Pereiti į pagrindinį turinį

Gynybos ministrė: Vokietija siųs Ukrainai savaeigių priešlėktuvinių sistemų „Gepard“

2022-04-26 10:25

Vokietija uždegs žalią šviesą siųsti Ukrainai savaeiges priešlėktuvines sistemas, pareiškė gynybos ministrė Christine Lambrecht (Kristinė Lambrecht).

Tai yra svarbus Berlyno atsargios politikos dėl karinės paramos Kyjivui pokytis.

Vyriausybė sutarė dėl naudotų savaeigių priešlėktuvinių sistemų „Gepard“ perdavimo, sakė Ch. Lambrecht Jungtinių Valstijų Ramšteino oro pajėgų bazėje pietvakarių Vokietijoje vykstančiame tarptautiniame gynybos ministrų susitikime. Jos kalbos juodraštį matė naujienų agentūra AFP.

40 šalių atstovai susirinko į Ramšteino oro pajėgų bazę derybų dėl tolesnio Ukrainos gynybos pajėgumų stiprinimo.

JAV kvietimu surengtame susitikime „pagrindinis dėmesys skiriamas dalykams, kurie galėtų padidinti Ukrainos pajėgų galimybes ir pajėgumus“, sakė gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas).

Prancūzija perduoda Ukrainai savaeigius pabūklus CAESAR, galinčius smogti už 40 km esantiems taikiniams, o Jungtinė Karalystė – priešlėktuvinių raketų „Starstreak“ kompleksus ir tankus.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) sulaukė kritikos dėl atsisakymo tiesiogiai pasiųsti sunkiosios ginkluotės Ukrainai, nors paskelbė apie Rusijos invazijos paskatintą „posūkį“ Vokietijos gynybos politikoje.

Kritikai kaltina kanclerį silpna lyderyste ir sako, kad jo centro kairioji Socialdemokratų partija (SPD) nelinkusi atsisakyti savo ilgametės įtampos mažinimo politikos Maskvos atžvilgiu.

O. Scholzas sulaukė kritikos netgi iš savo koalicinės vyriausybės, kurią sudaro SPD, žalieji ir liberali Laisvoji demokratų partija (FDP), narių.

Kancleris savo atsargų požiūrį teisino siekiu išvengti tiesioginės konfrontacijos tarp NATO ir branduolinį ginklą turinčios Rusijos.

Tačiau kaip rodo dokumento projektas, su kuriuo antradienį susipažino AFP, dabar trys valdančiosios koalicijos partijos planuoja pateikti parlamente bendrą pasiūlymą tiekti sunkiąją ginkluotę Ukrainai.

Dokumente vyriausybė raginama „tęsti ir, jei įmanoma, paspartinti būtinos įrangos tiekimą Ukrainai, įskaitant sunkiąją ginkluotę ir sudėtingas sistemas“.

Jame taip pat nurodoma, kad Ukrainos kariai turėtų būti apmokomi Vokietijoje ir kitose NATO šalyse naudotis šia ginkluote.

Daugiau naujienų