Pereiti į pagrindinį turinį

Kodėl norime dvokti?

Kodėl                     norime dvokti?
Kodėl norime dvokti? / Asmeninio archyvo nuotr.

Manęs nenustoja stebinti kai kurių miesto valdžios žmonių nemeilė savo miestui ir jame gyvenantiems miestiečiams. Visas civilizuotas pasaulis stengiasi apsaugoti miestų gyventojus nuo triukšmo ir atmosferos teršalų baubo, o Kauno valdžia elgiasi priešingai.

Dar nenutilus skandalui dėl malūnsparnių bazės perkėlimo į miesto centre esantį S.Dariaus ir S. Girėno aerodromą, Aleksoto gyventojams kasdien siūlant solidžią triukšmo dozę, Marvelės gyventojams, ir ne tik jiems, tenka kovoti už teisę kvėpuoti grynu oru.

Pasirodo, labai progresyviai ir profesionaliai dirbantys „Kauno vandenys“ parengė ne tik marveliškiams, bet ir visiems kauniečiams dvokiančią bombą. Nepasitarę su kauniečiais, „Kauno vandenų“ vadovai nusprendė Marvelėje statyti nuotekų dumblo džiovyklą. Kitaip sakant, sukoncentruoti Marvelėje visą nuotekų dumblą ir iš jo gaminti granules. Nesvarbu, kad iki šiol neaišku, kur iš dumblo pagamintas granules jie dės, nes pas mus dar nėra joms deginti skirtos įrangos. Svarbiausia – Marvelėje pastatyti dumblo džiovyklą ir panaudoti ES struktūrinių fondų lėšas.

Iki šiol nuotekų dumblas buvo vežamas į Ežerėlį ir ten kaupiamas, susidarė nemaži šio dvokiančio purvo kalnai. Pati idėja džiovinti dumblą ir iš jo gaminti granules nėra bloga, tačiau kodėl tai reikėtų daryti miesto centre, o ne, tarkime, Ežerėlyje, kur kaupiamos nuotekų atliekos?

Nė vienas specialistas negali garantuoti, kad, džiovinant dumblą, į aplinką nepasklis nemalonių kvapų. Visi kauniečiai puikiai žino, kokį dvoką ne tik Marvelėje, bet ir atokiau nuo jos nutolusiose Kauno vietose skleidžia “Kauno vandenų“ vandenvalos įrenginiai, nors, juos montuojant, šios bendrovės vadovai mušėsi į krūtinę sakydami, kad nemalonaus kvapo Marvelėje neliks.

Jei Marvelėje, neatsižvelgiant į miestiečių protestus ir ignoruojant kauniečių nuomonę, bus pastatyta nuotekų dumblo džiovykla, Kaunas labai greitai gali užsitarnauti ne tik duobėtų gatvių, bet ir labiausiai dvokiančio miesto etiketę.

Kas gali paneigti, kad nosį riečiantis džiūstančio dumblo dvokas nepasieks kauniečių pamėgtų poilsiaviečių prie Lampėdžio karjero ir lampėdiškių namų, naujai įrengto kempingo ar net Senamiesčio. Kaip tada paaiškinsime į šventes ar ekskursijas po Kauną atvykusiems užsienio svečiams, kodėl taip smirdame?

Žinoma, šioje situacijoje koja treptelėti galėtų ir miesto taryba. Tačiau miesto valdžia dabar labai susipainiojusi ne tik savo politinėse pažiūrose, bet ir vertybių ir bendraminčių paieškose.

Juk sunku sustabdyti dumblo džiovyklos projektą, kai vienam iš tarybos narių jau pažadėtas vadovaujamas darbas šiame smarvės fabrike.

Prieš kelerius metus miesto taryba patvirtino galimybę rengti mieste gyventojų apklausas ir visiems kauniečiams svarbius sprendimus priimti atsiklausus miestiečių nuomonės. Gaila, kad iki šiol nebuvo surengta nė viena rimta miestiečių apklausa. Tiesą sakant, kam jas rengti – juk vis tiek miesto valdžios norai ir planai dažniausiai nesutampa su paprastų miestiečių, uždirbančių jiems algą, troškimais.

Tegul dvokia miestas, o miestiečiai parėkaus, pašūkaus, išsigąs „Kauno vandenų“ vadovų grasinimų brangiau mokėti už vandenį ir nurims. Arba numirs, iki valiai prisikvėpavę užteršto oro.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų