Pereiti į pagrindinį turinį

Iškelta byla buvusiam Izraelio premjerui

2015-10-22 08:31 diena.lt inf.
Ehudas Barakas
Ehudas Barakas / Scanpix nuotr.

JAV pilietybę turinčio turko, kuris 2010-aisiais žuvo per Izraelio specialiųjų pajėgų surengtą reidą prieš į Gazą plaukusių laivų flotilę, artimieji kelia civilinę bylą buvusiam Izraelio premjerui Ehudui Barakui, kaltindami jį dėl to asmens mirties bei kankinimo.

Advokatai, atstovaujantys Furkano Dogano (Furkano Dohano) šeimai, naujienų agentūrai AFP sakė, kad antradienį vėlai vakare įteikė E.Barakui civilinės bylos dokumentus, kai jis pasakė kalbą šalia Los Andželo vykusiame renginyje.

Niujorke gimęs ir JAV pilietybę turėjęs F.Doganas buvo vienas iš devynių žmonių, žuvusių per reidą prieš šešis turkų laivus, kurie mėgino pralaužti Gazai Izraelio taikomą blokadą.

Izraelis tvirtino, kad prieš reidą laivų grupė buvo keliskart įspėta.

Dėl šio incidento smarkiai pašlijo santykiai tarp Izraelio ir Turkijos, anksčiau palaikiusių draugiškus ryšius.

„Laive „Mavi Marmara“ Izraelio pajėgos atėmė gyvybę 19-mečiui vaikinui, laikiusiam vaizdo kamerą“, - sakė F.Dogano šeimai atstovaujantis Hakanas Camuzas (Chakanas Džamuzas).

„Į jį buvo paleisti penki šūviai, paskutinis - iš arti į galvą. Jis nusipelnė teisingumo“, - sakė advokatas.

Jungtinių Tautų komisija, tyrusi šį incidentą, priėjo prie išvados, kad reidas buvo „perteklinė ir nepagrįsta priemonė“, tačiau pažymėjo, kad dalis kaltės tenka ir Turkijai.

Žmogaus teisių advokatai, pateikę ieškinį prieš E.Baraką, taip pat siekia, kad šį incidentą ištirtų Hagoje įsikūręs Tarptautinis baudžiamasis teismas.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų