Pereiti į pagrindinį turinį

Juodoji skylė "Sodra"

2009-07-22 09:30
Sunkmetis: valdžios atstovai neslepia, kad pensininkų gyvenimas taps nepavydėtinas.
Sunkmetis: valdžios atstovai neslepia, kad pensininkų gyvenimas taps nepavydėtinas. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Kiaurame "Sodros" biudžete veriasi milijardinė skylė, o politikai ir ekspertai niekaip neranda sprendimo, kaip reformuoti socialinio draudimo sistemą.

Siūlė perkelti pensijas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, jog reikia liautis lopyti "Sodros" skyles ir pagaliau imtis struktūrinės sistemos reformos, tačiau nei valdžia, nei ekspertai kol kas negali atsakyti, ką tai galėtų reikšti.

Postą paliekantis socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys pasiūlė perkelti pensijų mokėjimą. Tai esą padėtų sutaupyti dešimtis ir netgi šimtus milijonų litų per metus. "Dabar pensijos mokamos už ateinantį mėnesį, kitaip tariant, įmokos iš dirbančiųjų ir darbdavių už tą mėnesį dar nesurinktos, o jau reikia mokėti pensijas. Todėl "Sodra" yra nuolat priversta imti trumpalaikes paskolas – pasiskolina, išmoka pensijas, tada surenka įmokas ir atiduoda paskolas, aišku, sumokėdama nemenkas palūkanas", – teigė jis.

Todėl, pasak R.J.Dagio, reikėtų pensijas mokėti ne už būsimą mėnesį, o už esamą ar jau praėjusį mėnesį.

Toks planas išties padėtų sutaupyti apie 120–150 mln. litų per metus. Tačiau jo įgyvendinimas susijęs su socialine problema – tektų atidėti bent vieno mėnesio pensijų mokėjimą socialiai labiausiai pažeidžiamai visuomenės grupei.

Reikia kaupti lašinius

Prezidentės, matyt, neįtikino nei šis R.J.Dagio pasiūlymas, nei visas parengtas "Sodros" pertvarkos planas, nes šis ministras palieka Vyriausybę.

R.J.Dagį pakeisiantis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas neabejoja, kad gesinant finansinius "Sodros" biudžeto gaisrus galima imtis ir tam tikrų pertvarkų, kurios esą galėtų padėti "socialiniam kreiseriui" galutinai nepaskęsti.

D.Jankauskas siūlo suformuoti "Sodros" rezervą, kuris negalėtų būti liečiamas gerovės metais. "Kai ekonomika kyla, galima atidėti tam tikrą dalį lėšų į tokį rezervą, kurį galima būtų panaudoti sunkesniais laikais", – mano politikas.

Tiesa, jis pripažino, kad kol kas tokio rezervo kaupti nepavyktų, nes reikia laukti krizės pabaigos ir tuo pat metu operatyviai spręsti "Sodros" finansines problemas.

D.Jankauskas priminė, kad toks rezervas "Sodroje" kadaise jau buvo, bet jis buvo iššvaistytas dėl buvusio Seimo ir ankstesnės Vyriausybės priimtų sprendimų didinti pensijas ir socialines išmokas.

"Yra teisinių galimybių padaryti taip, kad politikai turėtų kuo mažiau įtakos "Sodros" biudžetui ir rezervams. Tai ir ketinama daryti jau artimiausioje ateityje. Dabar pats laikas dėti teisinius pagrindus, kurie ateityje padėtų apsaugoti "Sodros" pinigus nuo pernelyg dažno politikų kišimosi", – sakė D.Jankauskas.

Prezidentė nieko nesiūlo

Prezidentės patarėjas ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas kalba gana atsargiai ir aptakiai, paklaustas, ar politikai, dabar turintys skubiai kamšyti milijardines "Sodros" skyles, sugebės greitai ir efektyviai susitarti dėl būtinų socialinės sferos pertvarkų.

"Prezidentės nuomone, būtina skubiai taisyti padėtį ir pateikti vieną konkretų gerą planą, kaip Lietuva išbris iš socialinėje srityje susidariusios krizės", – sakė patarėjas.

Jis sutiko, kad šiuo metu Seime svarstomi siūlymai lengvinti "Sodros" gyvenimą – mažinti išmokas motinoms ir kitoms socialinėms grupėms – tėra laikinas skylių kamšymas. "Reikia struktūrinių reformų, norint užtikrinti ilgalaikį sistemos tvarumą" – kalbėjo N.Udrėnas.

Bet ar politikai ryšis tokioms reformoms, ar dėl jų susitars, Prezidentės patarėjas nedrįso prognozuoti.

Per daug pensijų

Ekonomistas Romas Lazutka kur kas atviresnis. Jis nemano, kad politikai sugebės jau artimiausiu metu susitarti dėl esminių "Sodros" pertvarkų.

R.Lazutka siūlytų dalį socialinių išmokų perkelti į valstybės biudžetą. "Pavyzdžiui, bazinė pensija, kuri sudaro maždaug trečdalį vidutinės pensijos, galėtų būti mokama iš valstybės biudžeto. Tai leistų netgi sumažinti įmokų į "Sodros" biudžeto tarifus. Tiesa, reikėtų padidinti kai kuriuos mokesčius, iš kurių sudaromas valstybės biudžetas. Tai galėtų būti, tarkim, pelno ar kokie nors kiti mokesčiai", – sakė R.Lazutka.

Ekonomistas įsitikinęs, kad dar viena galimybė taupyti socialinės apsaugos viduje – riboti mokėti kelias pensijas vienam asmeniui. "Lietuvoje senatvės pensininkai sudaro net mažesnę gyventojų dalį nei Vakarų šalyse, bet mūsų valstybė dėl pensijų dubliavimo vidutiniškai šimtui gyventojų jų išmoka daugiausia Europoje", – teigė jis.

Kiek pajamų, tiek išmokų

Laisvosios rinkos instituto tarybos pirmininkė Elena Leontjeva jau prieš kurį laiką paskelbė savo receptus, kaip būtų galima gelbėti "Sodrą".

"Tam, kad "Sodrą" galėtume vadinti sistema, o ne bomba, reikia sisteminių pertvarkų. Logiškiausia jų – susieti visas išmokas su realiomis "Sodros" pajamomis. Šiuo atveju žmogui būtų garantuota "Sodros" pyrago dalis, kuri galėtų keistis atsižvelgiant į realias įplaukas ir tokių, kaip jis, gavėjų skaičių", – tvirtino E.Leontjeva.

Pasak jos, galimas ir kitas variantas: suskirstyti "Sodros" pyragą į sluoksnius pagal šiuo metu galiojančius tarifus – vienas pensininkams, kitas – motinoms, trečias – neįgaliesiems, ketvirtas – ligoniams. "Dabar šių tarifų nesilaikoma", – teigė ekspertė.

Esant tokiai sistemai, anot E.Leontjevos, išmokos būtų mokamos adekvačiai, jeigu ekonomika ir toliau trauktųsi. "Užuot gavęs 850 litų, žmogus gal gautų 820, tačiau jie būtų tokie pat vertingi, kaip vakar. Bazinė pensija visiškai nesikeistų, o papildoma pensijos dalis pagal ketvirčio rezultatus būtų indeksuojama. Tai atrodo revoliucinga tik iš pirmo žvilgsnio. Ilgainiui visi priprastų prie tokio svyravimo, be to, politikai būtinai turėtų numatyti kompromisus, kad svyravimus šiek tiek išlygintų", – siūlė ji.

E.Leontjevos nuomone, mes sau ir visam pasauliui turime pasakyti, kad socialinėje srityje gyvename pagal galimybes. Tuomet visada sudursime galą su galu: "Taip pertvarkyta "Sodra" vėl būtų gyvybinga, nes galėtų prisitaikyti prie bet kokių demografinių ir socialinių pokyčių."


Bauginami skaičiai

2008 m. "Sodros" biudžeto pajamos siekė 11,231 mlrd. litų, išlaidos – 11,230 mlrd. litų. Pajamos viršijo išlaidas 579 tūkst. litų.

2009 m. "Sodros" biudžeto planuotos pajamos – beveik 14,056 mlrd. litų, išlaidos – daugiau kaip 14,055 mlrd. litų. Planuota, kad pajamos viršys išlaidas 324 tūkst. litų. Bet jau liepos 1 d. "Sodros" deficitas siekė daugiau kaip 950 mln. litų. Skaičiuojama, kad "Sodros" išlaidos šiais metais bus maždaug 2,3 mlrd. litų didesnės nei pajamos.


Kol kas tik karpys

Premjeras Andrius Kubilius vakar pranešė, kad Vyriausybė ketina peržiūrėti pensijų sistemą ir ateityje atsisakyti mokėti kelias pensijas vienam žmogui. Kol kas pensijos bus tik mažinamos, be to, didės įmokos "Sodrai".

"Valstybinės pensijos ir rentos bus mažinamos 20 proc. Dirbančių pensininkų pensijos bus mažinamos dar daugiau, paliekant tik bazinę pensiją. Tai reiškia, kad mažės vidutiniškai apie 50 proc. Pensinis amžius bus ilginamas per dešimt artimiausių metų", – interviu Lietuvos radijui vakar sakė ministras pirmininkas.

Be to, Vyriausybė su asocijuotomis institucijomis sutarė, kad įmokos "Sodrai" didės 2 proc. – po 1 proc. darbdaviui ir darbuotojui. Taip pat sutarta svarstyti įmokų ribų klausimą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų