Pereiti į pagrindinį turinį

Atominė jėgainė – ne miražas

2009-04-02 09:00 diena.lt inf.
Atominė jėgainė – ne miražas
Atominė jėgainė – ne miražas / Gedimino Bartuškos nuotr. Išmoko: G.Mažeika, net ir trumpai dirbęs, "Leo LT" įgijo nepamainomos patirties. Be kita ko, ir bendrauti su žurnalistais bei valdyti stresą.

Vakar Kaunodiena.lt portalo forume apsilankęs bendrovės "Leo LT" valdybos pareigas laikinai einantis Gintautas Mažeika atsakė į skaitytojų klausimus.

– Kodėl atsisakėte kompensacijos? 240 000 – dideli pinigai. Labai dideli. Pavyzdžiui, aš būčiau nepaisęs visuomenės nuomonės ir paėmęs pinigus.

– Kai kovo 23 d. paskelbiau apie atsistatydinimą, iš tiesų tuo laiku apie jokias kompensacijas negalvojau, tai buvo antraeilis dalykas. Tai yra užmokestis už nekonkuravimą, kadangi mano darbo sutartyje yra numatyta, kad nustojęs dirbti "Leo LT" aš dvejus metus negalėsiu dirbti elektros energetikos srityje tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Už tai yra numatytas 6 mėnesių dydžio užmokestis. Tai yra normali praktika pažangiose verslo bendrovėse. Kai prasidėjo spekuliacijos ta tema, kai kurie politikai net pareiškė, kad galbūt mano atsistatydinimas yra susijęs su tikslu pasipelnyti. Aš priėmiau sprendimą tų pinigų neimti. Aš dar kartą labai aiškiai noriu pasakyti, kad pagrindinės mano atsistatydinimo priežastys yra susijusios su nuolatiniu politikų reiškiamu nepasitikėjimu "Leo LT", priešinimu su visuomene, diskreditavimu partnerių ir finansinių institucijų akyse. O dėl nekonkuravimo – aš ir neimdamas tų pinigų prisiimu įsipareigojimus nedirbti elektros energetikos srityje nei Lietuvoje, nei užsienyje.

– Ar manote, kad "Leo LT" projektas beviltiškas? Kas iš politikų labiausiai kaltas, kad jūs priėmėte sprendimą atsistatydinti?

– Tiek eidamas dirbti "Leo LT", tiek ir atsistatydindamas, aš tikėjau ir tikiu "Leo LT" reikalingumu. Tačiau, kaip ne kartą esu minėjęs, tokio masto, tokio sudėtingumo projektai kaip, pvz., naujos atominės elektrinės statyba, yra neįvykdomi be politikų ir visuomenės supratimo ir palaikymo. Kad "Leo LT" galėtų sėkmingai ir efektyviai toliau dirbti, turi būti sustabdytas politikų puolimas, priešinimas su visuomene, ieškojimas problemų ten, kur jų nėra. Politikai turi prisiimti atsakomybę už Lietuvos energetinę nepriklausomybę, nustoti žaisti trumpalaikius politinius žaidimus ir pradėti galvoti apie ilgalaikius visiems mums, Lietuvos žmonėms, labai svarbius strateginius tikslus.

Steigiant "Leo LT" aš nedalyvavau, patį procesą stebėjau, kaip ir dauguma Lietuvos žmonių, tačiau galiu pasakyti, kad steigiant "Leo LT" buvo padaryta nemažai klaidų, ypač pristatant patį projektą visuomenei, jo tikslus, naudą mums visiems. Konstitucinis Teismas pareiškė nuomonę dėl "Leo LT" steigimo trūkumų, į kurią, mano manymu, reikia atsižvelgti, padaryti pataisas įstatymuose ir leisti "Leo LT" toliau dirbti, nes turbūt niekas Lietuvoje neabejoja dėl to, kad, uždarius Ignalinos atominę elektrinę, Lietuva susidurs su didelėmis energetinėmis problemomis, taps labai priklausoma nuo Rusijos ir tas problemas būtina kuo greičiau spręsti. Kad ir kiek "Leo LT" būtų kritikuojamas, tačiau man neteko girdėti, kad kažkas pasiūlytų racionalią ir išmintingą alternatyvą.

– Gal galėtumėte pasakyti paprastai, kas yra "Leo LT" – taip, kad suprastų paprasti Lietuvos žmonės?

– "Leo LT" yra sukurtas tam, kad sujungus didžiųjų Lietuvos elektros energetikos įmonių (Vakarų skirstomieji tinklai, Rytų skirstomieji tinklai, "Lietuvos energija") techninį, finansinį ir žmogiškąjį potencialą, pastatytų naują atominę elektrinę, nutiestų elektros jungtis į Švediją ir Lenkiją, integruotųsi į Vakarų Europos UCTE sistemą ir taip užtikrintų Lietuvos energetinę nepriklausomybę ir nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą šalies vartotojams kuo mažesne kaina.

– Nesitikiu, kad galėsite atsakyti, bet ar "Leo LT" rengiasi statyti elektrinę?

– Kad Lietuvai reikalinga nauja atominė elektrinė, aš nė kiek neabejoju. Dėl to "Leo LT" ir buvo įkurta, tačiau nuo pat "Leo LT" veiklos pradžios bandoma teigti, kad "Leo LT" nestato naujos atominės elektrinės ir galbūt net nesirengia statyti – tai yra absoliuti netiesa. Galbūt steigiant "Leo LT" buvo suformuoti neteisingi visuomenės lūkesčiai, teigiama, kad tik įsteigus bendrovę nedelsiant pradės kilti nauja atominė elektrinė. Atominės elektrinės statyba yra ilgalaikis ir labai sudėtingas procesas. Iš pradžių turi būti padaryta nemažai parengiamųjų darbų, kurie nėra matomi fiziškai.

Aš noriu pabrėžti, kad pasirengimas statyti naują atominę elektrinę vyksta visu tempu ir tiksliai pagal grafiką. Jau yra užbaigtas ir kitą savaitę turi būti patvirtintas esminis naujos atominės elektrinės dokumentas – poveikio aplinkai įvertinimas, be kurio teigiamų išvadų naujos atominės elektrinės statyti negalima. Džiaugiamės, kad mūsų atveju Poveikio aplinkai įvertinimo išvados yra teigiamos.

Šiuo metu taip pat atliekama kita unikali transporto studija, statant naują AE teks atlikti beprecedentį Lietuvoje ypač stambių gabaritų krovinių – AE įrangos transportavimą. Turėsime per visą Lietuvą, nuo Klaipėdos iki Visagino atvežti krovinius, sveriančius net iki 1200 tonų. Pasirengimas šiam unikaliam projektui kaip tik šiuo metu yra atliekamas. Šalia to vykdoma daugelis kitų labai svarbių darbų, pvz., naujos AE teritorijos planavimo, atitinkamos infrastruktūros jungimo darbai, vykdomi Drūkšių ežero hidrologiniai tyrimai, pradedami geologiniai, geodeziniai, seisminio poveikio tyrimai ir kt.

Noriu priminti, kad Lietuvos energetikos strategija, kurioje yra numatyta naujos AE statyba, Seimas yra priėmęs 2002 m. ir, tik įsteigus "Leo LT", buvo pradėti realūs darbai.

– Iki darbo energetikoje jūs vadovavote draudimo kompanijai. Jeigu ir dabar būtumėte draudimo kompanijos vadovas, ar ryžtumėtės apdrausti "Leo LT" nuo išformavimo?

– Apdrausti galima viską, tik klausimas, kiek tai kainuos. Šiuo atveju kainuotų labai brangiai.

– Ar galite pasakyti, jei žinote, kurie "Leo LT" stebėtojų tarybos nariai atstovavo valstybei, o kurie – privačiam investuotojui? O jeigu nebuvo tokio pasiskirstymo, tai kam jie atstovavo – sau?

– Tiek dabartinė "Leo LT" taryba, tiek valdyba yra labai aukšto lygio. Tai žmonės, kurie yra daug pasiekę gyvenime, yra padarę daug prasmingų darbų, yra labai aukštos kompetencijos ir drįstu teigti, kad bent didžioji dalis iš jų į "Leo LT" atėjo vedami labai gražių tikslų. Manau, kad ateityje suformuoti naują tokio lygio vadovų komandą bus gana sudėtinga. Valstybė "Leo LT" turi 62 proc. akcijų ir iš emės ji gali paskirti ką nori.

– Ginčas dėl jungties su Švedija jau seniai sprendžiamas tarpvyriausybiniu lygiu, o ne tarp energetikos kompanijų. Naujos atominės statybos dar G.Kirkilo Vyriausybės laikais taip pat tapo politiniu reikalu. Jungtis su Lenkija – mirties taške. Kažkas kažką periodiškai pasako, o po to – savaitės ar mėnesiai tylos. O klausimas paprastas – ką "Leo LT" nuveikė, kad pagerinti Lietuvos energetikos padėtį? Nepanašu, kad pokalbiai su Rusija dėl tolesnio elektros importo galėtų sumažinti Lietuvos energetinę priklausomybę.

– Visi "Leo LT" vykdomi projektai turi didesnį ar mažesnį politinį atspalvį. Be abipusio bendradarbiavimo su Vyriausybe, su politikais "Leo LT" įgyvendinti strateginius projektus viena nėra pajėgi. Turi būti labai aiškus kompetencijos ir atsakomybės pasiskirstymas. Pvz., ar gali "Leo LT" išspręsti politinį ginčą dėl jungties su švedais. Tą gali padaryti tik Lietuvos, Latvijos ir Švedijos vyriausybės, tačiau "Leo LT" tiek techniškai, tiek finansiškai yra visiškai pasirengusi šiam projektui ir gali fiziškai jį pradėti kad ir rytoj.

– Ką veiksite po "Leo LT"? Ar pagrįstos kalbos, kad ketinate dirbti su "VP dešimtuku" susijusioje įmonėje?

– Kol kas jokių konkrečių sprendimų nesu priėmęs, o "VP dešimtukas" nieko man nesiūlo.

– Kaip dešimtbalėje sistemoje vertinate savo darbą "Leo LT" vadovo poste?

– 7 balais.

– Kas iš įgytos patirties, dirbant "LeoLT" vadovu, jums yra svarbiausia?

– Dirbdamas "Leo LT" įgijau neįkainojamos patirties ir esu tuo patenkintas. Manau, kad mano, kaip vadovo, stiprioji pusė yra gebėjimas valdyti pokyčius ir dirbdamas "Leo LT" grupėje dar kartą įsitikinau, kad mano naudojama pokyčių valdymo strategija veikia efektyviai. Taip pat įgijau didelės patirties bendraudamas su žiniasklaida, valdant krizines situacijas, išmokau valdyti stresą.

– Ką veikiate laisvalaikiu?

– Daug keliauju, leidžiu laiką su šeima sodyboje, mėgstu važinėti keturračiu motociklu, skaitau vadybos srities literatūrą.

– Jei pasakysite, kad nauja atominė bus pastatyta, daugelis tai supras kaip balandžio 1-osios pokštą. Kaip jaučiatės dirbdamas įmonėje, kuri Lietuvoje yra bene aštriausiai kritikuojama?

– Kalbant apie atominę elektrinę, noriu pasakyti, kad Lietuva tikrai yra pajėgi ją turėti, tik reikia galų gale apsispręsti, nustoti tuščiai kalbėti, neieškoti problemų ten, kur jų nėra, ir visiems ryžtingai eiti tikslo link.

– Kaip jaučiatės dirbdamas įmonėje, kuri Lietuvoje yra bene labiausiai kritikuojama?

– Kartais labai skauda, netiesiogine prasme.

– Ar ilgai teko kovoti dėl darbo sutarties punktų įsidarbinant? Ypač dėl sąlygos gauti kompensaciją atsistatydinimo atveju. Ar negaila sugaišto laiko?

– Visiškai nekovojau, tai yra tipinė "Leo LT" valdybos nario sutartis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų