Pereiti į pagrindinį turinį

Būsimas premjeras optimizmu netrykšta

2009-02-27 09:00 diena.lt inf.
Būsimas premjeras optimizmu netrykšta
Būsimas premjeras optimizmu netrykšta / AFP nuotr. Požiūris: V.Dombrovskis mano, kad lato devalvavimas galėtų atkurti konkurencingumą ir skatinti eksportą, bet socialiai ir politiškai suskaldytų visuomenę.

Latvija palengva krapštosi iš politinės krizės. Vakar šalies prezidentas Valdis Zatleras kandidatu į premjerus paskelbė europarlamentarą Valdį Dombrovskį, kuris iškart įspėjo, kad Latvija yra prie bankroto slenksčio.

Pasirinko dėl patirties

Latvijos prezidentas V.Zatleras ketvirtadienį pritarė centro dešiniosios partijos "Naujasis laikas" pateiktai kandidatūrai ir pavedė buvusiam finansų ministrui V.Dombrovskiui sudaryti naują vyriausybę.

Prezidentas sakė, jog 37 metų V.Dombrovskį pasirinko dėl jo solidžios patirties ekonomikos ir tarptautinės politikos srityse, kuri laikoma labai svarbia Latvijai susidūrus su vis didėjančia krize. Pasak Latvijos vadovo, būsimasis premjeras turėtų suburti koaliciją, kuri nedelsdama priimtų sprendimus dėl tolesnio skausmingo apkarpymo pagal su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) sutartą programą.

Lato nedevalvuos

Pats V.Dombrovskis tuoj po prezidento kalbos įspėjo, kad Latvija turi smarkiai mažinti biudžetą, kad išvengtų finansinio kracho.

"Valstybė yra prie bankroto slenksčio. Ankstesnė vyriausybė neįvykdė įsipareigojimų pagal (finansinės pagalbos – red. past.) susitarimą su TVF", – kalbėjo jis. – Mums reikia mūsų politinių partijų sutarimo mažinti biudžetą."

V.Dombrovskis pridūrė, kad iki kovo pabaigos turi būti nurėžta dar 700 mln. latų (3,4 mlrd. litų), kad būtų gauta kita finansinės pagalbos dalis.

"Alternatyva yra valstybės bankrotas", – nurodė jis.

Nors ir kritikavo ankstesnės vyriausybės "politinį cirką", V.Dombrovskis sakė, jog tęs jos politiką laikyti latą susietą su euru. Lato devalvavimas galėtų atkurti konkurencingumą ir skatinti eksportą, bet socialiai ir politiškai suskaldytų visuomenę.

Keičia konstituciją

Tą pačią dieną Latvijos Seimas ne tik perdavė komisijoms nagrinėti juridinės komisijos parengtas konstitucijos pataisas, numatančias teisę rinkėjams siūlyti paleisti Seimą, bet ir priėmė jas per pirmąjį svarstymą.

Pataisos numato, kad teisę siūlyti referendumą, ar paleisti Seimą, turi rinkėjų dalis ne mažesnė kaip dešimtadalis visų rinkėjų. Jeigu referendume už Seimo paleidimą balsuotų dauguma rinkėjų, kurių turi būti ne mažiau kaip du trečdaliai dalyvavusių pastaruosiuose parlamento rinkimuose, tai Seimas bus laikomas paleistu.


V.Dombrovskio dosjė

1971 m. rugpjūčio 5 d. Rygoje gimęs V.Dombrovskis turi fizikos magistro ir ekonomikos bakalauro laipsnius, taip pat mokėsi Vokietijoje ir JAV.

Dirbti jis pradėjo laborantu Latvijos universiteto Kietųjų kūnų fizikos institute, 1998 m. buvo priimtas dirbti Latvijos banko pinigų politikos valdyboje, o 2001 m. tapo vyriausiuoju ekonomistu.

Politinėje veikloje pradėjo dalyvauti 2002 m., kai "Naujojo laiko" steigiamajame kongrese buvo išrinktas šios partijos valdybos nariu. V.Dombrovskis beveik dvejus metus vadovavo finansų ministerijai.

2004 m. jis buvo išrinktas Europos Parlamento deputatu ir tapo Europos liaudies partijos ir Europos demokratų grupės nariu.

2007-ųjų pabaigoje V.Dombrovskis buvo kandidatas į premjerus, bet tada prezidentas sudaryti naują vyriausybę patikėjo Ivarui Guodmaniui, kuris praėjusią savaitę atsistatydino.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų