Pereiti į pagrindinį turinį

D. Kuleba: Ukrainos prioritetas 2024 m. – įgyti dangaus kontrolę

2024-01-17 09:12

Trečiadienį Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad jo šalies prioritetas 2024 m. yra kontroliuoti savo dangų. Rusijos plataus masto puolimas prieš jo šalį truks jau trečius metus.

Scanpix nuotr.

„2024 m. prioritetas yra pašalinti Rusiją iš dangaus. Nes tas, kas kontroliuoja dangų, nuspręs, kada ir kaip baigsis karas“, – sakė D. Kuleba Pasaulio ekonomikos forume Davose.

Kyjivas seniai ragina Vakarus pristatyti pažangius naikintuvus, kad paremtų savo kariuomenę, kovojančią šalies pietuose ir rytuose. Pastaruoju metu fronto linija beveik nesikeičia, per atsakomąjį puolimą pernai Ukrainai nepavyko pralaužti Rusijos gynybos.

D. Kuleba ragino Ukrainą remiančius Vakarus būti kantriems ir tvirtino, kad su tinkama parama Ukraina gali laimėti. „Mes kovojame su galingu priešu, labai dideliu priešu, kuris nesnaudžia. Tam reikia laiko“, – sakė D. Kuleba.

Pasak ministro, 2022 m. Ukraina sumušė Rusiją sausumoje, 2023-aisiais įveikė jūroje, o „2024 m. esame sutelkę visą dėmesį, kad nugalėtume juos ore“.

D. Kulebos pasisakymas per diskusiją forume atitinka prezidento Volodymyro Zelenskio pareiškimą, jog Ukraina „turi įgyti pranašumą ore“, kad pasiektų „pažangą sausumoje“. Įvairios NATO šalys šiuo metu moko ukrainiečių lakūnus valdyti amerikiečių gamybos naikintuvus F-16. Anksčiau šį mėnesį Danija pranešė, kad antrąjį šių metų ketvirtį perduos devyniolika naikintuvų F-16. Vašingtonas anksčiau nesutiko leisti perduoti Ukrainai šiuos lėktuvus, nes bijo, kad Maskva tai laikys tiesioginiu įsitraukimu į karą.

Daugiau naujienų