Pereiti į pagrindinį turinį

Dalis ES valstybių ragina deeskaluoti Ukrainos krizę

2014-04-25 15:59 diena.lt inf.
Milošas Zemanas
Milošas Zemanas / AFP nuotr.

Grupė buvusių sovietinių ir Europos Sąjungos valstybių penktadienį paragino deeskaluoti įtampą Ukrainoje, atitraukti Rusijos ginkluotąsias pajėgas nuo Ukrainos sienos, pareiškė po šių šalių susitikimo Prahoje Čekijos prezidentas Milošas Zemanas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sujaukė kelis dešimtmečius po Šaltojo karo tvyrojusią diplomatiją, paskelbdamas teisę panaudoti karinę jėgą gretimose valstybės – aneksuodamas Krymą kovo mėnesį.

Buvusios sovietų sąjungos respublikos, ES Rytų partnerystės – iniciatyvos tarp ES ir Rytų Europos bei Kaukazo šalių – dalyvės kitaip žiūri į minėtą krizę negu artimesnės Rusijai Armėnija ir Baltarusija, taip pat Azerbaidžanas, Gruzija, Moldova ir Ukraina. Beje, Baltarusija šio penktadienio susitikime Prahoje nedalyvavo.

„Vieninga rekomendacija Rusijos Federacijai yra tokia: taikus gestas, siekiant deeskaluoti Rusijos ir Ukrainos konfliktą, būtų savo pajėgų atitraukimas nuo Ukrainos sienos“, – sakė M.Zemanas po minėtos grupės šalių vadovų ir kitų aukšto rango asmenų susitikimo.

„Rekomenduojama Ukrainai atlikti šalies decentralizavimą pagal Ženevos konferencijos išvadas“, – dar pridūrė Čekijos prezidentas.

Susitikime dalyvavo Lietuvos, Austrijos, Lenkijos, Slovakijos ir Čekijos prezidentai, Europos plėtros komisaras Stefanas Fuele (Stefana Fiulė) ir Švedijos vicepremjeras Janas Bjorklundas.

Pasak M.Zemano, Rytų Partnerystės programos dalyviai pareiškė remią laisvus rinkimus Ukrainoje – tarp jų ir gegužės 25 dieną vyksiančius prezidento rinkimus – be kišimosi iš išorės ir dalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.

Jis pažymėjo, kad susirinkusieji palaikė Čekijos iniciatyvą pasiūlyti savo tarpininkavimo paslaugas, jeigu tai būtų įdomu abiem nesantaikos pusėms, kad būtų išvengta ginkluoto konflikto.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Andrijus Deščycia, atstovavęs savo šaliai Prahos susitikime, pažymėjo, kad Ženevos sutartis dar gali būti įgyvendinta, nors „langas siaurėja“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų