Pereiti į pagrindinį turinį

Baltarusijos pasienyje migrantų stovykla ištuštėjo

2021-11-19 04:54

Baltarusijoje prie sienos su Lenkijos migrantų įkurta improvizuota stovykla ištuštėjo, ketvirtadienį pranešė Minskas.

Ši žinia buvo paskelbta, kai šimtai irakiečių, neįstengusių prasiveržti į Europos Sąjungos teritoriją, buvo parskraidinti namo.

Pastarosiomis dienomis stiprėjo viltys, kad bus deeskaluota krizė, per kurią tūkstančiai atvykėlių atšiauriomis sąlygomis kelias savaites gyveno pasienyje įkurtoje stovykloje. Pažangos buvo pasiekta po Vokietijos kanclerės Angelos Merkel dviejų pokalbių telefonu su Baltarusijos autoritariniu prezidentu Aliaksandru Lukašenka.

ES kaltina Baltarusiją sąmoningai pakursčius migrantų krizę pasienyje keršijant už Bendrijos sankcijas Minsko režimui. Minskas ir jo pagrindinė sąjungininkė Rusija kaltinimus atmeta ir kritikuoja ES, kad ši neįsileidžia migrantų.

Apie 2 000 žmonių, daugiausiai Irako kurdų, buvo įstrigę miškuose įkurtoje stovykloje ties Bruzgių–Kuznicos sienos perėja, tikėdamiesi patekti į Lenkiją.

Tačiau ketvirtadienį Baltarusijos sienos apsaugos tarnyba paskelbė, kad stovykla buvo ištuštinta. Joje buvę žmonės esą „savanoriškai“ persikėlė į šalimais viename logistikos sandėlyje įkurtą priėmimo centrą, kur juos aprūpino karštu maistu ir šiltais drabužiais.

Lenkijos tarnybų paskelbtuose vaizdo įrašuose ir nuotraukose taip pat matyti, kad stovykla ištuštėjo.

Perkėlimas įvyko tą pačią dieną, kai buvo organizuotas pirmasis repatriacijos skrydis iš Baltarusijos – į Iraką išskraidintas 431 žmogus.

„Padėtis buvo labai bloga – mums teko valgyti žolę ir medžių lapus, buvo šalta“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas iš sugrįžusių Arbilio miesto gyventojų.

Dar vienas atšiaurių sąlygų ženklas buvo vienos Lenkijos nevyriausybinės organizacijos pranešimas, jog ji rado sirų porą, praradusią vienerių metų vaiką po mėnesį trukusio gyvenimo miške prie sienos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų