Pereiti į pagrindinį turinį

Britai nori kito parlamento

2009-05-19 09:00
Sprendimas: deputatų išlaidavimas skaudžiai smogė ne tik ministro pirmininko G.Browno vadovaujamos leiboristų partijos, bet visų parlamente atstovaujamų politinių jėgų reitingams.
Sprendimas: deputatų išlaidavimas skaudžiai smogė ne tik ministro pirmininko G.Browno vadovaujamos leiboristų partijos, bet visų parlamente atstovaujamų politinių jėgų reitingams. / "Reuters" nuotr.

Didžiosios Britanijos piliečių pyktis neatslūgo. Kilus deputatų išlaidų skandalui vis daugiau Jungtinės Karalystės rinkėjų pasisako už pirmalaikius rinkimus.

Sistema bus pakeista

BBC atlikta apklausa parodė, jog už pirmalaikius rinkimus pasisako 65 proc. rinkėjų. Maždaug tiek pat apklaustųjų reikalauja prasikaltusius parlamentarus atsistatydinti.

Ministras pirmininkas Gordonas Brownas pripažino, kad susigrąžinti rinkėjų pasitikėjimą bus labai sunku. Atvirame laiške spaudai jis rašo, jog neturi iliuzijų, kad pinigų grąžinimas yra pakankama nuobauda parlamentarams. "Nepriimtinas elgesys turi būti ištirtas ir nubaustas, – sakė jis. – Noriu patikinti visus, kad ydinga sistema bus pakeista."

Premjero komentarai žiniasklaidoje pasirodė po to, kai buvo suspenduotas antro Leiboristų partijos nario deputato mandatas.

Ragina trauktis

Atsakomybę už deputatų elgesį, Liberalų demokratų partijos lyderio Nicko Cleggo nuomone, turėtų prisiimti žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Michaelas Martinas. Bendruomenių rūmų vadovas, jo teigimu, turėtų atsistatydinti, nes jis esą kliudo parlamento reformoms.

N.Cleggas mano, kad jis taip pat turėtų viešai pripažinti, jog netinka šiam darbui. Politikas buvo nepatenkintas pirmininko neryžtingumu kilus skandalui dėl deputatų išlaidavimo.

M.Martinas nebuvo linkęs leisti policijai pradėti tyrimą dėl parlamentarų naudojimosi tarnybine padėtimi. Jis taip pat nepalaikė siūlymų organizuoti parlamento darbą užkertant kelią galimybei naudotis mokesčių mokėtojų pinigais asmeninėms deputatų reikmėms.

Nusižengusius – lauk

Laikraščio "The Daily Telegraph" atskleista informacija rodo, kad mokesčių mokėtojų pinigus eikvojo 80 deputatų iš 646. Laikraštis aprašė atvejus, kai politikai tūkstančius svarų mokesčių mokėtojų pinigų išleido butų remontams, antriems namams išlaikyti, pornografiniams filmams, žirgų priežiūrai, šunų maistui ir gedulo vainikams. Parlamentarai nesigėdijo prašyti kompensuoti net tokias išlaidas kaip lempučių pakeitimas namuose. Lėšas švaistė visų trijų didžiųjų partijų – valdančiųjų leiboristų, taip pat konservatorių ir liberaldemokratų partijų atstovai.

Pasirodžius "The Daily Telegraph" publikacijoms buvo priverstas atsiprašyti ne tik Didžiosios Britanijos premjeras. Deputatų elgesiu buvo pasipiktinęs ir opozicijos lyderis Davidas Cameronas.

Kituose rinkimuose leiboristai ketina neleisti dalyvauti tiems partijos nariams, kurie yra susiję su minėtu skandalu. Atitinkamas sprendimas, kaip teigiama, bus priimtas kitą savaitę.


Išlaidautojai

Davidas Chaytoras. Leiboristų partijos narys. Mandatas suspenduotas. Jis buvo nurodęs, kad 13 tūkst. svarų (apie 49,4 tūkst. litų) išleido sumokėdamas už hipoteką, nors tokių išlaidų neturėjo. Pats deputatas sakė, jog tai "nedovanotina klaida" ir paskelbė grąžinsiąs pinigus.

Elliotas Morley. Leiboristų partijos narys. Mandatas suspenduotas. Jis taip pat buvo nurodęs, kad turėjo 16 tūkst. svarų (apie 60,8 tūkst. litų) hipotekos išlaidų.

Shahidas Malikas. Didžiosios Britanijos teisingumo ministras. Vykstant tyrimui dėl nepagrįstų išlaidų šį penktadienį pasitraukė iš pareigų.

Andrew MacKay. Konservatorių partijos narys. Partijos lyderiui Davidui Cameronui paskelbus, kad jo pasiteisinimas dėl padarytų išlaidų nepriimtinas, nutraukė savo darbą parlamente.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų