Pereiti į pagrindinį turinį

Čečėnijos karas baigtas?

Čečėnijos karas baigtas?
Čečėnijos karas baigtas? / "Scanpix" nuotr. Pokyčiai: Rusija išves apie 20 tūkst. karių iš Čečėnijos.

Rusija vakar iškilmingai pranešė, kad dešimtmetį trukusi "kovos su terorizmu operacija" Čečėnijoje baigėsi. Tačiau apie taiką Šiaurės Kaukaze kalbėti dar anksti – čečėnų partizanų išpuoliai nesiliauja, o kaimynėse Ingušijoje ir Dagestane įtampa tik auga.

Išves 20 tūkst. karių

Nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pareiškė, kad kovos su terorizmu operacijos režimas Čečėnijos respublikos teritorijoje, kuris šiame neramiame Rusijos Kaukazo regione galiojo nuo 1999-ųjų, buvo atšauktas vidurnaktį.

"Rusijos Federacijos prezidento pavedimu, Nacionalinis kovos su terorizmu komitetas pakeitė antiteroristinės veiklos organizavimą Čečėnijos respublikos teritorijoje, – sakoma ketvirtadienį išplatintame pranešime. – Komiteto pirmininkas, Rusijos federalinės saugumo tarnybos direktorius Aleksandras Bortnikovas balandžio 16 d. nuo nulio valandų atšaukė įsaką, skelbiantį respublikos teritoriją kovos su terorizmu operacijų rengimo zona."

Toks sprendimas, pabrėžiama, turi užtikrinti sąlygas toliau normalizuoti padėtį Čečėnijoje.

Pagal dabar jau atšauktą įsaką Čečėnijoje galiojo tokie suvaržymai kaip komendanto valanda, kelių užtvarai, periodinės kratos ir supaprastintos arešto taisyklės. Taip pat artimiausiu metu iš respublikos bus išvesta apie 20 tūkst. karių.

Dešimt metų karo

Minimas įsakas dėl kovos su terorizmu operacijos režimo buvo paskelbtas 1999 m., valdant dabar jau mirusiam prezidentui Borisui Jelcinui, vos keli mėnesiai prieš tai, kai jis atsistatydino ir į savo vietą paskyrė Vladimirą Putiną.

Tada Rusija nusiuntė į regioną pajėgas ir panaikino neilgai gyvavusią trapią Čečėnijos nepriklausomybę, kurią sukilėliai separatistai iškovojo per ankstesnį karą su Maskva.

Žlugus Sovietų Sąjungai Rusija Čečėnijoje su separatistų pajėgomis kariavo du karus, tačiau pastaraisiais metais, valdant promaskvietiškam vietos lyderiui, tvirtos rankos šalininkui Ramzanui Kadyrovui, padėtis iš esmės stabilizavosi. Būtent jis siekė, kad operacija būtų baigta.

"Šiandien Čečėnijos respublika, kaip pripažįsta regione besilankantys tūkstančiai svečių, tarp jų – politikai, verslininkai, žurnalistai ir kultūros veikėjai, yra taikus, besivystantis kraštas, ir kovos su terorizmu operacijos atšaukimas tik paskatins respublikos ekonomikos augimą", – pareiškė R.Kadyrovas.

Bėdų apstu

Tačiau Čečėnijos kalnuose iki šiol vis dar slapstosi sukilėlių partizanai, kurie rengia išpuolius prieš Rusijos karius ir prorusiškus pareigūnus. Taip pat veikia sukarintos institucijos, kurios visiškai ignoruoja įstatymus – respublika iš esmės yra R.Kadyrovo dominija.

Be to, smurtas jau pasklido aplink Čečėniją esančiose respublikose Dagestane ir Ingušijoje. Neseniai 21 žmogus žuvo per tris dienas trukusį Rusijos armijos ir sukilėlių mūšį Dagestane. Išpuoliai dažni ir Ingušijoje.


Konflikto istorija

1991 m. subyrėjus SSRS Čečėnija paskelbė nepriklausomybę.

1994 m. Rusija pasiuntė į respubliką armiją.

1996 m. po daugelio pralaimėtų mūšių Rusija sutiko su gėdingomis paliaubomis.

1999 m. įvykus sprogimams Maskvoje ir kituose miestuose bei po išpuolio Dagestane Rusija vėl pasiuntė armiją į Čečėniją.

2003 m. Achmadas Kadyrovas tapo prorusišku Čečėnijos vadovu.

2004 m. A.Kadyrovas žuvo per teroro išpuolį.

2005 m. nužudytas sukilėlių vadovas Aslanas Maschadovas.

2006 m. A.Kadyrovo sūnus Ramzanas tapo Čečėnijos premjeru.

2006 m. Ingušijoje nužudytas karo vadas ir teroro aktų organizatorius Šamilis Basajevas.

2007 m. R.Kadyrovas tapo prezidentu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų