Pereiti į pagrindinį turinį

ES ir JAV atnaujina derybas dėl laisvosios prekybos, temdomas šnipinėjimo skandalo

2013-11-11 15:00 diena.lt inf.
AFP nuotr.

Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Valstijos pirmadienį pradėjo antrąjį etapą derybose dėl didžiausios pasaulyje laisvosios prekybos zonos įkūrimo, nors šį procesą temdo paviešinimai apie Vašingtono vykdomą sąjungininkų šnipinėjimą.

Vyriausieji derybininkai – ES atstovas Ignacio Garcia Bercero (Ignasijus Garsija-Berseras) ir amerikietis Danas Mullaney (Denas Malanis) – priešais kameras oficialiai paspaudė vienas kitam ranką, tačiau nepaskelbė jokio pareiškimo prieš pradėdami savaitę truksiančias derybas dėl Transatlantinės prekybos ir investavimo partnerystės (TTIP).

Šis antrasis etapas turėjo prasidėti spalį, tačiau jį teko atidėti dėl dalies JAV vyriausybinių institucijų uždarymo, taip pat pagilėjus skandalui dėl šnipinėjimo.

Nuo to laiko reguliariai skelbiami nauji paviešinimai, grindžiami buvusio JAV žvalgybos kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) nutekinta medžiaga, sukėlė įtūžį Europos valstybėms, o kai kuriose ES sluoksniuose pasigirdo reikalavimų derybas dėl TTIP visiškai sustabdyti.

Asmeninių duomenų apsaugos klausimas yra itin opi tema Europoje, kurios istorijoje buvo brutalių kairiųjų ir dešiniųjų diktatūrų ir kuri jau seniai susirūpinusi, kad JAV technologijų bendrovės tai laiko veikiau komercine preke, o ne šventa ir neliečiama žmogaus teise.

Vienas toms deryboms artimas ES pareigūnas pripažino, kad „gali būti klausimų dėl pasitikėjimo“, tačiau perspėjo, jog Europa nedarys nuolaidų dėl asmenų duomenų apsaugos standartų, net jeigu jai teks tartis dėl platesnių informacijos perdavimo problemų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų