Pereiti į pagrindinį turinį

Du mėnesius automobilyje po sniegu gyvenęs vyras bandė nusižudyti?

Du mėnesius automobilyje po sniegu gyvenęs vyras bandė nusižudyti?
Du mėnesius automobilyje po sniegu gyvenęs vyras bandė nusižudyti? / Scanpix nuotr.

Kaip du mėnesius vienas švedas išgyveno savo automobilyje neturėdamas maisto spaudžiant 30 laipsnių šalčiui? Net prie speigo pripratę šios Skandinavijos šalies gyventojai aikčioja.

Netikėtas radinys

44 metų Peteris Skyllbergas, gyvenantis centrinėje Švedijos dalyje, šalies šiaurėje, netoli Umeo miesto, savo automobilyje įstrigo praėjusių metų gruodžio 19 d.

Vyras, pasukęs iš pagrindinio kelio į vieškelį, bandė pervažiuoti pusnis, tačiau taip ir nepajėgė išvažiuoti.

Visureigis mažame miško keliuke išbuvo užpustytas du mėnesius, kol jį rado sniego motociklu pramogaujantys žmonės.

Pramogautojai pasakojo iš pradžių pamanę, jog rado sudaužytą ir paliktą automobilį. Tačiau kai pabandė prisikasti prie lango, pamatė, kad ten kažkas juda.

Anot jų, vyras gulėjo miegmaišyje ant užpakalinės sėdynės. Įšalusiame ir apšerkšnijusiame automobilyje mėtėsi cigarečių pakelis ir komiksų knygučių.

Maisto nebuvo, tačiau rasta tuščių limonado butelių ir popiergalių. Atvykę pareigūnai spėjo, kad bent jau kurį laiką švedas turėjo ką valgyti. Galbūt tai padėjo jam išgyventi.

Ištrauktas iš guolio P.Skyllbergas vos ne vos išlemeno, kad automobilyje užstrigo prieš Kalėdas.

Pasak gelbėtojų, vyras buvo gerokai sulysęs ir nusilpęs. Benzino automobilyje nebuvo – veikiausiai iš pradžių P.Skyllbergas mėgino šildytis įjungęs variklį.

„Tiesiog neįtikima, kad jis gyvas, žinant, jog neturėjo jokio maisto. Be to, po Kalėdų kurį laiką buvo labai šalta“, – stebėjosi vienas gelbėtojų komandos narys.

Pasak šiaurinio Umeo miesto policijos pareigūno Ebbe Nybergo, policija neturi priežasčių abejoti, kad šis vyras automobilyje išbuvo labai ilgai.

„Mes to neišsigalvotume. Gelbėtojai taip pat buvo įvykio vietoje ir matė tą patį, ką ir mes“, – sakė pareigūnas.

Žiemos miegas?

Kaip patvirtino medikai iš Umeo universiteto ligoninės, P.Skyllbergo būklė buvo tikrai gera, atsižvelgiant į tai, kad vyras du mėnesius be maisto praleido šaltyje.

Ligoninės gydytojai aiškino, kad įprastomis sąlygomis žmonės be maisto gali išgyventi apie keturias savaites.

Tačiau kaip P.Skyllbergas iškentė šaltį – medikai negalėjo atsakyti. Daugelis sakė panašų atvejį matą pirmąsyk.

Pasak Stefano Brantho, mokslininko iš Upsalos universiteto, tikėtina, kad vyras taip ilgai išgyventi sugebėjo valgydamas sniegą, o jo organizmas perėjo į žiemos miegą primenančią būseną.

„Panašiai kaip lokys, kuris užmiega žiemos miegu. Žmonės irgi gali tai padaryti, – tikriausiai jo kūno temperatūra buvo apie 31 laipsnį (Celsijaus), o organizmas prie to prisitaikė. Dėl žemesnės temperatūros buvo sunaudojama nedaug energijos“, – mąstė ekspertas.

Tačiau Ulfas Segerbergas, Umeo miesto ligoninės vyriausiasis gydytojas, gydantis nelaimėlį, pabrėžė, kad, jo manymu, P.Skyllbergo gyvybę išgelbėjo automobilis, o ne žiemos miegas.

„Nemanau, kad žmonės sugeba prisitaikyti prie aplinkos kaip lokiai. Juk automobilyje jis buvo su gana šiltais drabužiais, turėjo miegmaišį, kuriame galėjo sušilti. Kadangi automobilis buvo padengtas storu sniego sluoksniu, jis buvo tarsi sniego namas“, – kalbėjo medikas.

U.Segerbergas pridūrė, kad vyras patyrė hipotermiją, taip pat buvo išbadėjęs.

Pareigūnai pridūrė, kad dar kelios dienos, ir P.Skyllbergas būtų sušalęs.

„Labai abejoju, kad jis būtų išgyvenęs dar dvi ar tris dienas“, – sakė policijos atstovas, ir pridūrė, kad, kai vyras buvo rastas, jo būklė buvo sunki.

„Jis beveik nekalbėjo. Tik kelis žodžius: “Sniegas... Valgiau...„ Taip pat jis pasakė, kad nuo gruodžio mėnesio nevalgė“, – tvirtino pareigūnas.

Niekas nepasigedo

Iš pradžių manyta, kad švedas – keliautojas, tiesiog mylintis gamtą ir patekęs į nelaimę.

Tačiau policijai ėmus tirti įvykio detales paaiškėjo, kad P.Skyllbergas – smaugiamas skolų, kurios siekia beveik 180 tūkst. eurų. Medikai patvirtino, kad vyrui – depresija.

Vyro kaimynai iš Erebru miesto centrinėje Švedijoje sakė, kad neseniai P.Skyllbergas išsiskyrė su mergina, o su savo tėvu ir kitais šeimos nariais nebendravo bemaž 20 metų.

Pareigūnai ėmė įtarti, kad miške vyras bandė nusižudyti. Be to, jiems sukėlė nuostabą tai, jog niekas nepranešė apie vyro dingimą.

„Dabar palauksime, kada jis pasitaisys, kad išsiaiškintume, kas dėjosi jo galvoje“, – žadėjo pareigūnas E.Nybergas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų