Pereiti į pagrindinį turinį

B.Obama ieško pagalbininkų

2008-11-07 09:00
B.Obama ieško pagalbininkų
B.Obama ieško pagalbininkų / AFP nuotr. Pasiruošimas: kol darbininkai prie Baltųjų Rūmų ruošiasi B.Obamos inauguracijai, šis politiniuose užkulisiuose bando burti naują valdžią.

Naujasis JAV prezidentas Barackas Obama pradėjo formuoti komandą, kurį padės įgyvendinti amerikiečiams žadėtas didžiules permainas.

Saviškis, bet visai kitoks

Prezidento rinkimų nugalėtojas trečiadienį pasiūlė Atstovų rūmų deputatui Rahmui Emanueliui tapti jo administracijos vadovu. Kol kas nežinoma, ar politikas priėmė pasiūlymą.

R.Emanuelis, kaip ir B.Obama, yra kilęs iš Ilinojaus valstijos. Tačiau jie yra labai skirtingos asmenybės. Apžvalgininkai R.Emanuelį vadina užsispyrusiu kietakakčiu.
Atstovų rūmų deputatui jau teko dirbti Baltuosiuose Rūmuose. Jis buvo politikos patarėjas Billo Clintono administracijoje, vėliau dirbo bankų sektoriuje. Patekęs į Atstovų rūmus R.Emanuelis greitai išsiveržė į lyderius ir daug prisidėjo prie to, kad demokratai gautų daugumą parlamente.

Spėlionės dėl kandidatų

Dėl kitų B.Obamos komandos narių analitikams kol kas belieka tik spėlioti. Kai kurie šaltiniai Demokratų partijoje prasitarė, kad į valstybės sekretoriaus postą pretenduoja senatorius Johnas Kerry.

Tikimasi, kad dar šią savaitę JAV prezidentas paskelbs naujojo finansų ministro pavardę. Pasak apžvalgininkų, juo galėtų tapti anksčiau šias pareigas jau ėjęs Larry Summersas arba Niujorko federalinio rezervinio banko prezidentas Timothy Geithneris.
Gynybos ministras Robertas Gatesas, analitikų vertinimu, gali išsaugoti turimą postą.

Laukia kalnas darbų

B.Obama turi pasirinkti savo administracijos narius iki sausio 20 d., kol įvyks naujojo JAV prezidento inauguracija.

Sunkią ekonomikos krizę, kurią 47 metų B.Obama paveldės po inauguracijos, ir daugybę laukiančių darbų iš karto po prezidento rinkimų priminė beveik 500 punktų kritęs indeksas "Dow Jones". Taip jis reagavo į didelės recesijos baimę, kuri atsinaujino po begalės neigiamų finansinių duomenų Azijoje.

B.Obama po pergalės kalboje, kurią vėlai antradienį sakė 240 tūkst. Čikagoje susirinkusių žmonių ir milijonams televizijos žiūrovų Amerikoje bei užsienyje, minėjo daugybę sunkumų, kurie jo laukia.

"Šį vakarą net ir švęsdami žinome, kad tie iššūkiai, kuriuos atneš rytojus, yra didžiausi per visą mūsų gyvenimą: du karai, planetai iškilęs pavojus, didžiausia finansinė krizė per šimtą metų, – sakė jis. – Tačiau niekada neturėjau tiek vilčių, kiek jų turiu šįvakar. Mes visa tai būtinai įveiksime."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų