Pereiti į pagrindinį turinį

A. Blinkenas: Izraelis patvirtino palaikymą susitarimui dėl paliaubų

2024-08-19 23:56 diena.lt inf.

Vyriausiasis JAV diplomatas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį pareiškė, kad Izraelis priėmė JAV pasiūlymą dėl susitarimo dėl paliaubų Gazos Ruože, ir paragino islamistų grupuotę „Hamas“ padaryti tą patį.

Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / Scanpix nuotr.

Devintojo vizito į Vidurinius Rytus nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ išpuolis sukėlė karą su Izraeliu, atvykęs A. Blinkenas sakė, kad surengė „labai konstruktyvų susitikimą“ su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahumi), kuris patvirtino, kad Izraelis sutinka su kompromisiniu pasiūlymu.

„Jis jam pritaria. Dabar „Hamas“ privalo padaryti tą patį“, – žurnalistams Tel Avive sakė A. Blinkenas.

Jis teigė, kad B. Netanyahu „įsipareigojo atsiųsti savo aukščiausio rango ekspertų komandą“ į tolesnes derybas, „tačiau pirmiausia tikimės, kad „Hamas“ pritars kompromisiniam pasiūlymui“, į kurį, anot jo, įtraukta gegužę JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pristatyta programa.

Vašingtonas šį pasiūlymą pateikė praėjusią savaitę po naujausio derybų raundo Katare.

Prieš šias derybas „Hamas“ ragino tarpininkus įgyvendinti gegužės pabaigoje J. Bideno pateiktą programą, o ne tęsti derybas.

Po derybų Katare JAV pateikė naują kompromisinį pasiūlymą, o „Hamas“ apkaltino B. Netanyahu trukdymu.

Anot „Hamas“, naujasis pasiūlymas „atitinka Netanyahu sąlygas, ypač jo atsisakymą sudaryti nuolatines paliaubas ir visapusiškai pasitraukti iš Gazos Ruožo, taip pat – jo primygtinį reikalavimą toliau užimti Netzarimo sankryžą, Rafacho perėją ir Filadelfijos koridorių“.

B. Netanyahu pirmadienį sakė, kad derybininkai siekia „paleisti kuo daugiau gyvų įkaitų“ per pirmąjį bet kokių galimų paliaubų etapą.

Anksčiau pirmadienį A. Blinkenas pareiškė, kad dabar vykstančios derybos yra galbūt paskutinė galimybė pasiekti susitarimą dėl karo nutraukimo.

„Tai lemiamas momentas – tikriausiai geriausia, o gal ir paskutinė galimybė sugrąžinti įkaitus namo, sudaryti paliaubas ir visus nukreipti geresniu keliu į ilgalaikę taiką ir saugumą“, – sakė jis.

Antradienį A. Blinkenas turėtų vykti į Egiptą, kur šią savaitę turėtų būti atnaujintos derybos dėl paliaubų. Jis teigė, kad po to vyks į Katarą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų