Pereiti į pagrindinį turinį

Antroji Egipto revoliucija?

2013-07-02 23:59
Antroji Egipto revoliucija?
Antroji Egipto revoliucija? / "Reuters" nuotr.

Praėjo vos dveji metai po Egiptą purčiusių protestų prieš tuometį šalies vadovą Hosni Mubaraką. Egiptiečiai vėl patraukė į gatves – šį kartą reikalauti dabartinio prezidento Mohamedo Mursi atsistatydinimo.

Protestai prieš prezidentą vyko visame Egipte, tačiau aršiausi, kaip jau tapo įprasta, – sostinėje Kaire.

Demonstracijos peraugo į susirėmimus tarp M.Morsi šalininkų ir priešininkų. Protestuotojai apsupo Musulmonų brolijos būstinę Kaire. Televizijos reportažuose buvo matyti degantis pastatas ir dešimtys jį puolančių žmonių, kurie svaidė akmenis ir padegamąsias bombas. Musulmonų brolijos šalininkai į puolančius šaudė šratais, bandydami juos atremti. Žuvo mažiausiai septyni žmonės.

Į gatves sostinėje patraukė tūkstančiai žmonių. Daugelis skandavo "lauk".

Tahriro aikštėje susirinkę protestuotojai mojavo raudonomis kortelėmis, tai reiškia, kad M.Morsi pašalinamas.

"Žmonės nori, kad režimas būtų nušalintas. Išeik, Morsi!" – skandavo protestuotojai.

"Tai – antroji revoliucija, o Tahriras yra revoliucijos simbolis. Revoliucija bus pradėta čia", – prognozavo dailidė Ibrahimas Hammouda, protestuoti atvykęs iš šalies šiaurėje esančio Dumjato.

Kaip ir prieš dvejus metus, daugelis protestuotojų laikė perbrauktus M.Morsi ir kitų valstybės pareigūnų iš Musulmonų brolijos atvaizdus. Tiesa, anksčiau tai buvo H.Mubarako nuotraukos.

M.Morsi buvo išrinktas prieš metus, per pirmus laisvus Egipto rinkimus. Tačiau šiandien jo kritikai kaltina jį išdavus revoliuciją – tuo, kad valdžia buvo sukoncentruota islamiškų grupių rankose.

Protestus sušaukė masinė kampanija "Tamarod" ("Sukilimas"), kuri sako, kad surinko daugiau kaip 22 mln. parašų už M.Morsi pasitraukimą ir pirmalaikius prezidento rinkimus.

"Mūsų peticijai surinkta 22 134 465 parašai", – džiaugėsi "Tamarod" atstovas spaudai Mahmoudas Badras.

Aštrėjant susirėmimams tarp M.Morsi rėmėjų ir priešininkų, kai kurios Vakarų šalys paragino savo piliečius nevykti į Egiptą, o esančius šioje šalyje kuo skubiau krautis lagaminus.

Jungtinės Valstijos paskelbė raginimą palikti Egiptą po to, kai per protestus žuvo vienas amerikietis. JAV pilietis žuvo fotografuodamas demonstracijos vaizdus Aleksandrijoje.

Pasak JAV ambasados Egipte, riaušių auka tapo vienas studentų – 21-ų Andrew Pochteris iš Merilando valstijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų