Pereiti į pagrindinį turinį

Sutartys pasirašytos: apie 50 proc. vietų – neužimtos

2012-08-01 18:07
Sutartys pasirašytos: apie 50 proc. vietų – neužimtos
Sutartys pasirašytos: apie 50 proc. vietų – neužimtos / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Liepos 31 dieną 17-tą valandą baigėsi pirmasis stojimo į aukštąsias mokyklas etapas.
Nuo liepos 28 dienos iki rugpjūčio 2-osios vyksta antrasis priėmimo į aukštąsias mokyklas etapas. Į prašymų paraiškas, kurias reikia pildyti internetu, negalima įrašyti naujų specialybių – galima keisti tik jų eiliškumą.

Nuo rugpjūčio 7 dienos iki 9 d. bus galima pretenduoti į paskutines likusias vietas.

Nelaukė iki paskutinės minutės

„Turbūt būsimieji studentai norėjo suspėti iki krepšinio varžybų, nes sutartis daugiausiai pasirašinėjo iki pietų“, – paskutinę sutarčių su aukštosiomis mokyklomis pasirašymo dieną, likus pusvalandžiui iki finalinės 17-tos valandos, juokėsi ištuštėjusiame Vytauto Didžiojo universitete (VDU) kalbintos  pirmakursių kuratorės.

Kauno technologijų universitete (KTU) paskutinė stojančioji pasirodė apie 15-tą valandą. „Palyginus su pernai, šiemet net ir paskutinę dieną buvo nemažai stojančiųjų, tik niekas nelaukė iki paskutinės minutės“, – situaciją komentavo Transporto inžinerijos katedros doc. dr. Ramūnas Skvireckas.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) prezidentas Pranas Žiliukas sakė, kad visas keturias dienas vyko įtemptas darbas, kadangi sutarčių pasirašymo laikas – ribotas.

„Didžiausi būsimų studentų antplūdžiai buvo šeštadienį ir liepos 30-ąją, o paskutinę dieną jų visada būna mažiau“, – teigė LAMA BPO prezidentas. Tendenciją patvirtino ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Priėmimo komisijos atsakingoji sekretorė Marija Stankevičienė.

Liks laisvų vietų

„Maždaug pusvalandis iki sutarčių pasirašymo termino pabaigos – visai tinkamas laikas tvarkyti reikalus“, – juokavo VDU sutiktas būsimasis pirmakursis Domas Užkuraitis.
Vaikinas ankstesnėmis dienomis sutarties pasirašyti negalėjo, nes dirbo. Tačiau D. Užkuraitis nesibaimino, kad gali pavėluoti.

„Į aukštąją mokyklą stoju jau antrą kartą, todėl viskas pažįstama. Aišku, gal reikėjo ir greičiau susitvarkyti dokumentus, bet visada prasmunku, pavyko ir šįkart“, – sakė sutarties lapą rankose laikantis jaunuolis.

Likus kelioms valandoms iki pirmojo sutarčių pasirašymo etapo termino pabaigos P. Žiliukas pranešė, kad apie 20-30 proc. sutarčių į  valstybės finansuojamas ir apie 50 proc. sutarčių į nefinansuojamas vietas dar nepasirašytos.
Nemažai laisvų vietų norintiesiems studijuoti Lietuvoje palieka jaunuoliai, pakviesti studijuoti į užsienio universitetus.

Dažniausiai užduodami klausimai:

Į dažniausiai užduodamus klausimus, pasibaigus pirmajam etapui, atsako LAMA BPO prezidentas Pranas Žiliukas:

KL.: Jeigu pirmojo priėmimo metu gavau pakvietimą į valstybės finansuojamą vietą ir pasirašiau sutartį su universitetu, ar galiu bandyti laimę antrajame etape?

P.Ž.: Jei studentas gavo pakvietimą į valstybės finansuojamą vietą ir pasirašė sutartį, kandidatuoti antrajame etape į valstybinę vietą jau nebegali, nes to neleidžia sistema. Tokiu atveju galima dalyvauti tik papildomame trečiajame etape.

Kl.: Jeigu pirmajame etape gavau pakvietimą į valstybės finansuojamą vietą, bet sutarties nepasirašiau, ar galiu eiti į antrąjį etapą?

P.Ž.: Jeigu stojantysis įstojo į valstybinę vietą, pasirinktą pirmuoju ar antruoju numeriu, bet sutarties nepasirašė, vis vien į antrą etapą jis neprileidžiamas. Tai numato Ministro įsakymas. Tokiu atveju taip pat galima dalyvauti tik papildomame trečiajame etape. Taip yra dėl to, kad studentas, gavęs to, ko norėjo – pirmu ar antru numeriu parašytą finansuojamą studijų vietą, neitų į kitus etapus, kadangi galbūt kitas žmogus yra aiškiau apsisprendęs šiuo klausimu, nors jam taip gerai nepasisekė pirmajame etape.

Kl.: Jeigu pirmame etape įstojau į valstybės nefinansuojamą vietą, ar galiu dalyvauti antrajame?

P.Ž.: Jeigu pirmojo etapo metu studentas įstojo į valstybės nefinansuojamą vietą, tuomet net pasirašęs sutartį su universitetu gali bandyti eiti į antrąjį etapą. Įstojęs į norimą specialybę antrojo etapo metu studentas tiesiog nutraukia sutartį, kurią pasirašė prieš tai. Kadangi valstybės nefinansuojamos vietos dažniausiai rašomos trečiuoju ar ketvirtuoju numeriu, studentas turi teisę kandidatuoti į geresnę vietą.

Kl.: Ar tiesa, kad antrajame etape lieka tik mažiau paklausios specialybės, o geriausiose vietos jau būna užpildytos pirmajame etape?

P.Ž.: Netiesa. Antrajame etape dažniausiai lieka tos vietos, kurių atsisako jaunuoliai, gavę pakvietimus studijuoti užsienio universitetuose. Tai aukštų siekių turintys žmonės, todėl dažniausiai jų pasirinktos specialybės – paklausios ir mokomos geriausiose aukštosiose mokyklose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų