Pereiti į pagrindinį turinį

E. Gershkovichių teisęs teisėjas: teismas nenagrinėjo daiktinių įrodymų, nes niekas to neprašė

2024-09-27 20:32

Rusijos teisėjas, nuteisęs „Wall Street Journal“ žurnalistą Evaną Gershkovichių, teigė, kad teismo procesas buvo trumpas, nes jame nebuvo nagrinėjami jokie „daiktiniai įrodymai“, o nuosprendžio rašymas neužėmė daug laiko, nes jis moka „greitai spausdinti“.

Evanas Gershkovichas
Evanas Gershkovichas / Reuters nuotr.

„Pati byla buvo nedidelė. Neprisimenu, kiek buvo aplankų – trys ar penki“, – penktadienį naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo Andrejų Minejevą.

„Kodėl jis taip greitai baigėsi? Esmė ta, kad teismas netyrė daiktinių įrodymų“, – sakė teisėjas, pridurdamas, kad taip atsitiko todėl, kad to neprašė nei kaltinimas, nei gynyba.

Pasak Rusijos žiniasklaidos, šiuos komentarus teisėjas išsakė per konferenciją Jekaterinburgo mieste, kurioje kalbėjo apie įvairias bylas, su kuriomis dirbo.

E. Gershkovichius buvo suimtas 2023 metų kovą, išvykęs darbo reikalais į Jekaterinburgą – ir tapo pirmuoju užsienio žurnalistu, sulaikytu už šnipinėjimą posovietinėje Rusijoje. Jis pats, jo darbdavys ir Jungtinės Valstijos visada neigė kaltinimus.

Jo teismas Jekaterinburge, kuris dėl kaltinimų pobūdžio vyko už uždarų durų, prasidėjo 2024 metų birželio mėnesį.

Prokurorai 32 metų Amerikoje gimusį sovietų emigrantų sūnų E. Gershkovichių apkaltino rinkus slaptą informaciją apie regione esančios didžiulės tankų gamyklos veiklą.

Liepos 19 dieną jis buvo nuteistas 16 metų kalėjimo, o po dviejų savaičių paleistas į laisvę per didžiausius nuo Šaltojo karo laikų kalinių mainus tarp Rusijos ir Vakarų.

Teisėjas sakė esąs „100-200 proc.“ įsitikinęs, kad E. Gershkovichius buvo „tuo pat metu ir žurnalistas, ir šnipas, ir CŽA agentas“, pranešė laikraštis „Kommersant“. Jis sakė, kad E. Gershkovichius visada neigė savo kaltę.

Teisėjas teigė, kad vidurdienį išėjo rašyti nuosprendžio, o 17 val. jį jau paskelbė ir sakė, kad taip įvyko todėl, kad jis moka „greitai spausdinti“, rašė laikraštis.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų