Pereiti į pagrindinį turinį

A. Ūso byloje psichiatrijos ekspertės apklaustos dėl vieno žodžio

2013-02-27 19:43
A. Ūso byloje psichiatrijos ekspertės apklaustos dėl vieno žodžio
A. Ūso byloje psichiatrijos ekspertės apklaustos dėl vieno žodžio / Tomo Jarusevičiaus nuotr.

Vadinamosios Kauno pedofilijos bylos posėdyje trečiadienį buvo apklaustos Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos specialistės. Advokato prašymu jos turėjo aiškintis dėl vieno savo išvadoje praleisto žodžio.

Vilniaus apygardos teismas (VAT) apeliacine tvarka nagrinėjo Vilniaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus skundą, kuriuo prašoma panaikinti išteisinamąjį nuosprendį velioniui Andriui Ūsui. Savivaldybės specialistai teigia, kad žemesnės instancijos teismas šališkai išnagrinėjo bylą, nevertino įrodymų, patvirtinančių A.Ūso kaltę, o vertino tik duomenis, leidžiančius jį išteisinti.

Vaiko teisių apsaugos tarnybai (VTAT) atstovaujančio valstybės paskirto advokato Rostislavo Polubiankos prašymu trečiadienį buvo apklaustos Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos ekspertės Vilma Joneliūkštienė bei Ramunė Drazdauskienė, kurios šioje byloje atliko tyrimą ir pateikė išvadą apie Drąsiaus Kedžio dukterį.

Advokatas teigė norintis aiškintis tos išvados pagrįstumą, ją tikslinti. Jam užkliuvo techninė klaida - kad ekspertės išvadoje praleido vieną žodį, dėl kurio išvadą vėliau reikėjo pataisyti. Norėdamos nurodyti, kad nuo įvykių - galimai vaiko patirtos prievartos - atskleidimo praėjo maždaug mėnuo iki pirmosios mergaitės apklausos, ekspertės vienoje vietoje nepaminėjo „atskleidimo“ - iš to buvo galima suprasti, jog mėnuo praėjo nuo įvykių iki apklausos.

Ekspertės teismo posėdyje paaiškino, jog žodis pačioje pabaigoje buvo praleistas formatuojant išvados tekstą, o skyriaus vedėja pastebėjo klaidą, ir ji buvo ištaisyta. Anot jų, išvados turinys dėl šio žodžio nesikeičia.

Ekspertės sako nustačiusios, jog D.Kedžio dukra neturi polinkio fantazuoti ir jai nenustatytas padidintas įtaigumas - pasak V.Joneliūkštienės, mergaitė „nekartoja kaip aidas visko, ką pamato“. Tačiau, jos teigimu, „visi vaikai natūraliai įtaigūs ir tam tikromis aplinkybėmis tas įtaigumas gali būt didesnis arba mažesnis“.

R.Polubianka taip pat prašė teismo apklausti Laimutę Stankūnaitę dėl pokalbio telefonu su A.Ūsu, kuriame, jo nuomone, jie abu derino parodymus. Tačiau prokurorui paaiškinus, kad tai jau yra ištirta, teismas šį prašymą atmetė.

Teismas procesinį sprendimą byloje skelbs balandžio 10 dieną.

Pernai lapkričio 30 dieną tuometinis Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas visiškai išteisino velionį kaunietį A.Ūsą, kaltintą mažametės D.Kedžio ir L.Stankūnaitės dukters tvirkinimu.

Teismas padarė kategorišką išvadą, kad mažametė seksualinę patirtį įgijo savo tėvo namuose per neteisėtus, nekvalifikuotus ir įkyrius klausinėjus bei filmavimus 2008-2009 metais. Anot teismo, vaizdo įraše tėvo kalbinama mergaitė apie tvirkinimą kalbėjo primokyta.

Teigiama, kad A.Ūsas žuvo 2010 metų birželį apvirtus keturračiui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų