Pereiti į pagrindinį turinį

22 metus valdęs Gambijos prezidentas pripažino pralaimėjimą rinkimuose

2016-12-02 14:29 diena.lt inf.

22 metus valdęs Gambijos prezidentas Yahya Jammehas (Jahja Džamehas) pripažino pralaimėjęs opozicijos kandidatui, penktadienį nurodė rinkimų komisijos pirmininkas.

„Išties unikalu, kad žmogus, taip ilgai valdęs šią šalį, sutiko su pralaimėjimu“, – komentuodamas ketvirtadienį įvykusių prezidento rinkimų rezultatus žurnalistams sakė Alieu Momaras Njie (Aljė Momaras Nžjė) .

Y.Jammehas, kuris kažkada sakė, kad valdys milijardą metų, jei Dievas panorės, su savo Patriotinio perorientavimo ir statybų aljansu (APRC) siekė penktos kadencijos.

Gambijos valstybinė televizija nurodė, kad Y.Jammehas vėliau penktadienį padarys pareiškimą, kuriuo pasveikins opozicijos lyderį Adamą Barrow (Adamą Barou).

Gambijos opozicijos koalicijos kandidatas A. Barrow prezidento rinkimus laimėjo gavęs 45,54 proc. balsų, penktadienį paskelbė šalies rinkimų komisija.

Tai stulbinanti opozicijos kandidato pergalė prieš ilgametį prezidentą Yahyą Jammehą (Jahją Džamehą).

A.Barrow gavo 263 515 balsų, Y.Jammehas – 212 099 balsus (36,66 proc.), o trečios partijos kandidatas Mama Kendehas (Mama Kendehas) – 102 969 balsus (17,8 proc.), paskelbė Nepriklausoma rinkimų komisija.

51 metų A.Barrow, kuris anksčiau buvo nežinomas verslininkas, opozicijos vėliavnešiu išrinko pirmą kartą jėgas suvienijusių politinių partijų grupė, pelniusi precedento neturintį rinkėjų palaikymą.

Jei bus pripažinta, kad Y.Jammehas pralaimėjo, A.Barrow tikriausiai nuspręs dirbti trejų metų kadenciją ir vadovaus pereinamajai reformų vyriausybei.

Per ketvirtadienio rinkimus buvo išjungtas interneto ryšys; tai išprovokavo žmogaus teisių organizacijų ir JAV kritiką.

Tačiau penktadienį paskelbti preliminarūs rezultatai buvo palankūs A.Barrow: paaiškėjo, kad jis laimėjo sostinėje Bandžulyje – tradiciniame Y.Jammeho bastione.

A.Barrow trijose Bandžulio apygardose laimėjo beveik 50 proc. balsų, o Y.Jammehas – 43 procentus.

Anksčiau penktadienį sostinėje matėsi daug saugumo pajėgų narių, nes buvo nerimaujama dėl to, ar Y.Jammehas sutiks su pralaimėjimu.

A.Jammehas į valdžią atėjo per 1994 metų perversmą ir atlaikė daug bandymų pašalinti jį iš prezidento posto.

Maždaug 60 proc. Gambijos gyventojų gyvena skurde; trečdalis jų turi pragyventi už 1,2 euro ar mažiau per dieną, nurodo Jungtinės Tautos.

Gambija – mažytė buvusi britų kolonija – užima siaurą sausumos ruožą Vakarų Afrikoje ir yra apsupta prancūziškai kalbančio Senegalo teritorijos.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų