Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietija teisinasi buvusi neteisingai suprasta, toliau rems Ukrainą

2024-08-19 16:46 diena.lt inf.

Vokietijos vyriausybės atstovas pirmadienį paneigė, kad šalis planuoja mažinti karinę pagalbą Ukrainai, nepaisant planų 2025 metais perpus sumažinti Kyjivui skiriamą biudžetą.

Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / Scanpix nuotr.

„Pranešimai, kuriuose bandoma įteigti, kad mes mažiname pagalbą, paprasčiausiai yra netikslūs“, – žurnalistams sakė atstovas spaudai Wolfgangas Buechneris, pridurdamas, kad Vokietija yra „visiškai įsipareigojusi“ remti Ukrainą „tiek, kiek reikės“.

Dėl Vokietijos 2025 metų biudžeto užsitęsė ginčai tarp trijų kanclerio Olafo Scholzo vadovaujamos koalicijos partijų.

Liberalų finansų ministras Christianas Lindneris paprašė kitų ministerijų taupyti, kad būtų paisoma konstitucinės taisyklės, kurios tikslas – neleisti valstybei per daug įsiskolinti.

Naujausiame projekte numatyta, kad kitų metų biudžete Ukrainai numatyta skirti apie keturis milijardus eurų, kai 2024 metų biudžete jai buvo skirta maždaug aštuoni milijardai eurų.

Siekdama kompensuoti trūkumą, vyriausybė teigė, kad remsis Didžiojo septyneto (G7) ir Europos Sąjungos planais gauti lėšų iš įšaldyto Rusijos turto.

Tačiau biudžetas, prieš jį patvirtinant iki metų pabaigos, dar bus svarstomas, o Finansų ministerija šeštadienį pareiškė, kad yra pasirengusi svarstyti galimybę kiekvienu konkrečiu atveju skirti papildomų lėšų Ukrainai.

Pirmadienį W. Buechneris pareiškė, kad Vokietija „ir toliau teiks pagalbą, kol ji bus reikalinga“, ir tvirtino, kad Vokietijos „įsipareigojimas ir ryžtas (remti Ukrainą) nesikeis“.

„Mes ir toliau užtikrinsime, kad Ukraina gautų lėšų, kurių jai reikia tęsti kovai už laisvę ir apsisprendimą“, – pridūrė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Ukrainos sąjungininkės jau kelis mėnesius rengia mechanizmą, kuris leistų dalį iš visame pasaulyje įšaldyto 300 mlrd. dolerių vertės Rusijos turto perduoti Kyjivui.

Daugiau naujienų