Pereiti į pagrindinį turinį

Čekija - kvaišalų mėgėjų meka

Čekija - kvaišalų mėgėjų            meka
Čekija - kvaišalų mėgėjų meka / "Scanpix" nuotr.

Čekijos sprendimas palengvinti bausmes už narkotikų turėjimą pavertė šalį kvaišalų mėgėjų meka. Išsivystė pelninga šešėlinė ekonomikos šaka, bet nuostolių patiria visuomenė.

Kainos krenta

Problemos šaknys glūdi stačiakampėje palapinėje, pagamintoje iš juodo plastiko ir išvaizda primenančioje drabužių spintą. Palapinės aukštis – žmogaus ūgio, ji nepraleidžia kvapo ir joje yra vietos keturiems kanapės augalams. Prahos Žižkovo rajone esančioje parduotuvėje „Growshop“ tokią palapinę galimą įsigyti už 400 eurų (1400 litų), prie jos pridedamas ventiliatorius, vėdinimo vamzdeliai, 400 vatų šviestuvas, trąšų ir maišas dirvožemio. Visą šitą įrenginį paprasta įsitaisyti namuose ir pradėti auginti savo marihuaną. Tai gali padaryti kiekvienas 14-metis. Todėl rinka tiesiog perpildyta marihuanos.

„Kainos krenta“ – dėl mažėjančio pelno Vokietijos žurnalui „Der Spiegel“ skundėsi narkotikų prekeivis Marekas, netoli Karlo tilto esančiame restorane kirsdamas guliašą su bulvių koše. Pardavęs 10 gramų marihuanos jis uždirba 1500 kronų (200 litų). Nuolatiniai klientai, kuriuos Marekas vadina draugais, dažnai perka skolon.

Kad „draugams“ netaptų nuobodu, jis periodiškai pasiūlo jiems naujų rūšių marihuanos. Šiomis dienomis viena populiariausių – „Baltoji našlė“.

Marekas tikino, kad jo produkcija geresnė nei konkurentų: „Mano medžiaga užauginta su meile, kitaip nei vietnamiečių gaminamas šlamštas. Jie marihuaną augina sandėliuose.“

Vietnamiečiai yra dar viena problema. Marekas sakė, kad jiems rūpi tik pinigai, bet ne kokybė, o sodininkystės meno jie išvis neišmano.

Marekas ir jo tiekėjai džiaugiasi tuo, kad marihuanos suktinukas tapo čekų kultūros dalimi, kaip pilzeno alus ir virtinukai su padažu. Maždaug pusė čekų nuo 15 iki 34 metų bent kartą gyvenime rūkė marihuanos. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (EMCDDA) duomenimis, Čekija yra viena labiausiai marihuaną rūkančių šalių, kartu su Italija ir Ispanija.

Valdžia nuleido rankas

Čekijos policija jau seniai liovėsi dalyti įspėjimus marihuanos mėgėjams. Nepajėgusi jų perauklėti, vyriausybė nusprendė bent kontroliuoti juos. Nuo 2010 m. narkotikų ir psichotropinių medžiagų laikymas nedideliais kiekiais Čekijoje nėra baudžiamasis nusikaltimas, o veikiau nusižengimas, už kurį gresia maksimali 600 eurų (2 tūkst. litų) bauda. Supama Vokietijos, Lenkijos, Slovakijos ir Austrijos, ši šalis dabar atrodo lyg žalioji oazė tarp griežtų narkotikų kontrolės įstatymų.

Asmeniniam naudojimui vienas žmogus Čekijoje gali turėti 15 g marihuanos, keturias ekstazio tabletes, gramą kokaino ir pusantro gramo heroino. Prekyba narkotikais tebėra nusikaltimas, bet nelegalus verslas toliau klesti.

Prahos Vaclovo aikštės diskotekose ir Žižkovo menininkų rajono baruose galima rasti visko, kas svaigina, stimuliuoja smegenis, suteikia energijos, skatina libido, slopina pojūčius ir temdo sąmonę: kokaino, ekstazio, LSD, heroino, ketamino, haliucinogeninių grybų, amfetamino ir kitokių svaigalų.

EMCDDA duomenimis, Čekijoje kasmet surūkoma 20 tonų kanapių, suvartojama 5 mln. ekstazio tablečių, maždaug 1 mln. kartų leidžiamasi į LSD „kelionę“. Baruose dažnai nepraeina ir penkių minučių, kol koks nors žmogus paklausia: „Ei, gal norėtum ko nors nusipirkti?“

Čekijos narkotikų rinka taip išgarsėjo visame pasaulyje, kad atkreipė ir populiaraus JAV televizijos serialo „Bręstantis blogis“ kūrėjų dėmesį. Naujame sezone pagrindinis veikėjas Walteris White’as nusprendžia nusiųsti savo mėlynųjų kristalų į Čekiją ir užsidirba tiek daug pinigų, kad pats negali tuo patikėti.

Gidas suras porą gramų

Prahos narkotikų prekeivis Marekas mano, kad įstatymų liberalizavimas buvo žingsnis teisinga kryptimi.

„Aš esu tik maža žuvelė“, – teigė jis. Iš tiesų, jis yra vienas iš šimtų žmonių mieste, kurie pardavinėja kvaišalus „draugams“.

29-erių Marekas gimė ir užaugo Prahoje. Jis prekiauja narkotikais nuo aštuoniolikos, anksčiau pardavinėjo ir stipresnius kvaišalus – kokainą bei ekstazį. Šiandien jis vedžioja po miestą turistų grupes ir sutinka daug jaunuolių, kuriems kelia jaudulį liberalūs Čekijos narkotikų kontrolės įstatymai.

Kitaip nei Amsterdame, Prahoje nėra coffeshopų, kur laminuotuose meniu išvardyta dešimtys marihuanos ir hašišo rūšių. Todėl turistams reikia kontaktų, kurie padėtų gauti kvaišalų.

Marekas tikino niekada nesiūlantis narkotikų, bet jeigu yra mandagiai paprašomas, visada žino, kur gauti žolės. Šitaip viename asmenyje sugyvena du tipai – gidas ir narkotikų prekeivis.

Marekas turi bendrą biurą su dvejais metais vyresniu broliu Michalu, kuris vadovauja nakvynės namams. Jis irgi vartoja marihuaną, nors turi žmoną ir pusantrų metų dukrą. Vyras ilgam susimąsto paklaustas, kokių narkotikų dar nėra vartojęs.

Teisėsaugos nebijo

Neseniai per reidą policija suėmė du Mareko draugus, kurie prekiavo ekstaziu ir metamfetaminu. Jie laukia teismo, bet Marekas teisėsaugos nebijo: „Jei jie suims mane, jie turės suimti dar pusę milijono žmonių Prahoje, kurie užsiima tuo pačiu.“

Tačiau ateityje vyras norėtų turėti normalų verslą, kaip jo brolis.

Pats Marekas supranta, kad ši narkotikų karalystė ir savidestrukcija kada nors baigsis. Tai auksinė naktinio gyvenimo taisyklė: kuo stipresnis šėlsmas, tuo žalingesnis narkotikas. Daugelis Mareko ir Michalo „draugų“ klaidžioja po Prahą lyg zombiai ieškodami narkotikų. Kai kurie mirė nuo piktnaudžiavimo kvaišalais.

Čekijos premjeras Petras Nečas neseniai pažadėjo sumažinti leidžiamo turėti metamfetamino, kuris, anot teisėsaugos, dabar yra pavojingiausia medžiaga narkotikų rinkoje, kiekį. Jo vartotojų skaičius nuo 2008 iki 2011 m. padidėjo trečdaliu.

Čekijoje pagaminama daugiau metamfetamino nei bet kurioje kitoje Europos šalyje. 2010 m. policija surengė 307 reidus šio narkotiko gamybos vietose. Dauguma jų – mėgėjų įrengtos namų laboratorijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų