Pereiti į pagrindinį turinį

Debatų išvakarėse K. Harris ir D. Trumpo šansai JAV prezidento rinkimuose – apylygiai

2024-09-08 19:01

Likus dviem dienoms iki Kamalos Harris (Kamalos Haris) ir Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pirmųjų – ir galbūt vienintelių – televizijos debatų, apklausos rodo, kad abiejų kandidatų, siekiančių JAV prezidento posto, šansai yra apylygiai.

D. Trumpas ir K. Harris.
D. Trumpas ir K. Harris. / Scanpix nuotr.

Sekmadienį paskelbti apklausų rezultatai patvirtina, kad D. Trumpą vis dar palaiko maždaug pusė rinkėjų, nepaisant to, kad respublikonas yra nuteistas nusikaltėlis ir suvaidino vaidmenį precedento neturinčiame bandyme panaikinti pralaimėjimą 2020 metų rinkimuose Joe Bidenui (Džo Baidenui).

K. Harris, kuri į kovą dėl prezidento posto įsitraukė tik tada, kai liepą iš jų staiga pasitraukė prezidentas J. Bidenas, iš mažai pastebimos viceprezidentės greitai virto rimta pretendente.

Tačiau apklausos rodo, kad ji nepadarė didesnio proveržio, todėl lenktynės lieka lygiavertės.

„The New York Times“ ir „Siena“ apklausa parodė, kad 78 metų D. Trumpą nacionaliniu mastu palaiko 48 proc. respondentų, o K. Harris – 47 procentai. Šis skirtumas yra paklaidos ribose.

JAV prezidento rinkimų nugalėtoją nulemia atskirų valstijų rezultatai, o tai reiškia, kad didžiausią įtaką paprastai turi saujelė vadinamųjų svyruojančių valstijų.

Apklausa parodė, kad 59 metų K. Harris nedideliu skirtumu pirmauja Viskonsine, Mičigane ir Pensilvanijoje, o keturiose kitose svyruojančiose valstijose – Nevadoje, Džordžijoje, Šiaurės Karolinoje ir Arizonoje – abiejų kandidatų palaikymas yra panašus.

„CBS News“/„YouGov“ apklausos duomenimis, Mičigane ir Viskonsine K. Harris pirmauja vienu procentiniu punktu, o Pensilvanijoje abiejų varžovų šansai vertinami taip pat.

Vieninteliai debatai

Rinkimų laikotarpis jau dabar yra chaotiškas: 81 metų J. Bidenas pasitraukė iš rinkimų kilus abejonių dėl jo amžiaus ir sveikatos, D. Trumpas vos išvengė žudiko kulkos per mitingą ir vis labiau baiminamasi, kad respublikonas, jei lapkritį pralaimės, vėl atsisakys tai pripažinti.

Tačiau naujausi skaičiai patvirtina, kad abu kandidatai išlaiko nepaprastai stabilią lojalistų bazę, beveik tolygiai pasiskirsčiusią po šalį.

Visgi šį tą gali pakeisti antradienį vyksiantys „ABC News“ rengiami prezidentiniai debatai, vieninteliai numatyti tarp šių dviejų kandidatų.

D. Trumpas bus spaudžiamas apriboti jam būdingus įžeidinėjimus ir gąsdinimus, kai stovės šalia mišrios rasės kandidatės, pretenduojančios tapti pirmąja moterimi JAV prezidento poste.

K. Harris turės pasinaudoti didžiuliu žiūrovų dėmesiu ir užmegzti ryšį su amerikiečiais taip, kaip jai nepavyko to padaryti būnant viceprezidente ir kam ji turėjo mažai laiko per savo itin trumpą kampaniją.

D. Trumpas dabar yra vyriausias kandidatas į prezidentus JAV istorijoje, o demokratė skleidžia optimistinę, į ateitį orientuotą žinią, priešingai apokaliptiniams D. Trumpo teiginiams, esą be jo Baltuosiuose rūmuose šaliai gresia galutinis nuosmukis.

„Antžmogiškas susikaupimas“

Kartu K. Harris turės išspręsti galvosūkį, kaip diskutuoti su D. Trumpu, kuris žarstosi melagingais pareiškimais kone visomis temomis ir mėgsta įgelti savo oponentams.

J. Bidenas per savo vienintelius debatus su D. Trumpu prieš atsisakydamas kandidatuoti pasirodė visiškai nepajėgus su tuo susidoroti.

D. Trumpas savo kalbose jau yra išsakęs rasistinių ir seksistinių pastabų apie K. Harris, tyčia neteisingai ištaręs jos vardą ir pavadinęs ją „beprote“ bei „marksiste“.

„Norint debatuose susitvarkyti su Donaldu Trumpu, reikės beveik antžmogiško susikaupimo ir disciplinos“, – CNN sakė K. Harris šalininkas ir dabartinis transporto sekretorius Pete'as Buttigiegas (Pitas Butidžedžas).

K. Harris kampanija paskelbė, kad po debatų ji aplankys svyruojančias valstijas, pradėdama nuo Šiaurės Karolinos, paskui viešės Pensilvanijoje.

Tuo metu D. Trumpas šeštadienį surengė mitingą Viskonsine, kur kreipėsi į savo daugiausiai baltųjų, darbininkų klasės bazę. Savo niūrioje kalboje jis teigė, kad kovoja su „nesąžiningu režimu“, kai demokratai „importavo žudikus, vaikų grobikus ir serijinius prievartautojus iš visos planetos“.

Savo platformoje „Truth Social“ jis pareiškė, kad grįžęs į Baltuosius rūmus skirs „ilgas kalėjimo bausmes“ visiems, kurie, pasak jo, lapkritį planuoja „sukčiauti“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų