Pereiti į pagrindinį turinį

Apklausa: kas ketvirtas Ukrainos pabėgėlis neketina grįžti į tėvynę

2024-10-18 12:51 diena.lt inf.

Beveik kas ketvirtas Europoje esantis Ukrainos pabėgėlis ilguoju laikotarpiu nenorėtų grįžti į tėvynę. Remiantis penktadienį paskelbtais Miuncheno „Ifo“ instituto atliktos apklausos rezultatais, beveik 25 proc. respondentų nurodė, jog ketina likti užsienyje. 35 proc. teigė norintys grįžti į Ukrainą, kai tik ten vėl bus saugu, praneša agentūra „Reuters“.

„Tik 4 proc. planuoja sugrįžti netrukus, nepriklausomai nuo tenykštės saugumo situacijos“, – sakė „Ifo“ Migracijos tyrimų centro vadovas Panu Poutvaara. Beveik 11 proc. pabėgėlių jau grįžo į Ukrainą. Dar 25 proc. nėra apsisprendę, kaip elgsis.

„Mūsų rezultatai rodo, kad daug pabėgusių ukrainiečių norėtų grįžti į savo šalį, tačiau didžiajai daliai jų lemiamas veiksnys yra karo eiga, – kalbėjo „Ifo“ migracijos tyrinėtoja Yvonne Giesing. – Kuo ilgiau truks konfliktas, tuo daugiau jų gali savo ateitį matyti ne Ukrainoje“.

Apklausa, kurios rezultatai apibendrinti dabar, buvo atlikta praėjusį birželį. Netrukus po savo pasitraukimo iš šalies tik 10 proc. ukrainiečių teigė, kad ketina likti užsienyje. Iki 2023 m. pabaigos ši dalis didėjo vidutiniškai 1,6 procentinio punkto kas 100 dienų. Tuo tarpu dalis tų, kurie iš karto po pabėgimo sakė vėl grįšiantys į Ukrainą, kai ten bus saugu, sudarė beveik 60 proc. Bėgant laikui, šis dalis smarkiai mažėjo – vidutiniškai 4,7 procentinio punkto kas 100 dienų.

Rusija užpuolė Ukrainą 2022 m. vasarį. Karo pabaigos kol kas nematyti.

Daugiau naujienų