Quantcast

Be asmeninio sutikimo, G. Perelmanas Rusijos akademiku netaps

Sankt Peterburge gyvenantis genialus žydų matematikas Grigorijus Perelmanas negali būti iškeltas kandidatu į Rusijos mokslų akademijos narius, jei tos kandidatūros jis pats neiškels. Tokio sutikimo iš paties mokslininko kol kas gauti nepavyko, skelbia ria.ru.

Anksčiau buvo skelbiama, jog G. Perelmano kandidatūrą į Rusijos mokslo akademijos (RMA) narius kartu su garsiosios Fildso premijos 2010 m. laureato, matematiko Stanislavo Smirnovo kandidatūra siūlė RMA Matematikos instituto Peterburgo filialo mokslinė taryba.

Priminsime, jog už Puankarė hipotezės įrodymą G. Perelmanui 2010 m. buvo paskirta 1 mln. JAV dolerių vertės Klėjaus fondo premija ir Fildso medalis už nuopelnus matematikoje, tačiau jų genialusis mokslininkas atsisakė.

„Taip, mūsų mokslininkų taryba priėmė sprendimą iškelti G. Perelmano kandidatūrą į RMA narius, – patvirtino filialo direktorius Sergejus Kisliakovas.

Tačiau, pagal galiojančią tvarką, dokumentų rinkinyje būtinai turi būti ir paties kandidato prašymas dalyvauti rinkimuose į mokslų akademijos narius. „Prieš jo valią kandidatūra negali būti keliama“, – patikslino RMA personalo skyriaus vedėja.

„Iš tiesų, rašytinis kandidato prašymas yra būtinas, – patvirtino S. Kisliakovas. – Kol kas mums nepavyko prisiskambinti G. Perelmanui. Tad mes nežinome, ar jis sutinka, jog būtų iškelta jo kandidatūra, ar ne.“

Beje, sutikimo kelti kandidatūrą į RMA narius kol kas nėra davęs ir antrasis kandidatas S. Smirnovas. Tiesa, kandidatūrų teikimą svarstančios mokslininkų tarybos vadovas S. Kisliakovas patikino, jog antrasis kandidatas sutikimą pateiks artimiausiomis dienomis, kai grįš į Rusiją.

„Laiko būtinų dokumentų surinkimui tikrai pakaks, tačiau jei kuris nors iš kandidatų nenorės balotiruotis į MRA, nieko ir nebus“, – paaiškino S. Kisliakovas. Paskutinė dokumentų priėmimo diena – spalio 4 d.

G. Perelmanas gyvena gimtajame Sankt Peterburge ir išpažįsta asketišką, uždarą gyvenimo būdą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių