Pereiti į pagrindinį turinį

Ar tinka Danės skverui Vasario 16-osios vardas?

2016-11-07 10:11 diena.lt inf.

Danės skverui, kuris naujam gyvenimui bus prikeltas minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, pasiūlyta suteikti Vasario 16-osios vardą. Tokia mintis nuskambėjo Klaipėdos miesto tarybos posėdžio metu. Diskusijų dėl tokio valstybės jubiliejaus įamžinimo būta ir anksčiau. Nors, atrodo, kad dėl tokio skvero pavadinimo ginčų neturėtų kilti, istorikų nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė.

Stasys Vaitekūnas Stasys Vaitekūnas

Stasys Vaitekūnas, akademikas, rašantis knygas apie Nepriklausomybės Akto signatarus:

– Man atrodo, kad Klaipėdoje prasmingesnio, gražesnio ir jungiančio pajūrį su visa Lietuva kito būdo nėra. Vasario 16-oji atnešė dabartinę laisvę mūsų šaliai. Pats rašiau apie Nepriklausomybės Akto signatarus ir žinau, kaip nelengva buvo tai padaryti. Todėl manau, kad geriausias būdas įamžinti Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį mūsų mieste būtų Vasario 16-osios vardo suteikimas skverui. Kas ten bus padaryta, visos miesto visuomenės ir architektų reikalas. Tačiau pats vardas yra labai prasmingas. Neturime pamiršti bendros Lietuvos istorijos. Vien Mažosios Lietuvos prisiminimų gaivinimas bet kokia forma gali paversti mus truputį izoliuotu kraštu. Nepamirškime, kad du šauliai iš šio krašto buvo signatarai. Be to, labai simboliška, kad skveras prasideda skulptūra "Arka", kuri simbolizuoja Mažosios ir Didžiosios Lietuvos susijungimą. O kitapus Danės yra paminklas Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimui. Todėl visų šių istorinių aktualijų įamžinimas būtų labai logiškai ir kompaktiškai koncentruotas.

Prieš

Silva Pocytė, istorikė, kilusi iš Klaipėdos krašto:

– Kai paskaičiau apie šį pasiūlymą, pirma į galvą atėjusi mintis buvo, jog kur kas geriau šį skverą būtų buvę pavadinti Dovo Zauniaus vardu. Juo labiau kad esama idėjos Klaipėdoje įamžinti šio žmogaus atminimą. Ši asmenybė buvo labai susijusi su atkurtąja Lietuvos valstybe, su jos diplomatijos istorija. Jis – vienintelis šio krašto žmogus, lietuvininkas, užėmęs tokias aukštas pareigas: Lietuvos nepaprastasis pasiuntinys, nuolatinis Lietuvos atstovas Tautų Sąjungoje, ilgiausiai užsienio reikalų ministro pareigas ėjęs žmogus. Mano galva, skverui suteikti Vasario 16-osios vardą nelabai tiktų, nes tai būtų dirbtinis vardo suteikimas vien tik tam, kad būtų įamžintas šimtmetis. Mano nuomone, paminint šią datą Klaipėdoje, galėtume surasti įvairių ženklų, kurie puikiai įsikomponuotų į valstybės šimtmečio istoriją, ieškant vietinių ženklų ir kolorito. Būtent todėl būčiau už D.Zauniaus vardo suteikimą skvero pavadinimui. Tai būtų solidu ir gražu. Šis žmogus turi teisę sulaukti įamžinimo.

Parengė Daiva Janauskaitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų