Pereiti į pagrindinį turinį

Daškinių teisme - neatsakingas pareigūnų darbas

2010-05-13 16:06
Daškinių teisme - neatsakingas pareigūnų darbas
Daškinių teisme - neatsakingas pareigūnų darbas / Tomo Raginos nuotr.

Turto prievartavimu kaltinami Rubliu ir Ilgu praminti garsūs šešėlinio pasaulio atstovai teisme išgirdo tik dalį slapta įrašytų jų pokalbių su nukentėjusiaisiais.

Rėžė kritikos prokurorams

Reketo bylą nagrinėjantis Kauno apygardos teismas ketvirtadienį ketino klausytis slapta užfiksuotų pokalbių, kuriuose būtų girdėti, kaip kaltinamieji 42 metų Rolandas Dromantas, pravarde Ilgas ir Rubliu pramintas 37-erių Robertas Užukauskas prievartauja turtą iš nukentėjusiųjų. Jiedu kaltinami didelės vertės turto prievartavimu. Kaip jau buvo rašyta, anuometinei „daškinių“ nusikalstamai grupuotei priskiriami vyrai mėgino savais metodais pašalinti jų kelyje pasimaišiusius konkurentus, prekiavusius sportininkams skirtais maisto papildais.

Deja, teismui nepavyko išklausyti visų slapta darytų garso įrašų iki pat pabaigos, nes prokurorų pateiktose pokalbių stenogramose aptikta klaidų. Vieno iš nukentėjusiųjų žodžiai sukeisti vietomis su teisiamojo R.Užukausko kalba. Kai kurios išklotinės buvo išvis dar neparengtos ir nepateiktos teismui.

„Kaip jūs dirbate, prokurorai? Per pusę metų nesugebate pokalbių išklotinių teismui pateikti. Išvis jos turi būti pačioje byloje“, - valstybės kaltintojų adresu kritikos pažėrė teisėja.

Šiame teismo procese kaltinimus prokurorai palaiko dviese. Panašu, kad jų pajėgos sustiprintos po to, kai teisiamieji pasirūpino gausesne gynyba - R.Dromantui atstovauti teisme stojo du garsūs advokatai.

Vis dėlto dalis pokalbių buvo išklausyta. Juose konkrečių grasinimų nepasigirdo, tačiau iš kalbos tono galėjai nesunkiai suprasti, kas turėta galvoje. Beje, girdėti tik vieno kaltinamojo - R.Užukausko balsas. Bylos duomenimis, R.Dromantas dalyvavo tik viename susitikime su nukentėjusiaisiais ir net tąsyk stengėsi likti nuošalyje.

Pokalbis netikėtai nutrūko

„Dviese mes nepadirbsim. Jūs darysit vienokias kainas, o mes kitokias. Kokios problemos? O tu nematai problemų? Mes perėmėm visą Giedriaus biznį (bendrovę „Olimplita“ - red.) su skolom ir kitais „bajeriais“, - pernai lapkritį vykusio pirmojo pokalbio metu nukentėjusiesiems dėstė R.Užukauskas. - Ruošiatės toliau dirbt ir viskas? Atsitraukimo plano neturit? Nu tai išbrauksim jus iš sąrašo. Gamykla neduos jums prekių. Mes dach... (rusiškas keiksmažodis - red.), ką galim.“

Staiga, pokalbiui dar nesibaigus, diktofonas išsijungė. Anot slapta garso įrašą dariusio nukentėjusiojo, įrenginyje per klaidą buvo įjungta programa, kuri įrašinėja tik tam tikrą laiką, o po to automatiškai išsijungia. Toks teiginys užkliuvo kaltinamųjų gynėjams. Jie teigė prašysiantys teismo, kad diktofoną ištirtų ekspertai ir pateiktų savo išvadą, ar jis išties galėjęs išsijungti pats.

Kai pokalbyje dalyvavęs nukentėjusysis R.Užukauskui pareiškė, esą prekyba sportininkams skirtais maisto papildais jiems tėra hobis, daškiniams priskiriamas ir šiuo metu tieisiamųjų suole dėl reketo atsidūręs vyras atkirto: „Va, vienas hobį turėjo, tai nusinuodijo.“

Čia turėtas galvoje buvęs bendrovės „Olimplita“ direktorius 37 metų druskininkietis Giedrius Suraučius, kuris pernai rugpjūtį buvo rastas apsinuodijęs, o po komoje praleistų dviejų mėnesių spalio mėnesį mirė. Teigiama, kad vyras mirė išgėręs automobilių aušinimo skysčio. Jo vadovauta įmonė jau beveik 8 metus prekiavo tais pačiais lenkų gamintojų „Olimp“ maisto papildais.

Pakeitė kalbėjimo toną

Toliau teisme sekė dar vieno slapta užfiksuoto pokalbio klausymasis. Nukentėjusieji įtaria, kad tąkart R.Užukauskas jau žinojo, kad apie jo daromą spaudimą pranešta teisėsaugininkams ir šie jį seka. Tai rodo ir kardinaliai pasikeitęs Rublio tonas. Jis nebepasakojo apie perimtą biznį, o tvirtino tik padedantis velionio G.Suraučiaus artimiesiems perimti bendrovės „Olimplita“ valdymą ir toliau plėtoti šį verslą.

„Niekas čia nesako, kad jūs už visa tai turite nešti atsakomybę. Tiesiog gal galima kažkaip bendradarbiauti, nes jeigu konkuruosim čia tokioje rinkoje, tai gausis nesąmonė, - kur kas švelnesniu tonu dėstė R.Užukauskas. - O kas ten toks, kur man atsiuntėt? Jis koks jūsų akcininkas ar kas? Jis man gal keturis kartus skambino, gąsdino, važiavo pas mane į namus, pas mano tėvą. Man nepatinka labai tokie.“

Pastaraisiais įraše užfiksuotais žodžiais Rublis priekaištavo, kad nukentėjusiųjų pusės atstovai atsiuntė jam kažkokį tarpininką. Vėliau, kai R.Užukauskas pajuto jam ant kulnų lipančius pareigūnus, jis pats kreipėsi į policiją ir pranešė, esą jį grasinama nužudyti. Patys nukentėjusieji teisme jau anksčiau paaiškino, kad susidūrę su netikėtais nesklandumais kreipėsi į vieno iš jų giminaitį, prašydami padėti, o šis neva skambinęs R.Užukauskui tik tam, kad sužinotų, kad toks yra tariamas reketininkas.

Galiausiai perklausos buvo nutrauktos, nes prokurorų įteiktose stenogramose raštu išdėstyti pokalbiai nesutapo su įraše girdimais žodžiais. Teismas dar kartą įpareigojo kaltintojus parengti tvarkingas ir tikslias išklotines. Jų perklausas tęsti ketinama kitame teismo posėdyje, kuris vyks po mėnesio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų