Pereiti į pagrindinį turinį

Dauguma Latvijoje gyvenančių rusų neišlaikė privalomo latvių kalbos egzamino

2023-09-05 18:27 diena.lt inf.

Didžioji dauguma Latvijoje gyvenančių Rusijos piliečių, užsiregistravusių privalomam latvių kalbos egzaminui, neišlaikė jo iš pirmo karto, antradienį pranešė Nacionalinio švietimo centro (VISC) vadovė Lienė Voronenko.

Scanpix nuotr.

Tokių buvo 61 proc., sakė ji spaudos konferencijos metu.

Rusijos piliečiai šį testą galėjo laikyti nuo balandžio 11 iki rugpjūčio 29 dienos.

L. Voronenko atkreipė dėmesį į tai, kad į testą atvyko mažiau žmonių nei užsiregistravo.

Iš viso į kalbos vertinimo testą užsiregistravo šiek tiek daugiau nei 13 tūkst. asmenų. Jo laikyti atvyko 11,3 tūkst. užsiregistravusių Rusijos piliečių.

Kol kas prašymą perlaikyti testą pateikė 6,5 tūkst. asmenų.

Pranešama, kad Vidaus reikalų ministerija, atsižvelgdama į Vyriausybės sprendimą, pateikė Saeimai Imigracijos įstatymo pataisas, kuriomis dvejiems metams pratęsiamas laikotarpis, per kurį Latvijoje gyvenantys Rusijos piliečiai galės laikyti valstybinės kalbos egzaminus, reikalingus leidimui nuolat gyventi šalyje gauti.

Anot Vidaus reikalų ministerijos, Rusijos piliečiai, kurie nesiims atitinkamų veiksmų, turės išvykti iš šalies.

Dabartinėje Imigracijos įstatymo formuluotėje numatyta, kad Rusijos piliečiams išduoti leidimai nuolat gyventi šalyje nustojo galioti 2023-iųjų rugsėjo 1 dieną.

Norėdami toliau gyventi Latvijoje, jie turi kreiptis dėl Europos Sąjungos nuolatinio gyventojo statuso, tačiau, norėdami jį gauti, Pilietybės ir migracijos reikalų tarnybai turi pateikti valstybinės kalbos mokėjimo A2 lygį ir finansinius išteklius patvirtinančius dokumentus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų