Pereiti į pagrindinį turinį

Braška premjero kėdė

Kritika: ministro pirmininko G.Browno (nuotr.) kabineto narė sukritikavo savo vadovą dėl pomėgio per internetą skelbti pranešimus apie svarbius įvykius.
Kritika: ministro pirmininko G.Browno (nuotr.) kabineto narė sukritikavo savo vadovą dėl pomėgio per internetą skelbti pranešimus apie svarbius įvykius. / "Reuters" nuotr.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas balansuoja ties praraja. Valdančiosios leiboristų partijos deputatai pradėjo naują kampaniją dėl jo atsistatydinimo.

Reikia atsinaujinti

Imtis žingsnių deputatai nutarė, nes, jų nuomone, premjeras smukdo partijos populiarumą. Likus vos mėnesiui iki rinkimų į vietos valdžios organus ir Europos Parlamentą, leiboristai populiarumu nuo savo pagrindinių varžovų – konservatorių – atsilieka beveik 20 proc. Kai kurie deputatai mano, kad "atsinaujinimas" padėtų partijai atsilaikyti.

Praėjusi savaitė iš tikrųjų buvo itin nesėkminga G.Brownui. Per jo vizitą Pakistane pasirodyti bendroje spaudos konferencijoje su juo atsisakė šios šalies prezidentas Asifas Ali Zardari. O kai premjeras grįžo į Didžiąją Britaniją, jį išjuokė parlamentarai. Mat jis nulipo nuo tribūnos tarsi pamiršęs, kad turėjo skaityti pranešimą apie padėtį Afganistane.

G.Browno populiarumą pakirto ir balsavimas dėl deputatų išlaidų mažinimo bei galimybės suteikti kareiviams gurkhams leidimą gyventi šalyje. Iš Indijos ir Nepalo kilę gurkhai jau ilgą laiką yra neatsiejama britų kariuomenės dalis.

Neleistinas smūgis

Netikėtą smūgį ministrų kabineto vadovas gavo iš savo komandos narės. Bendruomenių ir vietos savivaldos ministrė Hazel Blears parašė straipsnį į britų savaitraštį "The Observer", kuriame sukritikavo partijos vadovų įprotį skelbti svarbius pranešimus per internetą.

Ministrė perfrazavo žymųjį geležinės ponios Margaret Thatcher posakį. "Jus galite skelbti savo pranešimus per "YouTube", jei norite, bet tai nepakeis apsilankymo pas žmones arba scenos miesto centre įrengimo. Mūsų santykiai su rinkėjais turi būti grindžiami bendrais instinktais ir emocijomis", – rašė ji.

Vėliau H.Blears patikslino, kad neturėjo galvoje G.Browno. Tačiau Didžiosios Britanijos apžvalgininkų nuomone, bendros padėties tai nepagerino.

Minimi kandidatai

Kaip skelbia Jungtinės Karalystės spauda, tokie išpuoliai prieš premjerą neabejotinai ves prie bandymų nuversti jį. "Leiboristų sąmokslininkai vakar praleido visą dieną svarstydami, ar jiems užteks jėgų surengti putčą prieš G.Browną. Galutinį sprendimą jie turėtų priimti pirmadienį", – rašo laikraštis "Mail on Sunday".

Kaip galimas kandidatas į ministro pirmininko postą minimas partijos veteranas Jackas Straw. Šiuo metu jis eina Teisingumo ministro pareigas. Taip pat minimas sveikatos apsaugos ministras Alanas Johnsonas. Patys galimi kandidatai tikina, kad visiškai palaiko G.Browną ir teigiamai vertina jo darbą.

Paskutinį kartą G.Browną mėgino nuversti praėjusią vasarą. Tačiau tam sutrukdė pasaulį sukrėtusi finansų krizė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų