Pereiti į pagrindinį turinį

Sovietinės nostalgijos dvelksmas

2012-12-13 09:27
Sovietinės nostalgijos dvelksmas
Sovietinės nostalgijos dvelksmas / Simono Švitros nuotr.

Šią savaitę Minske vyko Eurazijos žiniasklaidos forumas. Tai vienos valstybinės Rusijos naujienų agentūros kasmet organizuojamas renginys, į kurį kviečiami buvusių Sovietų Sąjungos respublikų žiniasklaidos atstovai. Tad tarp forumo dalyvių visada yra Lietuvos, Latvijos ir Estijos delegacijos.

Renginys skirtas aptarti profesionaliems klausimams – iššūkiams žiniasklaidai šiuolaikiniame pasaulyje. Bet į krūvą susirinkę žurnalistai visada pradeda politikuoti. Tad ir šiuose forumuose netrūksta diskusijų apie žmogaus teises, demokratijos lygį atskirose valstybėse, bendravimą su politikais ir valdžia.

Kasmet žurnalistus iš Baltijos šalių stebina gausus kiekis sovietine nostalgija dvelkiančių kalbų, paaimanavimų, kaip blogai, kad sugriuvo SSRS, užkeikimų apie neva „būtinybę kuo glaudžiau integruotis“.

Tokie kolegų iš Rusijos, Baltarusijos, Kazachstano ir kitų posovietinių valstybių parypavimai kelia ne tik nuostabą, bet ir ironišką šypseną. Baltijos šalių žurnalistai seniai nustojo juos įtikinėti, kad pareiškimai apie būtinybę „sugrąžinti tautų draugystę“, paremtą sovietine integracija, yra tiesiog neperspektyvūs.

Forumai turi ir dar vieną svarbią detalę – renginyje dalyvaujančių žiniasklaidos atstovų susitikimus su šalies, kur jis vyksta, vadovais. Šįkart forumas surengtas Baltarusijoje, tad įvyko šios šalies prezidento Aliaksandro Lukašenkos pokalbis su žurnalistais.

Planuota, kad jis truks pusantros valandos. Bet vyko beveik trigubai ilgiau. Mat A.Lukašenka mėgsta plačiai atsakinėti į klausimus. Neretai Batkos atsakymai neturi nieko bendro su realybe. Daugiau su ta pačia nostalgija praeičiai, taip pat su jo emocijomis ir nuotaikomis.

Štai, kad ir paaiškinimas, kodėl neveikia susitarimas su Lietuva dėl supaprastinto sienos kirtimo pasienio gyventojams. Esą Lietuvos pasienio rajonuose nemenkas nusikalstamumas, esą baltarusiai ant sienos sulaiko nemažai nelegalių migrantų ir nusikaltėlių. Statistinio pagrindimo šioms insinuacijoms nėra. Bet iš A.Lukašenkos lūpų skamba efektyviai – lietuviai neva patys kalti, kad nesusitvarko su banditais, siautėjančiais pasienyje, todėl ir neturi supaprastinto sienos kirtimo režimo.

Prie panašių nepagrįstų Baltarusijos lyderio teiginių jau seniai esame įpratę. Matyt, ir ateityje jų neišvengsime.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų