Pereiti į pagrindinį turinį

A. Duda: sunku įsivaizduoti saugų regioną be nepriklausomos Ukrainos

2024-08-24 19:46 diena.lt inf.

Kyjive besilankantis Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) šeštadienį pareiškė, kad be nepriklausomos Ukrainos sunku galvoti apie nepriklausomą ir saugią Lenkiją ar kitas regiono šalis.

Volodymyras Zelenskis (kairėje) ir Andrzejus Duda
Volodymyras Zelenskis (kairėje) ir Andrzejus Duda / V. Zelenskio feisbuko nuotr.

Ukrainos sostinėje per iškilmingą ceremoniją, skirtą šalies nepriklausomybės deklaracijos 33-iosioms metinėms paminėti, šeštadienį susitikę A. Duda ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis kalbėjosi apie bendradarbiavimą ir saugumą, praneša Lenkijos naujienų agentūra PAP.

Rugpjūčio 24 dieną minimos metinės, kai 1991 metais Ukrainos Tarybų Socialistinės Respublikos Aukščiausioji Rada priėmė Ukrainos nepriklausomybės deklaraciją.

Sakydamas kalbą per ceremoniją, A. Duda kreipėsi į ukrainiečius teigdamas, kad „Lenkija yra su jumis, ji buvo su jumis nuo pat Rusijos agresijos pradžios“.

Jis pridūrė, kad kartu su Lietuvos prezidentu Gitanu Nausėda lankėsi Kyjive 2022 metų vasario 23 dieną, Rusijos invazijos išvakarėse, ir kad nuo karo pradžios daug kartų buvo susitikęs su V. Zelenskiu tiek Ukrainoje, tiek Lenkijoje, tiek tarptautiniuose forumuose.

„Tačiau man ypatinga garbė kalbėti prieš jus, Ukrainos piliečius, čia, Kyjive, minint 33-iąsias Ukrainos nepriklausomybės atkūrimo metines“, – sakė A. Duda.

Jo teigimu, be nepriklausomos Ukrainos sunku galvoti apie nepriklausomą ir saugią Lenkiją, Lietuvą ar kitas regiono šalis.

„Jūsų nepriklausomybės diena tam tikra prasme yra ir visos Vidurio Europos nepriklausomybės šventė, nes be nepriklausomos Ukrainos sunku galvoti apie nepriklausomą ir saugią Lenkiją, Lietuvą ar kitas mūsų regiono šalis. Mes tai gerai žinome, todėl dar labiau džiaugiuosi, kad šiandien esame čia kartu“, – kalbėjo Lenkijos lyderis.

A. Duda taip pat sakė, kad jau beveik pustrečių metų ukrainiečiai didvyriškai kovoja už savo šalį ir gina jos nepriklausomybę, už tai sumokėdami aukščiausią kainą – savo gyvybių ir kraujo kainą.

„Atminkite, kad šiame sunkiausiame išbandyme esate ne vieni. Lenkija rėmė, remia ir toliau rems jūsų teisingą kovą iki jos pergalingos pabaigos“, – pažadėjo jis.

Tai penktasis A. Dudos vizitas Kyjive nuo 2022-ųjų vasario 24-osios, kai prasidėjo Rusijos invazija.

Daugiau naujienų