Pereiti į pagrindinį turinį

Liberaldemokratė L.Kekienė tapo Kauno vicemere (dar papildyta)

2010-07-22 20:12
Liberaldemokratė L.Kekienė tapo Kauno vicemere (dar papildyta)
Liberaldemokratė L.Kekienė tapo Kauno vicemere (dar papildyta) / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Miesto taryba pagaliau ryžosi atleisti iš vicemero pareigų socialdemokratą Steponą Vaičikauską. Jis buvo atsakingas už miesto ūkio ir energetikos sritis. Tuščia vieta ilgai nebuvo. Popiet taryba pritarė mero Andriaus Kupčinsko pasiūlytai kandidatūrai. Nuo šiol ketvirtąja Kauno mero pavaduotoja bus L.Kekienė.

Norėtų kuruoti švietimą

Slaptu balsavimu politikai paskyrė Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos narę L.Kekienę į vicemero pareigas. Už ją balsavo 21 tarybos narys, 3 - prieš, 9 biuleteniai sugadinti.

"Esu frakcijos deleguotas žmogus. Toks buvo mūsų frakcijos sprendimas, o ne Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcija mane išsirinko", - tikino L.Kekienė.

Politikė prisipažino, kad S.Vaičikausko kuruotos miesto ūkio ir energetikos sritys nėra stipriausia jos vieta. L.Kekienė norėtų rūpintis socialiniais ir švietimo klausimais. Dabar už tai yra atsakingas konservatorius Algimantas Kurlavičius.

"Su meru aptarėme, kad artimiausiame tarybos posėdyje rugsėjo mėnesį kuravimo sritys gali būti perskirstytos", - aiškino L.Kekienė.

Kauno socialdemokratų lyderė Orinta Leiputė kandidatei į vicemerus simboliškai įteikė reples ir ironiškai priminė prieš porą savaičių prie savivladybės "tvarkiečių" rengtą mitingą, kur L.Kekienė su partijos kolegomis siūlė kalti vinis į valdančiųjų kubilą.

Darbo partijos frakcija siūlė kitą Tvarkos ir teisingumo partijos kandidatą į vicemerus Vytautą Vasilenko, tačiau siūlymas nebuvo svarstomas, nes kandidatą į vicemerus pagal tarybos veiklos reglamentą turi siūlyti meras.

„Tvarkiečiai“ džiaugėsi, kad valdžioje bus dar viena graži moteris. Kartu su konservatoriais koalicijoje esantys Liberalų sąjūdžio nariai nebuvo tokie patenkinti. „Koalicija pajėgi dirbti be socialdemokratų paramos. Nepritariame skubotiems sprendimams tartis dėl paramos su liberaldemokratais“, – frakcijos poziciją išsakė vicemeras Rimantas Mikaitis.

Tai trečia moteris vicemerė per 20 metų. Anksčiau mero pavaduotojomis yra buvusios Vincė Vaidevutė Margevičienė ir Adelė Majauskienė.

Taryba pagaliau apsisprendė

Dėl S.Vaičikausko atleidimo iš pareigų nuspręsta balsuoti slaptu balsavimu. Urnoje rasti 9 negaliojantys biuleteniai. 21 tarybos narys pasisakė už vicemero atleidimą. 8 balsavo prieš.

S.Vaičikauskas gaus trijų mėnesinių darbo užmokesčių dydžio išeitinę kompensaciją.

Iš pareigų atleistas ir socialdemokratų deleguotas administracijos direktoriaus pavaduotojas Romaldas Rabačius. Jis šiuo metu atostogauja.

Socialdemokratai birželį pareiškė nutraukiantys paramą valdančiajai Sėkmės koalicijai.

S.Vaičikausko ir R.Rabačiaus atstatydinimo iš pareigų klausimo meras ilgai netraukė į tarybos darbotvarkę. To nedarė ir vieną dieną mero pareigas ėjęs pats S.Vaičikauskas. Ketvirtadienį klausimas įtrauktas į darbotvarkę kaip papildomas.

Papirko politiniais dividendais?

Politikai ilgai ginčijosi dėl tarybai pateiktuose dokumentuose įsivėlusios klaidos, nes neteisingai buvo parašyta S.Vaičikausko pavardė.

Konservatoriai ragino S.Vaičikauską pateikti savo darbų ataskaitą. Pasak tarybos sekretorės pareigas laikinai einančios Rasos Labulytės, tarybos veiklos reglamentas numato, kad ataskaitas tarybai teikia meras, administracijos direktoriaus pavaduotojas ir savivladybės kontrolierius. "Vicemeras kaip tarybos narys atsiskaito rinkėjams", - paaiškino R.Labulytė.

Konservatoriai aiškino, kad S.Vaičikauskas yra geras, linksmas žmogus, tačiau miestui nieko gero nepadarė.

Socialdemokratai aštriai kritikavo valdančiuosius, kurie neva trukdė jų deleguotiems pareigūnams tinkamai eiti pareigas. "Būdamas visiškoje blokadoje, Steponas sprendė miestui svarbius klausimus", - partijos kolegą gynė socialdemokratų frakcijos seniūnas Kętutis Kriščiūnas.

Opozicija kaltino konservatorius, kad šie esą nupirko liberaldemokratų balsus. "Meras išsigando dėl savo likimo prabilus apie interpeliaciją, todėl nupirko Tvarkos ir teisingumo frakciją už politinius dividendus. Tai pavyzdys, kaip atrodo politinė kamasutra", - pareiškė Darbo partijos frakcijai priklausantis Pranas Paškevičius.

Pasak miesto mero Andriaus Kupčinsko, liberalai demokratai netaps valdančiosios Sėkmės koalicijos partneriais. "Frakcijų seniūnai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą dėl stabilumo taryboje", - tikino A.Kupčinskas.

Pamiršo komunistinę praeitį

R.Rabačių pakeis Tvarkos ir teisingumo partijos atstovas Algirdas Verbickas. Slaptame balsavime už jo paskyrimą balsavo 21 politikas. 4  buvo prieš, 9 biuleteniai pripainti negaliojančiais.

Prisistatydamas tarybos nariams, A.Verbickas sakė, kad prioritetu laiko Žalgirio arenos statybą. A.Verbicko nuomone, pirmiausia reikia sutvarkyti tas gatves, kurios yra aplink naujuosius pramogų ir sporto rūmus, taip pat tas, kuriose lankosi daugiausiai turistų.

Atsakinėdamas į tarybos narių klausimus, liberaldemokratas negalėjo prisiminti, ar sovietmečiu priklausė komunistų partijai, ar tik buvo kandidatas. Paklaustas, ką žada daryti su auksiniu  tualetu, A.Verbickas tikino, kad tai jau praeitas etapas ir žadėjo netrukdyti institucijoms, kurios juo dabar domisi.

"Retas kuris verslininkas mestų savo pelnus ir eitų dirbti miesto labui", - savo bendrapartietį nuo tarybos narių replikų stojo ginti "tvarkietis" Arvydas Padegimas.

A.Verbickas sakė, kad jo verslas susijęs su statybomis, transportu, naujomis technologijomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų