Pereiti į pagrindinį turinį

Amerikietiškas "meduolis"

2009-02-09 09:00
Amerikietiškas "meduolis"
Amerikietiškas "meduolis" / AFP nuotr. Signalas: per Miuncheno konferenciją J.Bidenas pabrėžė, kad JAV ketina atverti naują puslapį bendraudamos su pasauliu.

Naujoji JAV administracija neatsisako savo rinkimų pažadų. Viceprezidentas Joe Bidenas per Miuncheno saugumo konferenciją pristatė naująsias JAV užsienio politikos gaires.

Už bendradarbiavimą

Labiausiai per Miuncheno saugumo konferenciją buvo laukiama JAV atstovo kalbos. Pasaulio lyderiai nekantravo sužinoti, kaip pasikeis Vašingtono užsienio politika, pasikeitus Baltųjų rūmų administracijai. Po J.Bideno kalbos ekspertai teigė – JAV tonas akivaizdžiai suminkštėjo, bet viliodama pasaulį "meduoliu" Amerika neatsisako ir "bizūno" politikos.

Svarbiausias signalas, anot analitikų, buvo skirtas Rusijai. Viceprezidentas per konferenciją pareiškė, kad JAV pasirengusios paspausti reset mygtuką ir "perkrauti" santykius su Rusija. "Laikas vėl pradėti bendradarbiauti tose srityse, kuriose mes galime ir turime dirbti kartu", – sakė jis.

Politikas pabrėžė, jog tai nereiškia, kad bus rastas kompromisas visais klausimais. "Pavyzdžiui, Jungtinės Valstijos nepripažins Abchazijos ir Pietų Osetijos nepriklausomomis valstybėmis, – sakė jis. – Tačiau mūsų šalys gali dirbti kartu ten, kur interesai sutampa, o jie sutampa daugelyje vietų."

Vis dėlto Priešraketinės gynybos sistemos JAV atsisakyti nesiruošia. Tiesa, J.Bidenas pažadėjo, kad šiuo klausimu bus tariamasi su partneriais ir Rusija.

Pirmenybė diplomatijai

Viceprezidentas ypač akcentavo, kad Vašingtonas, sprendžiant konfliktus, nuo šiol teiks pirmenybę diplomatijai, o ne karinei galiai. "Atvykau į Europą atstovauti naujajai JAV administracijai, kuri pasiryžusi nauju tonu bendrauti su visu pasauliu, – sakė J.Bidenas. – Mes veiksime. Mes klausysimės. Mes tarsimės. Amerikai pasaulis reikalingas taip pat, kaip, mano nuomone, pasauliui reikalinga Amerika." Anot analitikų, faktiškai buvo atsisakyta ankstesniojo JAV prezidento George'o W.Busho doktrinos "su mumis arba prieš mus".

Tačiau tai nereiškė, kad JAV virs taikos įsikūnijimu. Viceprezidentas leido suprasti, kad Vašingtonas ir ateityje bus pasiruošęs panaudoti karinę jėgą, gindamas nacionalinio saugumo interesus. "Ginklo jėga mes iškovojome nepriklausomybę, o per visą mūsų istoriją ginklo jėga gynė mūsų laisvę. Tai nepasikeis", – sakė jis.

Reikalaus daugiau

J.Bidenas prisiminė ir rinkiminius B.Obamos įsipareigojimus. Jis patvirtino pasiryžimą išvesti kareivius iš Irako, siekti, kad būtų įkurta Palestinos valstybė, ir uždaryti Gvantanamo kalėjimą. Šiems uždaviniams viceprezidentas paprašė sąjungininkų paramos.

"Amerika darys daugiau, tačiau Amerika prašys daugiau ir iš partnerių, – sakė J.Bidenas. – Grėsmės, su kuriomis susiduriame, nepaiso sienų. Jokia šalis, kad ir kokia būtų galinga, negali joms deramai pasipriešinti viena." Politikas paragino NATO šalis prisiimti didesnę naštą vykdant misiją Afganistane ir bendromis jėgomis priversti Iraną atsisakyti branduolinės programos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų