Pereiti į pagrindinį turinį

Budulajų rezistencija

2013-05-13 10:12
Budulajų rezistencija
Budulajų rezistencija / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Muša, vadinasi, myli. Taip apie krumplių spragilais sutuoktines velėjančius budulajus nuo seno šnekama tautos runkelijose. Dažnas vyresnis mūsų žmogus prisimena kadaise populiarų filmą apie dėdę Budulajų, kuriame čigonas botagu lupa savo žmoną.

Iš tiesų – duoti brangiausiajai į tarpuragį visais laikais buvo tarsi šventas vyriškas protestas, paremtas priekaištu „suėdė ji man gyvenimą“. Prisiminę sovietmetį, kai kurie tuos kovinius veiksmus virtuvėje net priskiria tyliajai rezistencijai. Juolab kad ir dabar šioje vyriškoje veiklos sferoje visi kaip vienas didvyriškai lygūs – ir asenizatoriai, ir angelų sparnais plasnojantys seimūnai.

Iš tiesų įprotis mušti sutuoktines įsigalėjo sovietmečiu, kai tyliai vyravo buitinis patriarchatas. Knygos apie bendrą gyvenimą prasidėdavo pamokymais, kad maudytis reikia vienąkart per savaitę. Šimtai tūkstančių žmonių tuo šauniu higienos priesaku naudojasi iki šiol. Kaip ir patarimais iš 1960-aisiais išleisto vadovėlio, skirto namų ūkiams. Tai, kas ten teigiama, iš tiesų daro didelį įspūdį. Ypač išspausdinti patarimai žmonai: „Jūs turite prisiminti, kad, laukiant grįžtančio vyro iš darbo, turite ruoštis kasdien. Parenkite vaikus: nuprauskite juos, sušukuokite ir perrenkite švariais, puošniais rūbais. Jie turi gražiai sustoti ir pasveikinti tėvą, kai jis įžengia pro duris. Tokiam atvejui pačios užsidėkite švarią prijuostę ir pasistenkite pasigražinti – pavyzdžiui, į plaukus įsisekite kaspiną. Į pokalbius su vyru nesivelkite, atsiminkite, jis po sunkios darbo dienos labai pavargęs, ir tai daro dėl jūsų – tylėdama pavalgydinkite jį, ir tik po to, kai jis perskaitys laikraščius, jūs galite bandyti su juo pasikalbėti.“ Štai taip, mielos ponios, viskas čia dėl jūsų pačių gerovės.

Kai regi tokius socialinius „atradimus“, nesunku suprasti, kodėl moterys vis dar ir šiandien yra talžomos ne tik paprastų, bet ir Seime prisirpusių budulajų. Talžomos net iki komos. Anuomet atsiradusi paprotinė teisė įskiepijo reikalavimą: jokio feminizmo ir jokių santuokinių laisvių. Tegyvuoja buitis ir kančia!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų