Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva kratosi „mirusių“ automobilių

2009-02-04 20:33
Lietuva kratosi „mirusių“ automobilių
Lietuva kratosi „mirusių“ automobilių / Diena Media nuotr.

Automobilių įvežimu besidomintys gyventojai turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvoje registruojant iš užsienio įvežtas naudotas transporto priemones būtina pateikti ne tik jų įsigijimo, bet ir ankstesnės registracijos dokumentus. 

Pasak valstybės įmonės „Regitra“ Kontrolės ir tyrimų skyriaus vyriausiojo specialisto Mamerto Kulakausko, yra nemažai atvejų, kai iš Italijos, Ispanijos, Norvegijos į Lietuvą įvežamos tokios transporto priemonės, kurioms užsienyje jau atimta teisė dalyvauti eisme (t. y. tos šalies kompetentinga institucija dėl autoįvykio, neatliktos techninės apžiūros, išregistravimo ir pan. jau paėmusi transporto priemonės registracijos dokumentus). 

Norėdami tokią transporto priemonę registruoti Lietuvoje, asmenys pateikia užsienio šalyje išduotą techninių apžiūrų kortelę ar išrašą iš tos šalies transporto priemonių registro, tačiau šių dokumentų registravimui nepakanka.    

Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 27 straipsnio 2 dalyje nustatyta, kad „motorinės transporto priemonės, priekabos, kurios dėl jų sugedimo ar susidėvėjimo baigtos eksploatuoti užsienyje, kai kompetentingos institucijos paima jų registravimo dokumentus, (...) Lietuvos Respublikoje neregistruojamos.“  

Europos Sąjungos Tarybos direktyvoje 1999/37/EB dėl transporto priemonių registracijos dokumentų nustatyta, kad „perregistruodamos transporto priemonę, kuri anksčiau jau buvo įregistruota kitoje valstybėje narėje, kompetentingos institucijos visais atvejais reikalauja pateikti I ankstesniojo registracijos liudijimo dalį ir, jeigu buvo išduota, II registracijos liudijimo dalį“.  

Su užsienio valstybėse išduodamų transporto priemonių registravimo dokumentų pavyzdžiais galima susipažinti valstybės įmonės „Regitra“ interneto tinklalapio regitra.lt meniu skyriaus „Transporto registravimas“ poskyryje „Registravimo dokumentai“.       

2008-asiais Lietuvoje įregistruota 153,9 tūkst. iš užsienio įvežtų naudotų ir 22 tūkst. naujų lengvųjų automobilių (2007 m. atitinkamai 196,6 tūkst. ir 21,3 tūkst.).  

Pernai daugiausia įregistruota iš Vokietijos (56,6 tūkst.), Prancūzijos (32,4 tūkst.) ir Italijos (21,7 tūkst.) įvežtų naudotų lengvųjų automobilių. 

2008-asiais Lietuvoje įregistruotų populiariausių naudotų lengvųjų automobilių modeliai:

 

Modelis

Vnt.

1.

„Volkswagen Passat“

9875

2.

„Volkswagen Golf“

8402

3.

„Opel Astra“

4157

4.

„Audi  80“     

3862

5.

„Opel Vectra“

3722

6.

„Renault Megane Scenic“

3589

7.

„Audi  A4“

3488

8.

„Audi  A6“

3080

9.

„Renault Laguna“

3056

10.

„Peugeot 406“

2432

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų