Pereiti į pagrindinį turinį

Baltarusijos vadovo Europa nelaukia

2009-04-29 09:00

Nors pats Aleksandras Lukašenka oficialiai nepasakė, kad neatvyks į viršūnių susitikimą Prahoje, ES aiškiai užsiminė, jog jam ten vietos nėra.

AFP nuotr.

ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana pranešė, kad nei dar neseniai paskutiniu Europos diktatoriumi vadintas A.Lukašenka, nei Moldovos vadovas Vladimiras Voroninas veikiausiai nedalyvaus kitą savaitę vyksiančiame ES ir šešių buvusių sovietinių respublikų viršūnių susitikime.

"Man susidarė įspūdis, kad Moldovos prezidentas neatvyks... A.Lukašenka veikiausiai irgi ne", – pirmadienį sakė J.Solana po ES užsienio reikalų ministrų susitikimo Liuksemburge.

ES diplomatijos vadovas sakė, kad gegužės 7 d. Prahoje vyksiančiose derybose Moldovai, neseniai išgyvenusiai audringus protestus, vykusius po rinkimų, tikriausiai atstovaus vyriausybės vadovė Zinaida Greceanîi.

Tačiau, kas pakeis A.Lukašenką – neaišku.

J.Solana tik pridūrė, kad Minskas sprendimą gali priimti paskutinę minutę, pabrėžęs, jog Baltarusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Martynovas kitos savaitės pradžioje lankysis Briuselyje.

Dar anksčiau kelios ES valstybės išreiškė priekaištą šiuo metu blokui pirmininkaujančiai Čekijai, nes ji A.Lukašenkai išsiuntė kvietimą atvykti į susitikimą, kuriame bus oficialiai pradėta įgyvendinti Rytų partnerystės iniciatyva. Vienas čekų politikas net paragino suimti Baltarusijos vadovą, kai tik jo pėda palies Čekijos žemę.

Kiek anksčiau ES pakeitė savo sankcijų politiką Baltarusijos atžvilgiu ir į Rytų partnerystės programą, numatančią didžiulę finansinę paramą, buvo įtrauktas Minskas. Šioje iniciatyvoje taip pat dalyvauja Armėnija, Azerbaidžanas, Gruzija, Ukraina ir Moldova.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų