Pereiti į pagrindinį turinį

Ar kariams reikia apsaugos?

2013-05-27 23:59
Ar kariams reikia apsaugos?
Ar kariams reikia apsaugos? / "Reuters" nuotr.

Šeštadienį peiliu ginkluotas užpuolikas dūrė prancūzų kariui. Kas tai – nauja terorizmo forma? O gal Prancūzijoje kas nors bandė nevykusiai pamėgdžioti Londono skerdikus?

Panašus išpuolis

Kol britai bandė atsigauti po trečiadienio šoko, kai sostinės Londono centre du juodaodžiai sukapojo britų karį, pranešta, kad nežinomas užpuolikas Paryžiuje smeigė peiliu prancūzų kariui į kaklą.

Tiesa, šalies prezidentas François Hollande'as netrukus po incidento ramino, kad Prancūzijos kario užpuolimą sieti su įvykiais Londone anksti, nes tyrimas tęsiamas.

"Mes nežinome tikslių išpuolio aplinkybių ir užpuoliko tapatybės, tačiau tiriame visas galimybes. Nemanau, kad šiuo etapu galima tai sieti su išpuoliu Londone", – sakė Etiopijoje viešintis Prancūzijos vadovas.

Visgi išpuolio braižas – identiškas. Incidentas įvyko Paryžiuje, Defanso verslo rajone, kur savaitgaliais būna daug po parduotuves vaikštančių žmonių.

Pasak liudininkų, užpuolikas prisiartino prie kario ir jam smogė, o tada neištaręs nė žodžio pasišalino.

Karys sveiksta

Prancūzijos karys patruliavo su dviem kitais kariais. Jis buvo ginkluotas, vilkėjo uniformą.

Paryžiuje kariuomenė padeda policijai užtikrinti saugumą svarbiuose turistiniuose, verslo ir transporto centruose, nes saugumo parengtis sustiprinta.

Pareigūnai pabrėžė, kad tyrimo imsis kovos su terorizmu padalinio tyrėjai.

Išpuolis buvo užfiksuotas vaizdo kameromis stotyje. Užpuoliką policija apibūdino kaip maždaug 1,9 m ūgio vyrą su barzda, vilkintį juodas kelnes.

Manoma, kad jis gali būti kilęs iš Afrikos arba arabakalbių valstybių.

Gynybos ministras Jeanas Yves'as Le Drianas, aplankęs sužeistą karį ligoninėje, nuramino, kad sužeistojo būklė stabili.

Ligoninės, kurioje karys gydomas, atstovai taip pat pridūrė, kad nors kariškis neteko daug kraujo, gyvybei pavojaus nėra.

Tai ne pirmas panašus išpuolis Prancūzijoje. Pernai kovo mėnesį Mohamedas Merah įvairiose Tulūzos vietose ir jos apylinkėse nušovė septynis žmones, trys iš jų buvo prancūzų kariai.

Prancūzija ekstremistų taikiklyje atsidūrė prasidėjus Paryžiaus vadovaujamai operacijai Malyje.

Ryšiai su žvalgyba

O Londono policija sulaikė ar tris asmenis, kurie, kaip mano tyrėjai, yra susiję su 25-erių kariškio Lee Rigby nužudymu.

Pasak policijos, sulaikyti 24 ir 28 metų vyrai. Jie buvo areštuoti vienuose namuose pietryčių Londone.

Kiti du užpuolikai, 28-erių Michaelas Adebolajo ir 22-ejų Michaelas Adebowale’as, sulaikyti iš karto po užpuolimo trečiadienį.

Aiškėja, kad M.Adebolajo buvo žinomas britų saugumo tarnyboms. Esą, jis net buvo verbuojamas MI5 agentų, kad šnipinėtų kitus musulmonus, siejamus su "Al Qaeda".

2010 m. M.Adebolajo buvo sulaikytas Kenijoje ir apkaltintas ryšiais su Somalyje veikiančia teroristų organizacija "Al Shabaab". Būtent tada, pasak britų žiniasklaidos, Didžiosios Britanijos piliečiu susidomėjo MI5.

Kenijos teisėsauga nutarė deportuoti M.Adebolajo į Didžiąją Britaniją. Kai jis grįžo į Londoną, pasak M.Adebolajo draugų, su juo susisiekė MI5 agentai, jie davė jam pinigų ir mobilųjį telefoną.

Vyrui buvo nurodyta šnipinėti musulmonus, kurie siejami su "Al Qaedos" kovotojais Jemene.

Tačiau M.Adebolajo nesutiko būti užverbuotas ir kreipėsi į teisininkus dėl persekiojimo.

"Jis skundėsi, kad MI5 nori apklausti jį ir jo šeimą. Pasak jo, agentai dažnai atvykdavo prie jo namų. Mes jam pasakėme, kad duotų mums MI5 telefono numerį ir mes agentams paskambinsime", – pasakojo vienas advokatas, nenorėjęs skelbti savo pavardės.

Teisininkas pridūrė, kad M.Adebolajo jam buvo panašus į paranojiką.

"Visgi vėliau jis į mus daugiau nesikreipė", – pridūrė advokatas.

Pirmasis apie M.Adebolajo ryšius su britų žvalgyba socialiniame tinklalapyje "Twitter" paskelbė jo draugas Abu Nusaybahas, tačiau jis tuojau buvo sulaikytas.

Vėliau jis davė interviu britų žiniasklaidai ir patvirtino, kad jo draugą MI5 agentai bandė užverbuoti.

"Jie norėjo, kad jis šnipinėtų grupę musulmonų, kurie, kaip spėjama, palaiko ryšius su "Al Qaeda" Arabijos pusiasalyje. Jie norėjo gauti apie juos informacijos, – atviravo A.Nusaybahas. – MI5 jam pasiūlė pinigų, taip pat davė specialų telefoną, kuriuo jis turėjo su jais susisiekti. Jie net buvo pakvietę M.Adebolajo į kelis interviu, kad įtikintų jį dirbti jiems. Tačiau jis atsisakė."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų