Pereiti į pagrindinį turinį

Apsimetėlis „vertėjas“ per Mandelos pagerbimo ceremoniją papiktino kurčiuosius

2013-12-11 16:06
Scanpix nuotr.

Per kovos su apartheidu lyderio Nelsono Mandelos atminimo pagerbimo ceremoniją ant pakylos užlipęs apsimetėlis vertėjas į gestų kalbą, rodęs nesuprantamus ženklus milijoninei žiūrovų auditorijai, sukėlė viso pasaulio kurčiųjų pasipiktinimą.

Didžiausia Pietų Afrikos Respublikos kurčiųjų draugija „DeafSA“ pasmerkė apsimetėlio pasirodymą ceremonijoje, kurioje taip pat dalyvavo šalies prezidentas Jacobas Zuma (Džeikobas Zuma) ir dešimtys pasaulio lyderių, tarp kurių buvo ir JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama).

Kol įžymybės sakė kalbą susirinkusiesiems 95 tūkstančių vietų futbolo stadione, ant pakylos užlipęs jaunas kostiumą vilkintis vyriškis, su saugumo tarnybų išduotu leidimu po kaklu, rankomis rodė įvairius gestus, kurie, pasak specialistų, neturėjo jokios reikšmės.

Šis netikėtas įvykis renginyje, per kurį žiūrovai nušvilpė ir šalies prezidentą J.Zumą, niekam nežinomo asmens atsidūrimas vos už kelių metrų nuo B.Obamos ir Brazilijos vadovės Dilmos Rousseff (Dilmos Rusef), kelia klausimų, susijusių su saugumo tarnybų darbu.

„Iš esmės jis tik gestikuliavo. Jis nesilaikė jokių gramatinių taisyklių arba kalbos struktūros. Tiesiog kūrė savo ženklus ir juos rodė“, – sakė Pietų Afrikos Respublikos gestų kalbos vertėja Delphin Hlungwane (Delfin Hlungvanė) iš „DeafSA“.

„Nebuvo jokio tikslumo. Jis negalėjo parodyti net pagrindinių dalykų. Jis negalėjo net „ačiū“ pasakyti“, – sakė ji naujienų agentūrai „Reuters“.

Pasak D.Hlungwane, „vertėjas“ taip pat nesugebėjo perduoti televizijos žiūrovams, o turėjo tai padaryti, kad minia nedraugiškai sutiko J.Zumą, skandalų verpete atsidūrusį šalies lyderį, kai mažiau nei po pusmečio laukia nauji rinkimai.
„Tai reikia parodyti savo veido išraiška, net jeigu toks ženklas nėra tikslus, – sakė vertėja. – Jis visiškai to neparodė. Net nesureagavo“.

Dabar jau ieškomas tas žmogus, kurio tapatybė išlieka nežinoma nei Pietų Afrikos Respublikos kurčiųjų bendruomenei, nei vyriausybei, oficialiai atsakingai už antradienio renginį.

Valdantysis Afrikos nacionalinis kongresas (ANC) taip pat neturi jokių žinių apie jį, nors prieš metus filmuotame partijos suvažiavime tas pats vyras taip pat „vertė“ J.Zumos žodžius į gestų kalbą.

„Aš nežinau to žmogaus. Jis nedirba ANC. Renginys buvo vyriausybinis. Klauskite jų“, – pareiškė partijos atstovas Jacksonas Mthembu (Džeksonas Mtembu).

J.Zumos atstovas Macas Maharaja (Makas Maharadža) pranešė, kad šiuo metu mėginama nustatyti pokštautojo tapatybę.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų