Quantcast

Atliktas keturių darbo dienų savaitės eksperimentas: ar šis žingsnis pasiteisino?

Saulė gamina energiją ant stogo, o įmonė skaičiuoja savo darbo sąnaudas. Nuo pirmadienio iki ketvirtadienio „EnergyVision“ įmonės, esančios Vokietijos žemėje – Bavarijoje, fotovoltinių elementų montuotojai dirba tikrai nemažai – viena valanda ilgiau per dieną.

Mainais už tai – penktadienis, anksčiau buvęs keturių valandų darbo diena, dabar yra visiškai laisvas. Taip ten bandoma keturių dienų darbo savaitė.

„Puiku, dabar turiu laiko šeimai, pomėgiams, o tai labai gerai“, – pasakojo „EnergyVision GmbH“ montuotojas Honzas Kubecekas.

Įmonės bosas taip pat nusiteikęs teigiamai.

Jau ketvirtadienį, po rytinio aptarimo, su šypsena pasitinkame savaitgalį. Be to, šias keturias dienas žmonės yra labai motyvuoti. Todėl į jas žiūri su tikru atsidavimu ir kruopštumu, o paskui laukia trijų dienų savaitgalio“, – kalbėjo „EnergyVision GmBH“ generalinis direktorius Markusas Geilingas.

Geresnė nuotaika, efektyvesnis darbas, tačiau bandomoji keturių dienų savaitė ne visiems pavyko sklandžiai.

Nuo vasario mėnesio eksperimente dalyvauja 45 skirtingos Vokietijos įmonės. Dauguma jų trumpina darbo laiką mažiau nei 20 proc., bet moka visą darbo užmokestį. Tam reikia nemažai pertvarkos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Dvi įmonės nutraukė bandymus po dviejų mėnesių. Be to, beveik pusėje įmonių, remiantis pirmine ataskaita, pertvarka užtruko ilgiau ir jos pradėjo naudoti keturių dienų savaitę vėliau nei planuota.

„Čia daugiausia kalbama apie darbo laiko procesų pokyčius. Pavyzdžiui, kaip sumažinti susitikimų skaičių, palengvinti bendravimą, pakeisti pamainų grafikus. Kartais prireikia šiek tiek daugiau laiko, kol randamas tikrai geras sprendimas“, – šnekėjo vienas iš projekto iniciatorių Carstenas Meieris.

„Holzkunst Mostert GmbH“ generalinis direktorius Hannsas-Georgas Mostertas mano, kad jau rado tokį gerą sprendimą. Jo įmonė taip pat dalyvauja bandomajame projekte ir dabar gali pasigirti norinčiais pas jį dirbti.

„Visada laukiame paraiškų iš žmonių, norinčių prisijungti prie mūsų komandos. Kadangi pasklido žinia, kad dirbame keturias dienas per savaitę, dabar nebeturime problemų dėl kvalifikuotų darbuotojų“, – nurodė „Holzkunst Mostert GmbH“ generalinis direktorius.

Išsamūs projekto rezultatai turėtų būti paskelbti spalio mėnesį. Nors, pavyzdžiui, saulės baterijų firmos vadovas mano, kad jau galima daryti išvadas.

„Mano nuomone, neretai tiesiog pritrūksta drąsos išbandyti kažką naujo, o šitą tikrai galiu visiems rekomenduoti“, – teigė M. Geilingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
VAGIM ir 3 darbo dienu uztektu !

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
o kodėl penktadienis o ne pirmadienis ? pvz Lietuvoje valstybinė tarnautojų mafija susikūrusi sau idealias sąlygas būti aukščiau virš kitų darbuotojų ir susimažinę darbo laiką , taip pat nusikaltimais arba netinkamu darbo pareigų atlikimu kenkti valstybei ir Lietuvos piliečiams
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių