Pereiti į pagrindinį turinį

Armijos psichiatras surengė skerdynes

2009-11-07 23:59
Rekordininkas: psichiatras N.M.Hasanas didžiausias žudynes surengė Amerikos kariškių bazėse.
Rekordininkas: psichiatras N.M.Hasanas didžiausias žudynes surengė Amerikos kariškių bazėse. / "Reuters" nuotr.

Teksase (JAV) Fort Hudo armijos poste kariškių psichiatras, kurį buvo rengiamasi išsiųsti į Iraką, ketvirtadienį nušovė 13 žmonių, dar per 30 sužeidė.

Tragedija įvyko apie vidurdienį karių rengimo centre – pastatų komplekse, kuriame tikrinama karių sveikata prieš išsiunčiant juos į misijas Irake ir Afganistane. Šaudyti pradėjo 39 metų majoras Nidalas Malikas Hasanas, kuris gydydavo karius nuo įtampos ir kitų psichologinių negandų. Užpuolikas turėjo du ginklus – pistoletą ir pusiau automatinį ginklą.

Už maždaug 50 m tuo metu vyko koledžo diplomų teikimo ceremonija.

"Keli kariai dėl greitos reakcijos uždarė duris į tą auditoriją, kurioje buvo maždaug 600 žmonių, – nurodė bazės vadas generolas leitenantas Robertas Cone'as. – Kad ir kaip siaubinga tai buvo, manau, galėjo būti daug blogiau."

Jis pridūrė, jog pirma reagavo moteris – ji šovė į N.M.Hasaną, kad nutrauktų žudynes. Ji per susišaudymą sužeista. Užpuolikas taip pat sunkiai sužeistas ir suimtas.

N.M.Hasanas yra JAV gimęs musulmonas. Jo šeima emigravo iš Palestinos. Įtariamojo pusbrolis Naderas Hasanas sakė, kad psichiatrui buvo nurodyta vykti tarnauti į Iraką ir kad jis tam priešinosi.

"Jis buvo Walterio Reedo centro psichiatras, dirbo su iš karo grįžtančiais žmonėmis, bandė padėti jiems susidoroti su savo traumomis", – sakė N.Hasanas.

Pasak jo, pusbrolis į Fort Hudą buvo perkeltas balandį ir labai nenorėjo vykti į Iraką: "Pastaruosius penkerius metus žinojome, kad tai tikriausiai didžiausias jo košmaras."

Tai didžiausios žudynės Amerikos kariškių bazėse. Jos iškėlė naujų klausimų dėl to, kiek JAV pajėgoms ir atskiriems kariams, kurių daugelis kovinėse misijose tarnavo po kelis kartus, atsiėjo šešeri nepaliaujamos kovos Irake metai ir beveik aštuoneri kovos Afganistane metai.

JAV prezidentas Barackas Obama, kalbėdamas Vašingtone, šį įvykį pavadino šiurpiu smurto protrūkiu ir pažadėjo atsakymus į visus iki vieno klausimus apie šį siaubingą incidentą.

Vienas buvęs FTB darbuotojų, kuris padėdavo suprasti nusikaltėlių elgseną, atkreipė dėmesį į ironišką aplinkybę, kad įtariamas užpuolikas buvo psichiatras ir jo specializacija – trauminio streso, kurį dažnai patiria kovos veiksmuose dalyvaujantys kariai, sritis.

"Gali būti, kad jis pasidavė tam, ką pats turėjo gydyti", – sakė Clintas Van Zandtas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų