Pereiti į pagrindinį turinį

ECB vertina Rusijos riziką bankams, augant įtampai dėl Ukrainos

2022-02-23 20:30

Europos Centrinis Bankas (ECB) ragina euro zonos bankus įsivertinti jiems kylančią riziką dėl Rusijos, trečiadienį pranešė ši Europos Sąjungos institucija, Vakarams pagrasinus Maskvai tolesnėmis sankcijomis dėl krizės Ukrainos pasienyje.

Andrea Enria
Andrea Enria / Scanpix nuotr.

„ECB atidžiai stebi padėtį ir palaiko glaudžius ryšius su prižiūrimais bankais bei kompetentingomis nacionalinėmis institucijomis“, – naujienų agentūrai AFP sakė centrinio banko atstovai.

Pasak naujienų agentūros „Bloomberg“, kuri pirmoji pranešė šią žinią, ECB nagrinėja, kokių pasekmių tolesnės sankcijos arba Rusijos platesnio masto invazija į Ukrainą galėtų sukelti bankų likvidumui, paskolų portfeliui ir jų gebėjimui tęsti veiklą.

Rizika bankams kyla „dėl galimų sankcijų ir vaidmens, kurį bankai galėtų atlikti užtikrinant, kad šios sankcijos būtų tinkamai įgyvendinamos“, augant įtampai anksčiau šį mėnesį perspėjo ECB stebėtojų tarybos vadovas Andrea Enria (Andrėja Enrija).

„Galimi platesni neramumai finansų rinkose“ irgi gali kelti potencialų pavojų bankams, nurodė A. Enria ir pridūrė, kad tiesioginė rizika yra „palyginti nedidelė“.

Vakarų šalys šiuo metu atsako ekonominėmis sankcijomis į Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimą pripažinti du separatistinius regionus Rytų Ukrainoje. Šios priemonės nukreiptos prieš asmenis, bankus ir verslo projektus, tokius kaip dujotiekis „Nord Stream 2“.

Vakarų lyderiai perspėjo, kad Maskvai bus taikoma daugiau sankcijų, jeigu ši dar labiau eskaluos padėtį.

Kaip galima griežta priemonė buvo įvardytas Rusijos atsiejimas nuo tarptautinės tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT. Tokiu atveju dauguma finansinių operacijų su šia šalimi taptų neįmanomos.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų