Pereiti į pagrindinį turinį

CŽV kalėjimas – Lietuvos pašonėje

CŽV kalėjimas – Lietuvos pašonėje
CŽV kalėjimas – Lietuvos pašonėje / AFP nuotr. Maršrutas: JAV žvalgų lėktuvai įtariamuosius teroristus atskraidindavo į šį nediduką Szymany oro uostą.

Nuo 2003 m. Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agentai įtariamus teroristus gabeno į slaptą kalėjimą Lenkijoje, esantį vos daugiau kaip už 100 km nuo Lietuvos sienos.

Maršrutas: JAV žvalgų lėktuvai įtariamuosius teroristus atskraidindavo į šį nediduką Szymany oro uostą.

Pakeitė mokyklos paskirtį

Kaip skelbia Lenkijos dienraštis "Rzeczpospolita", slaptas CŽV kalėjimas 2002-aisiais įkurdintas Stare Kiejkuty vietovėje, kur dar aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje buvo įsteigtas slaptas žvalgybos kadrų rengimo centras. Į kalėjimą įtariami teroristai vežti iš netoliese esančio oro uosto.

Anot dienraščio, į Stare Kiejkuty vietovę pirmieji CŽV agentai atvyko 2002 m. gruodžio 5 d. Jų užduotis buvo pritaikyti buvusią šnipų mokymo bazę naujai paskirčiai. Jau nuo 2003 m. vasario esą prasidėjo reguliarūs CŽV lėktuvų, skraidinančių slaptojo kalėjimo kalinius, skrydžiai į nediduką Szymany oro uostą.

Klaidino pareigūnus

Pirmas lėktuvas su kaliniais, anot dienraščio, į Lenkiją atskrido 2003 m. vasario 8 d. Jis įtariamus teroristus atgabeno iš Maroko. 2003 m. Jis Szymany oro uoste tūpė dar keturis kartus: dusyk kovą bei po kartą birželį ir liepą. Šiais reisais kaliniai esą atskraidinti iš Afganistano sostinės Kabulo. "Jis pakilo Kabule, o mūsų oro erdvėje įgijo vyriausybinio lėktuvo statusą – tai leido Lenkijos valdžia", – stebisi "Rzeczpospolita".

Negana to, CŽV lėktuvo įgula neva klaidino už oro transporto eismo priežiūrą Europoje atsakingą sistemą "Eurocontrol": dispečeriams pranešta, kad lėktuvas skrenda į Varšuvą, nuslepiant tikrąjį kelionės tikslą. Lenkų dienraštis skelbiasi turintis dokumentus, įrodančius, kad tarptautiniams dispečeriams buvo nurodomi klaidingi lėktuvo maršrutai. Esą 2003 m. liepos 30 d. "Eurocontrol" pranešta, kad lėktuvas buvo Taškente ir kitą dieną pajudėjo į Glazgo oro uostą. O dienraštis teigia turintis sąskaitą faktūrą, įrodančią, kad tądien CŽV lėktuvas buvo Szymany oro uoste, kur pasipildė degalų atsargas atskridęs iš Kabulo.

Komentuoti atsisakė

Nuo 2008 m. sausio lenkų prokurorai tiria informaciją apie CŽV bazę Lenkijoje. Įtariama, kad valdžios pareigūnai viršijo savo įgaliojimus, sukeldami grėsmę dalies Lenkijos teritorijos suverenumui. Ta teritorija esą ir buvo slaptasis kalėjimas Stare Kiejkuty vietovėje.

"Rzeczpospolita" teigia susisiekusi su vienu prokurorų tyrime figūruojančių liudininkų. "Iš lėktuvo išlaipinti žmonės su antrankiais ir raiščiais ant akių", – dienraščiui sakė CŽV lėktuvo nusileidimą matęs žmogus. Prokurorai šios informacijos nekomentuoja.

Tačiau įkurti slaptą kalėjimą ir priimti kalinius esą nebuvo vienintelė Lenkijos valdžios paslauga CŽV. "Rzeczpospolita" skelbia, kad 2002 m. pradžioje JAV žvalgybai talkino keliolika Lenkijos žvalgybos karininkų. Jie esą dirbo Artimuosiuose Rytuose.

Dienraštis kreipėsi ir į CŽV, prašydamas oficialaus komentaro. Tačiau amerikiečių žvalgyba atsisakė pateikti savo poziciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų