Pereiti į pagrindinį turinį

B.Obama ragina nusiginkluoti

2009-02-11 09:00
B.Obama ragina nusiginkluoti
B.Obama ragina nusiginkluoti / AFP nuotr. Siekis: B.Obama nori atnaujinti derybas su Rusija, kad būtų sumažintas branduolinis arsenalas.

Viltys, kad JAV ir Rusijos santykiai atšils, iš lėto pildosi. JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį pareiškė, jog Vašingtonas ir Maskva turėtų vadovauti užkertant kelią platinti branduolinę ginkluotę – vėl pradedamos derybos sumažinti savo branduolinį arsenalą.

"Manau, Jungtinėms Valstijoms ir Rusijai svarbu rodyti kelią", – per savo kaip prezidento pirmąją spaudos konferenciją sakė B.Obama.

Jis pridūrė, jog pasakė Rusijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui, kad svarbu iš naujo pradėti pokalbius, kaip galime pradėti mažinti savo branduolinį arsenalą.

"Tada turėsime svorį, kad galėtume eiti pas kitas šalis ir pradėti lopyti neplatinimo sutartis, kurios, tiesą sakant, per pastaruosius kelerius metus susilpnėjo", – sakė jis.

Prieš tai JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė, kad naujoji administracija iš naujo derėsis dėl Strateginės puolamosios ginkluotės ribojimo sutarties (SGA-1), kurios galiojimas baigsis gruodžio 31-ąją.

Maskva išgirdo signalą. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas vakar pareiškė, kad Maskva pasiruošusi derėtis su JAV dėl branduolinių galvučių skaičiaus sumažinimo. Ministras pridūrė, kad Rusija suinteresuota mažinti branduolinio ginklo atsargas ir net sukurti šio proceso kontrolės mechanizmus.

Į B.Obamos žodžius atsiliepė net Iranas. Šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas vakar pareiškė, kad Teheranas pasiruošęs atnaujinti dialogą su Vašingtonu "lygiomis teisėmis ir su abipuse pagarba".

"Naujoji JAV administracija paskelbė, kad jie siekia permainų ir trokšta dialogo. Aišku, jog tikrieji pokyčiai privalo būti fundamentalūs, ne vien taktiniai. Aišku, jog Irano tauta sveikina tikras permainas", – M.Ahmadinejadas sakė mitinge, kuris buvo surengtas minint 30-ąsias Irano islamiškosios revoliucijos metines.


Įspėjo Kongresą

JAV prezidentas B.Obama per pirmąją savo spaudos konferenciją ne tik kalbėjo apie nusiginklavimą, bet ir perspėjo Kongresą apie galimą "katastrofą", jeigu šią savaitę nebus patvirtintas jo siūlomas šalies ekonomikos stimuliavimo planas.

B.Obama dar griežčiau ragino įstatymų leidėjus baigti užsitęsusius politinius ginčus dėl daugiau kaip 800 mlrd. dolerių vertės pagalbos paketo, nes neseniai klestėjusią JAV ekonomiką smaugia stulbinamas nedarbo didėjimas ir kreditų krizė.

"Negaliu sau leisti stebėti, kaip Kongresas žaidžia įprastus politinius žaidimus... Atsiųskit man aktą, kuris sukurs arba padės išsaugoti 4 mln. darbo vietų", – sakė prezidentas nepraėjus nė dviem valandoms po svarbaus preliminaraus balsavimo Senate, kuriame ekonomikos gaivinimo planui buvo pritarta tik nedidele balsų dauguma. Kitas balsavimas dėl šio plano numatytas surengti antradienį.

B.Obama pabrėžė, kad iš George'o W.Busho administracijos paveldėjo biudžeto deficitą, kuris, kaip numatoma, gali viršyti 1 trln. dolerių. Tačiau jis pareiškė, jog šis pribloškiantis skaičius neturėtų tapti kliuviniu priimti plataus masto valstybės išlaidų planą, kuris, prezidento nuomone, yra būtinas išjudinti sustingusiai ekonomikai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų