iki ketvirtadienio laidotuvių dar yra šiek tiek laiko", – viltingai pridūrė Alvydas.

Kiti susirinkusieji irgi kritikavo Bažnyčios sprendimą. "Vis dėlto reikėjo leisti atnešti karstą su velioniu į Katedrą – jis juk buvo mūsų Prezidentas, valstybės vadovas, tiesiog geras žmogus", – sakė Eleonora iš Vilniaus.

Dalies žmonių neįtikino pasigirdę oficialūs paaiškinimai, kad karstas į šv. Mišias nebus atneštas "dėl organizacinių sumetimų". Vyskupas Juozas Tunaitis yra sakęs, kad kiltų daug sumaišties, jei karstas iš prezidentūros būtų nešamas į Katedrą, o vėliau – atgal.

"Juk jie tiesiog galėjo kitaip laidotuvių programą sudėlioti ir numatyti, kad iš prezidentūros karstas būtų atvežtas į šv. Mišias, o paskui vežamas toliau – tiesiai į kapines. O dabar kažkoks nesusipratimas, tuo labiau kai nėra jokių normalių paaiškinimų", – kalbėjo Juozas.

Su A.J.Bačkiu prezidentas nesutarė

Tiesa, pasitaikė ir tokių žmonių, kurie suprato Bažnyčios sprendimą arba bent jau jo nekritikavo. "Negi neaiškiai pasakyta: karstas su velioniu visiškai nebūtinas per aukojamas šv. Mišias", – teigė prisistatyti nenorėjęs pusamžis vyras. Jis tvirtino esąs tikintis ir dažną sekmadienį ateinantis į bažnyčią.

Vis dėlto didžiajai daugumai susirinkusių prie prezidentūros žmonių hierarchų sprendimas pasirodė nepriimtinas. Žmonės tarpusavyje svarstė, kas galėjo paskatinti tokį sprendimą priimti: A.Brazausko komunistinė praeitis, jo kairiosios pažiūros, skyrybos su pirmąja žmona ir tik civilinė santuoka su antrąja.

Sprendimą šv. Mišias už Prezidentą A.Brazauską ketvirtadienį aukoti be buvusio šalies vadovo karsto priėmė kardinolas metropolitas Audrys Juozas Bačkis. A.Brazauskas yra skundęsis, kad būdamas Prezidentu taip ir nesugebėjo rasti bendros kalbos su A.J.Bačkiu ir kitais Bažnyčios vadovais.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų