Pereiti į pagrindinį turinį

Vyriausybė siūlys A.Sabonio botelių Neringoje negriauti (atnaujinta)

2011-12-28 18:35
Vyriausybė siūlys A.Sabonio botelių Neringoje negriauti (atnaujinta)
Vyriausybė siūlys A.Sabonio botelių Neringoje negriauti (atnaujinta) / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Nepaisant to, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra įpareigojęs nugriauti neteisėtai pastatytus vadinamuosius Sabonio botelius Neringoje, Vyriausybė siūlo šių statinių negriauti, o su statytojais susitarti taikiai.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė, kad A.Sabonio botelius nuspręsta įtraukti tarp tų pastatų, dėl kurių „siūlomi taikos susitarimai“.

„Vyriausybė apsisprendė dėl beveik 20 pastatų, dėl kurių yra pasiūlymas, jog atitikus tam tikroms sąlygoms statytojas turėtų pateikti savo pasiūlymus ir tada galimi taikos susitarimai. (...) Tai reiškia, kad tie pastatai bus įtraukiami Kuršių nerijos tvarkymo planą, kuris bus parengtas iki kovo 31 dienos“, - teigė D.Matulionis.

Kancleris kalbėjo, jog „tai reiškia, kad teismų sprendimai yra vykdomi ir turi būti vykdomi, tačiau tuo sprendimu Vyriausybė siūlo kelią sudaryti teisines prielaidas kitam sprendimui - taikos susitarimui“.

„Tas taikos susitarimas lygiai taip pat turės būti patvirtintas teisme“, - sakė jis. Pasak D.Matulionio, taikos susitarimų bus siekiama beveik dviejose dešimtyse statybų atvejų.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė po posėdžio sakė, kad boteliai Preilos gyvenvietėje galėtų likti, jei jų savininkai sutiktų „pertvarkyti pastatus taip, kaip jie turėtų būti pertvarkyti“. Jos teigimu, sprendimas gali būti surastas „grįžtant prie visuomenės poreikių, o ne iškeliant privačius interesus“.

„Pirmiausia turėtų būti sugrįžta prie to, kas turėtų būti, planavimo schemoje yra numatytas uostas žvejams ir atplaukiantiems vandeniu, nes Kuršių nerijoje turėtų būti plėtojamas vandens, o ne auto turizmas. Ta visa infrastruktūra, kuri yra reikalinga, įskaitant ir apnakvyndinimo paslaugas turėtų būti. Taip pat infrastruktūra žvejams. Jeigu būtų sugrįžta prie to, kas numatyta planavimo schemoje, lieka architektūros klausimas. Jie patys ieško architektūrinių sprendimų norėdami prisitaikyti prie Preilos architektūros“, - aiškino R.Baškytė.

Pasak jos, boteliai bus įtraukti naują Kuršių nerijos nacionalinio parko planą, kuris turėtų būti parengtas kovo pabaigoje.

Tuo metu premjero sudarytos darbo grupės, nagrinėjusios neteisėtų statybų klausimus, parengtoje ir Vyriausybės pasitarimui pristatytoje pažymoje boteliai yra įvardinti tarp statinių, kurie daro „didžiausią neigiamą poveikį Kuršių nerijai, jos kraštovaizdžiui“.

„Nauji netradicinės architektūros pastatai išryškėjo Kuršių marių panoramoje, tapo neteisėtų statybų simboliu“, - rašoma pažymoje.

Nors galutinis sprendimas dėl pastatų, kurie Neringoje vis dėlto turėtų būti nugriauti, bus priimtas sausio pradžioje, R.Baškytė pažymėjo, kad griaunami tikriausiai bus trys pastatų kompleksai Kuršių nerijoje.

„Trys pastatai, esantys L.Rėzos g. 1, tai yra vadinami jachtininkų viešbučiai ir restoranas, Druskų sandėlis (Nidoje) ir vadinami baobabai, trys pastatai Preilos buvusioje automobilių stovėjimo aikštelėje“, - sakė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovė.

Tuo tarpu Neringos savivaldybės meras, buvęs diplomatas Antanas Vinkus žurnalistams teigė, jog Kuršių nerijoje neturėtų būti griaunamas nė vienas neteisėtas pastatas.

„Mes kategoriškai prašome visų institucijų, kurios dabar kelia klausmus, geriau pergalvoti savo sprendimą. Mes labai prašome ir Vyriausybės priimti kompromisinį sprendimą, kad nereikėtų griauti. (...) Manau, kad šiuo metu griovimas to, kas pastatyta, būtų psichologinis, drįstu pasakyti, vandalizmas“, - konstatavo jis.

Viena iš garsiausių užginčytų statybų - Arvydo Sabonio įmonės „Sabonio klubas ir partneriai“ Kuršių nerijoje, Preilos gyvenvietėje, pastatyti boteliai, kuriuos teismai nurodė nugriauti. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2010 metų balandį įpareigojo įmonę per pusę metų nugriauti keturiolika neteisėtai pastatytų botelių, bet iki šiol jie nenugriauti.

Bendrovė tuomet teigė nežinanti, kaip turės įgyvendinti teismo sprendimą, nes visi septyni pastatyti dvibučiai už paskolą yra įkeisti „Danske“ bankui. Pastatytų statinių vertė 2006 metais siekė 23 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų